detector.media
25.06.2015 13:16
Євген Лященко заявив, що серіал «ФЕС» є новим продуктом, знятим за франшизою (ДОПОВНЕНО)
Євген Лященко заявив, що серіал «ФЕС» є новим продуктом, знятим за франшизою (ДОПОВНЕНО)

Директор холдингу «Медіа Група Україна» і телеканалу «Україна» Євген Лященко заявив, що телеканал «Україна» викупив відзняті робочі матеріали російського серіалу «Слід» і франшизу та зробив на їхній основі новий продукт. Про це він повідомив 25 червня на засіданні Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, відповідаючи на запитання голови Нацради Юрія Артеменка щодо звинувачень в отриманні прокатного посвідчення на серіал «Фактологічна експертна служба», який є переробленим серіалом «Слід».

 

Він послався на офіційну позицію холдингу «Медіа Група Україна», оприлюднену напередодні увечері в агентстві «Інтерфакс-Україна». За його словами, телекомпанія зокрема провела додаткові зйомки, зробила комп'ютерну графіку та новий монтаж.

 

«Також додатково була перейменована спочатку вигадана детективна структура - назва нового детективного кіносеріалу: «Фактологічна експертна служба» (ФЕС). Звертаємо увагу, що ця вигадана міжнародна структура не має ніякого відношення до будь-яких силових органів РФ. Фільм ніяк не пов'язаний з політикою і пропагандою - це детективний серіал про розкриття складних злочинів, в якому ідеології не більше, ніж в американському серіалі CSI. Дія нового детективного серіалу відбувається в Україні», - розповів пан Лященко. Він додатково підкреслив у відповіді Нацраді, що серіал «Слід» ніколи й не був пропагандистським, бо розповідав про вигдану структуру.

 

Пан Лященко наголосив, що детективний серіал «ФЕС» пройшов всі експертні процедури Державного агентства з питань кіно після вступу в силу закону «Про внесення змін до деяких законів про захист інформаційного телерадіопростору України», який забороняє частину російських фільмів і серіалів, а також деяких телепрограм. Нагадаємо, цей закон набув чинності 4 червня. За словами пана Лященка, серіал «ФЕС» отримав прокатне посвідчення «в повній відповідності з чинним українським законодавством». «Це було не одноосібне рішення, а рішення експертної комісії», - підкреслив він.

 

Водночас ані пан Лященко, ані юрист «Медіа Група Україна» Євген Буцан у коментарях журналістам не змогли уточнити, який індекс вікової аудиторії в прокатному посвідченні має серіал «ФЕС». Він також не зміг уточнити, який продакшн здійснював перезйомку серіалу «Слід».

 

Пан Лященко пояснив журналістам, що мав на увазі, говорячи про франшизу: «Франшиза означає, що купується достатньо великий обсяг прав, авторських прав, робочих матеріалів, купуються права на його виробництво, перемонтаж, зміну графіки і так далі. Фактично купується право на повну переробку».

 

Нагадаємо, 24 червня на прес-конференції генеральний директор «1+1 медіа» Олександр Ткаченко заявив, що Державне агентство України з питань кіно видало прокатне посвідчення переробленому російському серіалу «Слід», заявленому як український серіал «Фактологічна експертна служба: міжнародний відділ кримінальних розслідувань» виробництва каналу «Україна».

 

«Насправді ж це старий серіал, у якому було дознято декілька сцен. Працівників російських силових структур перевдягли у форму без знаків розрізнення. В оригіналі служба, про яку йдеться в серіалі, називалась федеральною, у новій назві заявлена фактологічна. Тобто це якась квазісилова структура, але за суттю своєю це абсолютно російський серіал», - зазначив пан Ткаченко.

 

Він також пообіцяв подавати скаргу до Держкіно, а за відсутності реакції - судитися. На його думку, такий крок перекреслює процес розвитку виробництва вітчизняних серіалів, який щойно почався.

 

Держкіно заявляє, що не мало жодних правових підстав для відмови каналу «Україна» у видачі державного посвідчення на право демонстрації і розповсюдження (прокатного посвідчення) телесеріалу «ФЕС».

 

«Під час прийняття рішення про видачу згаданого прокатного посвідчення не було порушено жодної норми чинного законодавства України й дотримано всіх передбачених для таких випадків процедур, включно з переглядом зазначеного серіалу Експертною комісією з питань розповсюдження і демонстрування фільмів при Держкіно. Оскільки Держкіно є центральним органом виконавчої влади, воно діє виключно в межах повноважень, визначених законом. Жодних правових підстав для відмови у видачі прокатного посвідчення телесеріалу «ФЕС» у Держкіно не було», - йдеться в заяві відомства.

 

Водночас Держкіно визнає, що в чинному законодавстві, яке регулює кінематографію, є прогалини, законодавчий акт для усунення яких розробляється.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY