Рада звільнила від відповідальності учасників євромайданів – юристи сумніваються

19 Грудня 2013
5328

Рада звільнила від відповідальності учасників євромайданів – юристи сумніваються

5328
Рада звільнила від відповідальності учасників євромайданів – юристи сумніваються

Сьогодні, 19 грудня, Верховна Рада проголосувала за звільнення від кримінального переслідування і адміністративної відповідальності учасників масових акцій, що проходили в Україні з 21 листопада. Більшістю голосів парламент ухвалив Закон України «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань». Про це повідомляє «Українська правда», подаючи відсканований текст проекту Закону.

 

Законопроект був підготовлений парламентською опозицією. За проект у Верховній Раді проголосували 339 депутатів.

 

Закон звільняє від відповідальності осіб, які були учасниками акції протесту з 21 листопада до дня набрання чинності закону. Всі кримінальні провадження, відкриті з приводу участі у цих масових акціях, підлягають закриттю. Нові кримінальні провадження з цього приводу не можуть бути відкриті. Особи, притягнуті до кримінальної та адміністративної відповідальності, підлягають звільненню і визнаються такими, що не мають судимості.

 

Прийнятий законопроект не буде стосуватись правоохоронців, які застосовували силу під час розгону мітингувальників в Києві у ніч на 30 листопада, 1 грудня та у ніч на 11 грудня.  Як повідомив «Українській правді» народний депутат від «Батьківщини» Павло Петренко, опозиція змогла наполягти на тому, щоб замінити у проекті закону формулювання «осіб, пов'язаних з участю в акціях протесту» на формулювання «учасників акції».

 

 

Нагадаємо, серед громадян, затриманих за участь у масових протестах у Києві 1 грудня, були дніпропетровський журналіст Валерій Гарагуц і львівський фотограф Олег Панас.

 

Олег Панас погодився на угоду зі слідством і визнав свою провину у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 293 Кримінального кодексу України (групове порушення громадського порядку) замість інкримінованих йому спершу організації та активної участі в масових заворушеннях (ч.1 ст. 294 Кримінального кодексу України). Суд оштрафував його та звільнив з-під варти.

 

Натомість Валерій Гарагуц не погодився на угоду зі слідством і визнання провини. Апеляційний суд відпустив його під особисте зобов'язання, тимчасом як триває розслідування в його кримінальній справі за звинуваченням в організації та активній участі в масових заворушеннях (ч.1 ст. 294 Кримінального кодексу України).

 

Юрист Національної спілки журналістів України Тетяна Котюжинська, виходячи з тексту закону, з яким вона мала змогу ознайомитися в ЗМІ, сказала «Детектор медіа», що закон стосується і тих, щодо кого ще триває розслідування справ, і тих, щодо кого вже є вирок суду. Тобто і Валерія Гарагуца, й Олега Панаса.

 

Юрист Інституту медіа права Ігор Розкладай натомість має питання щодо того, яким чином закон буде застосуватися щодо людей, яких уже засуджено (наприклад, Олега Панаса), і яким чином будуть скасовуватися вироки. Також пан Розкладай звернув увагу на те, що закон звільняє від відповідальності лише осіб, які були учасниками акцій протесту з 21 листопада до дня набрання чинності законом. А якщо майдан продовжить стояти, на його учасників закон не поширюватиметься.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5328
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду