detector.media
29.03.2013 14:29
НАМ програла у Вищому адмінсуді справу цифрового конкурсу і поскаржиться до Європейського суду
НАМ програла у Вищому адмінсуді справу цифрового конкурсу і поскаржиться до Європейського суду

Вищий адміністративний суд України (ВАСУ) відхилив касаційну скаргу Незалежної асоціації телерадіомовників (НАМ) у справі конкурсу на місця в цифровому мультиплексі МХ-5 (категорія - регіональне і місцеве мовлення). Про це «Детектор медіа» повідомила прес-служба НАМ. Ухвала ВАСУ датована 14 лютого.

 

ВАСУ залишив у силі рішення судів першої та апеляційної інстанцій, прийнятих у справі про оскарження рішень і дій Національної ради з питань телебачення і радіомовлення при проведенні конкурсу. Жодна судова інстанція не побачила порушень закону, на які вказувала асоціація.

 

Колегія суддів ВАСУ погодилася з висновками суддів попередніх інстанцій, що Нацрада діяла у відповідності до Конституції та законів України, у межах своїх повноважень.

 

Ухвала набрала законної сили з моменту ухвалення та може бути переглянута Верховним Судом України.

 


 

Це вже не вперше ВАСУ відмовляє учасникам цифрового конкурсу: 22 листопада 2012 року ВАСУ відмовив телеканалам ТВі та «Ера» в оскарженні результатів цифрового конкурсу на місця в загальнонаціональних цифрових мультиплексах.

 

«Лише сліпотою нашої Феміди до вимог закону та прав особи можна пояснити судові рішення, які ми отримали, - вважає керівник Правового центру НАМ Тетяна Фоміна, яка вела справу. - Місцеві телерадіокомпанії, нагородженні численними грамотами та подяками Національної ради за сумлінну діяльність та високий професіоналізм у сфері телерадіомовлення програли компаніям, створеним за однаковим зразком одними й тими ж засновниками за місяць до проведення конкурсу».

 

НАМ вичерпала всі правові можливості захистити права членів асоціації в України та має намір звертатися до Європейського суду з прав людини, повідомила пані Фоміна.

 

Нагадаємо, 16 і 17 серпня 2011 року відбувся цифровий конкурс на частоти з регіональним покриттям, внаслідок якого 150 існуючих регіональних і місцевих компаній не отримали ліцензій на мовлення у цифровому форматі.

 

14 листопада 2011 року НАМ оскаржила в Окружному адміністративному суді міста Києва рішення Нацради від 15 квітня 2011 щодо цифрового конкурсу року, і просила визнати їх протиправними та нечинними.

 

Мова йшла про рішення № 823 «Про затвердження Конкурсних умови на отримання ліцензії на вільних каналах мовлення в багатоканальній телемережі МХ-5 у стандарті DVВ-Т2 (МРЕG-4) (територіальна категорія мовлення - регіональне і місцеве мовлення)» та № 824 «Про оголошення конкурсу на отримання ліцензії на мовлення на вільних каналах мовлення багатоканальної телемережі МХ-5 (територіальна категорія мовлення - регіональне та місцеве мовлення)», а також про рішення щодо п'ятьох переможців конкурсу - нових маловідомих компаній, які отримали велику кількість частот: ТОВ «Партнер ТВ»,  ТОВ «Новий формат ТВ», ТОВ «ТВ Вибір», ТОВ «Аріадна ТВ» та  ТОВ«Лідер ТВ».

 

Позивачами в справі були асоціація «НАМ», ТОВ «Н.А.М» і МТРК «Чернівці», відповідачем - Нацрада.

 

9 липня 2012 року Окружний адміністративний суд відмовив у задоволенні позову. НАМ оскаржила це рішення в апеляції, але 13 листопада 2012 року Апеляційний суд міста Києва відмовив НАМ у задоволенні апеляційної скарги.

 

Відтак, асоціація звернулася з касаційною скаргою до ВАСУ.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY