Держкомтелерадіо доопрацює законопроект щодо державного контролю за забезпеченням доступу до публічної інформації

Держкомтелерадіо доопрацює законопроект щодо державного контролю за забезпеченням доступу до публічної інформації

27 Травня 2015
1893

Держкомтелерадіо доопрацює законопроект щодо державного контролю за забезпеченням доступу до публічної інформації

1893
Держкомтелерадіо доопрацює законопроект щодо державного контролю за забезпеченням доступу до публічної інформації
Держкомтелерадіо доопрацює законопроект щодо державного контролю за забезпеченням доступу до публічної інформації

Покращення доступу до публічної інформації можливо шляхом запровадження ефективного механізму державного контролю за забезпеченням розпорядниками інформації доступу до неї. Такий висновок зробила колегія Держкомтелерадіо, проаналізувавши стан виконання Держкомтелерадіо вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації», повідомляє прес-служба відомства.

 

За рішенням колегії Держкомтелерадіо має доопрацювати проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо здійснення державного контролю за забезпеченням розпорядниками інформації доступу до публічної інформації» та внести його в установленому порядку на розгляд Кабінету Міністрів України. Цим законом буде визначено центральний орган виконавчої влади, що здійснюватиме державний контроль за забезпеченням розпорядниками публічної інформації доступу до неї. На думку членів колегії, цим уповноваженим органом має стати Держкомтелерадіо, що зараз забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері телебачення і радіомовлення, інформаційній та видавничій сфері.

 

Колегія констатувала, що за час дії Закону України «Про доступ до публічної інформації» склалася тенденція збільшення інформаційної відкритості та прозорості органів виконавчої влади. Про це свідчать моніторинги виконання органами виконавчої влади законодавства про доступ до публічної інформації та інформаційного наповнення їхніх офіційних веб-сайтів, які проводить Держкомтелерадіо.

 

Закон став важливим джерелом для отримання журналістами інформації, яка раніше приховувалася або доступ до якої був суттєво обмежений, зазначає відомство. Водночас Держкомтелерадіо пропонує державних ЗМІ інформувати населення про основні права, передбачені законом, формування навичок практичного застосування інформаційного законодавства, висвітлення заходів щодо забезпечення органами виконавчої влади доступу до публічної інформації.

 

Про необхідність такої роз'яснювальної роботи свідчить і той факт, що за час дії закону до Держкомтелерадіо звернулося 215 громадян, яким надано роз'яснення окремих положень Закону України «Про доступ до публічної інформації». За дорученнями Кабінету Міністрів України відомством також розглянуто 259 скарг від запитувачів про порушення, на їхню думку, вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації» посадовими особами центральних та місцевих органів виконавчої влади.

 

Нагадаємо, Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики 13 травня розглянув проект закону № 2429 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо врегулювання порядку притягнення до відповідальності за порушення законодавства про доступ до публічної інформації», внесений народним депутатом Дмитром Ярошем (позафракційний). Всі присутні на засіданні члени Комітету проголосували за відхилення цього проекту.

 

Автор проекту пропонує внести до Кодексу про адміністративні правопорушення кілька змін, а саме: збільшити строки накладення адмінстягнення у разі вчинення правопорушення; розширити перелік осіб, які мають право складати протокол про адміністративне правопорушення; закріпити за фізичною або юридичною особами, які подали запит про доступ до публічної інформації, право складати протоколи про адміністративні правопорушення.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1893
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду