detector.media
19.12.2013 19:24
Рада звільнила від відповідальності учасників євромайданів – юристи сумніваються

Сьогодні, 19 грудня, Верховна Рада проголосувала за звільнення від кримінального переслідування і адміністративної відповідальності учасників масових акцій, що проходили в Україні з 21 листопада. Більшістю голосів парламент ухвалив Закон України «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань». Про це повідомляє «Українська правда», подаючи відсканований текст проекту Закону.

 

Законопроект був підготовлений парламентською опозицією. За проект у Верховній Раді проголосували 339 депутатів.

 

Закон звільняє від відповідальності осіб, які були учасниками акції протесту з 21 листопада до дня набрання чинності закону. Всі кримінальні провадження, відкриті з приводу участі у цих масових акціях, підлягають закриттю. Нові кримінальні провадження з цього приводу не можуть бути відкриті. Особи, притягнуті до кримінальної та адміністративної відповідальності, підлягають звільненню і визнаються такими, що не мають судимості.

 

Прийнятий законопроект не буде стосуватись правоохоронців, які застосовували силу під час розгону мітингувальників в Києві у ніч на 30 листопада, 1 грудня та у ніч на 11 грудня.  Як повідомив «Українській правді» народний депутат від «Батьківщини» Павло Петренко, опозиція змогла наполягти на тому, щоб замінити у проекті закону формулювання «осіб, пов'язаних з участю в акціях протесту» на формулювання «учасників акції».

 

 

Нагадаємо, серед громадян, затриманих за участь у масових протестах у Києві 1 грудня, були дніпропетровський журналіст Валерій Гарагуц і львівський фотограф Олег Панас.

 

Олег Панас погодився на угоду зі слідством і визнав свою провину у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 293 Кримінального кодексу України (групове порушення громадського порядку) замість інкримінованих йому спершу організації та активної участі в масових заворушеннях (ч.1 ст. 294 Кримінального кодексу України). Суд оштрафував його та звільнив з-під варти.

 

Натомість Валерій Гарагуц не погодився на угоду зі слідством і визнання провини. Апеляційний суд відпустив його під особисте зобов'язання, тимчасом як триває розслідування в його кримінальній справі за звинуваченням в організації та активній участі в масових заворушеннях (ч.1 ст. 294 Кримінального кодексу України).

 

Юрист Національної спілки журналістів України Тетяна Котюжинська, виходячи з тексту закону, з яким вона мала змогу ознайомитися в ЗМІ, сказала «Детектор медіа», що закон стосується і тих, щодо кого ще триває розслідування справ, і тих, щодо кого вже є вирок суду. Тобто і Валерія Гарагуца, й Олега Панаса.

 

Юрист Інституту медіа права Ігор Розкладай натомість має питання щодо того, яким чином закон буде застосуватися щодо людей, яких уже засуджено (наприклад, Олега Панаса), і яким чином будуть скасовуватися вироки. Також пан Розкладай звернув увагу на те, що закон звільняє від відповідальності лише осіб, які були учасниками акцій протесту з 21 листопада до дня набрання чинності законом. А якщо майдан продовжить стояти, на його учасників закон не поширюватиметься.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY