НАМ програла у Вищому адмінсуді справу цифрового конкурсу і поскаржиться до Європейського суду

29 Березня 2013
7773
29 Березня 2013
14:29

НАМ програла у Вищому адмінсуді справу цифрового конкурсу і поскаржиться до Європейського суду

7773
НАМ програла у Вищому адмінсуді справу цифрового конкурсу і поскаржиться до Європейського суду

Вищий адміністративний суд України (ВАСУ) відхилив касаційну скаргу Незалежної асоціації телерадіомовників (НАМ) у справі конкурсу на місця в цифровому мультиплексі МХ-5 (категорія - регіональне і місцеве мовлення). Про це «Детектор медіа» повідомила прес-служба НАМ. Ухвала ВАСУ датована 14 лютого.

 

ВАСУ залишив у силі рішення судів першої та апеляційної інстанцій, прийнятих у справі про оскарження рішень і дій Національної ради з питань телебачення і радіомовлення при проведенні конкурсу. Жодна судова інстанція не побачила порушень закону, на які вказувала асоціація.

 

Колегія суддів ВАСУ погодилася з висновками суддів попередніх інстанцій, що Нацрада діяла у відповідності до Конституції та законів України, у межах своїх повноважень.

 

Ухвала набрала законної сили з моменту ухвалення та може бути переглянута Верховним Судом України.

 


 

Це вже не вперше ВАСУ відмовляє учасникам цифрового конкурсу: 22 листопада 2012 року ВАСУ відмовив телеканалам ТВі та «Ера» в оскарженні результатів цифрового конкурсу на місця в загальнонаціональних цифрових мультиплексах.

 

«Лише сліпотою нашої Феміди до вимог закону та прав особи можна пояснити судові рішення, які ми отримали, - вважає керівник Правового центру НАМ Тетяна Фоміна, яка вела справу. - Місцеві телерадіокомпанії, нагородженні численними грамотами та подяками Національної ради за сумлінну діяльність та високий професіоналізм у сфері телерадіомовлення програли компаніям, створеним за однаковим зразком одними й тими ж засновниками за місяць до проведення конкурсу».

 

НАМ вичерпала всі правові можливості захистити права членів асоціації в України та має намір звертатися до Європейського суду з прав людини, повідомила пані Фоміна.

 

Нагадаємо, 16 і 17 серпня 2011 року відбувся цифровий конкурс на частоти з регіональним покриттям, внаслідок якого 150 існуючих регіональних і місцевих компаній не отримали ліцензій на мовлення у цифровому форматі.

 

14 листопада 2011 року НАМ оскаржила в Окружному адміністративному суді міста Києва рішення Нацради від 15 квітня 2011 щодо цифрового конкурсу року, і просила визнати їх протиправними та нечинними.

 

Мова йшла про рішення № 823 «Про затвердження Конкурсних умови на отримання ліцензії на вільних каналах мовлення в багатоканальній телемережі МХ-5 у стандарті DVВ-Т2 (МРЕG-4) (територіальна категорія мовлення - регіональне і місцеве мовлення)» та № 824 «Про оголошення конкурсу на отримання ліцензії на мовлення на вільних каналах мовлення багатоканальної телемережі МХ-5 (територіальна категорія мовлення - регіональне та місцеве мовлення)», а також про рішення щодо п'ятьох переможців конкурсу - нових маловідомих компаній, які отримали велику кількість частот: ТОВ «Партнер ТВ»,  ТОВ «Новий формат ТВ», ТОВ «ТВ Вибір», ТОВ «Аріадна ТВ» та  ТОВ«Лідер ТВ».

 

Позивачами в справі були асоціація «НАМ», ТОВ «Н.А.М» і МТРК «Чернівці», відповідачем - Нацрада.

 

9 липня 2012 року Окружний адміністративний суд відмовив у задоволенні позову. НАМ оскаржила це рішення в апеляції, але 13 листопада 2012 року Апеляційний суд міста Києва відмовив НАМ у задоволенні апеляційної скарги.

 

Відтак, асоціація звернулася з касаційною скаргою до ВАСУ.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7773
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду