Директорка будинку культури на Херсонщині через суд вимагає спростування відео на сайті «Вести Геническа»

Директорка будинку культури на Херсонщині через суд вимагає спростування відео на сайті «Вести Геническа»

25 Березня 2015
3187
25 Березня 2015
15:43

Директорка будинку культури на Херсонщині через суд вимагає спростування відео на сайті «Вести Геническа»

3187
Директорка будинку культури на Херсонщині через суд вимагає спростування відео на сайті «Вести Геническа»
Директорка будинку культури на Херсонщині через суд вимагає спростування відео на сайті «Вести Геническа»

Директорка будинку культури в селі Щасливцевому (Херсонська область) Світлана Коваленко судиться з головним редактором інтернет-порталу «Вести Геническа» Олексієм Давидовим, звинувачуючи його у поширенні нібито недостовірної інформації про неї. Про це повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ).

 

5 листопада 2014 року в селі Щасливцевому відбувся виїзний прийом громадян Генічеської райради, у ході якого жителі села висловили своє бачення щодо роботи директорки будинку культури Світлани Коваленко. Журналіст Олексій Давидов проводив відеозйомку прийому.

 

Як пише видання «Вести Геническа», Світлана Коваленко подала до суду на місцеву мешканку Галину Дьяконову за твердження, яке, на думку директорки будинку культури, не відповідає дійсності. У своїй позовній заяві вона вимагає в судовому порядку захисту честі, гідності та ділової репутації, а також стягнення моральної шкоди у розмірі 20 тис. грн.

 

Для головного редактора інтернет-порталу «Вести Геническа»  стало несподіванкою, що він став другим відповідачем у цій справі. На думку позивача, саме Олексій Давидов став пособником поширення нібито недостовірної інформації, оскільки записаний відеозапис з прийому громадян зробив загальнодоступним.

 

Повістку в суд пан Давидов отримав 3 січня. 9 лютого відбулося перше судове засідання у Генічеському районному суді, 23 березня - друге.

 

На друге засідання Світлана Коваленко не з'явилася, і не надала суду жодних заяв, що буде відсутньою на засіданні. Оскільки позивач був належним чином повідомлений про дату і час судового засідання, суддя Валентина Хоменко прийняла рішення продовжувати судове слухання без позивача. Водночас адвокат позивачки Володимир Стрюков переконував суддю в тому, що його клієнтка зникла, і він не має права знаходитись в залі засідання без позивача.

 

У свою чергу відповідач Олексій Давидов попросив адвоката директорки надати довідку, що з Світланою Коваленко щось трапилося. На це адвокат, як пише видання, заявив: «Тебе не питають! Сиди і мовчи!». Далі в ході судового засідання були заслухані свідки відповідача. Після чого суддя призначила дату наступного засідання.

 

В коментарі ІМІ Олексій Давидов повідомив, що він офіційно був запрошений на виїзний прийом Генічеської райради. «Це був виїзний прийом громадян. Я офіційно був запрошений і знімав. Після того, як відео стало загальнодоступним, Коваленко подумала, що я співучасник поширення інформації», - розповів він.

 

Він також додав, що пані Коваленко вимагає від нього лише спростування інформації: «Коваленко Світлана вимагає спростування інформації, але по суті як можна спростувати те, що не робив. Я лише в той день зняв виїзний прийом громадян».

 

Також він уточнив, що 20 тис грн директорка вимагає від Дьяконової. «Але в позові написано, що відповідачі повинні погасити судові витрати. Фактично, якщо Дьяконову визнають винною, мені доведеться платити витрати», - сказав журналіст.

 

Олексій Давидов не знає, чому директорка судиться з ним. «Чесно, досі не можу зрозуміти, чому вона взяла мене другим відповідачем. Я в неї запитую, а вона говорить, що зла на мене не тримає, але так треба. Можливо, хтось дав команду, створити такий випадок, щоб місцеві журналісти менше викладали в мережу неугодні речі», - сказав пан Давидов.

 

 

Нагадаємо, 18 березня народний депутат від «Опозиційного блоку» Артур Мартовицький відмовився від позову до комунального підприємства «Павлоградська ТРК» (Павлоград, Дніпропетровська область) про спростування недостовірної інформації.

 

Позов Артура Мартовицького стосувався інформації, розміщеної на телеканалі в якості агітації проти нього як кандидата у народні депутати. Позивач розцінював її як недостовірну, вимагав спростування та символічної компенсації моральної шкоди. Як зазначив адвокат відповідача Олексій Корнілов, інформація у сюжеті була розміщена у відповідності до закону «Про вибори народних депутатів» в жовтні 2014 року, була позначена як агітаційна, і телеканал не несе відповідальності за зміст такого матеріалу.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3187
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду