Народні депутати пропонують ліквідувати квоти на рекламу в добовому обсязі мовлення  телеканалів

Народні депутати пропонують ліквідувати квоти на рекламу в добовому обсязі мовлення телеканалів

10 Березня 2015
2604
10 Березня 2015
18:36

Народні депутати пропонують ліквідувати квоти на рекламу в добовому обсязі мовлення телеканалів

2604
Народні депутати пропонують ліквідувати квоти на рекламу в добовому обсязі мовлення  телеканалів
Народні депутати пропонують ліквідувати квоти на рекламу в добовому обсязі мовлення  телеканалів

Народні депутати хочуть встановити баланс між фінансовими інтересами телерадіоорганізацій  і рекламодавців, з однієї сторони, та інтересами глядачів - з іншої, а також наблизити українське законодавство до законодавства Європейського Союзу. Відповідний законопроект № 2343 «Про внесення змін до Закону України "Про рекламу" (щодо частки реклами, яка розповсюджується на телебаченні і радіо)» зареєстровано в парламенті.

 

Автори законодавчої ініціативи - члени Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Олена Кондратюк, Ольга Червакова, Олександр Абдуллін, Олександр Опанасенко, а також народні депутати Микола Томенко, Ірина Геращенко та Микола Княжицький.

 

«Оскільки 5 червня 2014 року Верховною Радою України  було схвалено Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про рекламу", яким, у відповідності до сучасної практики країн Європейського Союзу,  було суттєво лібералізовано законодавчі правила щодо переривання рекламою телевізійного продукту, вбачається, що такий крок законодавця, з огляду на необхідність збалансування фінансових інтересів телерадіоорганізацій  і рекламодавців, з однієї сторони, та інтересів глядачів - з іншої, має, на нашу думку, супроводжуватись зменшенням обсягу реклами протягом кожної астрономічної години фактичного мовлення до 15%. Враховуючи те, що, як випливає з п. 23 преамбули Директиви про аудіовізуальні медіа-послуги, дія її положень має "стосуватися рухомих зображень із звуком або без, а отже включати німе кіно, але не охоплювати передачу звукових сигналів або радіослужби", на радіо запропоновано залишити чинну на сьогодні квоту на рекламу протягом кожної астрономічної години фактичного мовлення», - йдеться у пояснювальній записці.

 

Автори пропонують вилучити з чинного законодавства відповідні положення щодо квоти на рекламу в добовому обсязі мовлення телерадіоорганізації. Вони наголошують, що необхідність прийняття законопроекту обумовлена потребою у подальшому наближенні українського законодавства до законодавства Європейського Союзу.

 

Зокрема ініціатори проекту пропонують ч. 1 статті 13 викласти у такій редакції:

«1. На телебаченні час мовлення, відведений на рекламу і телепродаж, не повинен перевищувати 15 відсотків протягом кожної астрономічної години фактичного мовлення»;

А ч.2 викласти у такій редакції: «2. На радіо час мовлення, відведений на рекламу, не повинен перевищувати 20 відсотків протягом кожної астрономічної години фактичного мовлення».

 

Нагадаємо, 5 червня минулого року Верховна Рада з другої спроби ухвалила закон про зміни до Закону України «Про рекламу» (щодо приведення у відповідність із Європейською конвенцією про транскордонне телебачення), який робить частішими й коротшими рекламні блоки, залишаючи незмінним загальний обсяг реклами протягом години і протягом доби.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2604
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду