detector.media
10.03.2015 18:36
Народні депутати пропонують ліквідувати квоти на рекламу в добовому обсязі мовлення телеканалів
Народні депутати пропонують ліквідувати квоти на рекламу в добовому обсязі мовлення  телеканалів

Народні депутати хочуть встановити баланс між фінансовими інтересами телерадіоорганізацій  і рекламодавців, з однієї сторони, та інтересами глядачів - з іншої, а також наблизити українське законодавство до законодавства Європейського Союзу. Відповідний законопроект № 2343 «Про внесення змін до Закону України "Про рекламу" (щодо частки реклами, яка розповсюджується на телебаченні і радіо)» зареєстровано в парламенті.

 

Автори законодавчої ініціативи - члени Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Олена Кондратюк, Ольга Червакова, Олександр Абдуллін, Олександр Опанасенко, а також народні депутати Микола Томенко, Ірина Геращенко та Микола Княжицький.

 

«Оскільки 5 червня 2014 року Верховною Радою України  було схвалено Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про рекламу", яким, у відповідності до сучасної практики країн Європейського Союзу,  було суттєво лібералізовано законодавчі правила щодо переривання рекламою телевізійного продукту, вбачається, що такий крок законодавця, з огляду на необхідність збалансування фінансових інтересів телерадіоорганізацій  і рекламодавців, з однієї сторони, та інтересів глядачів - з іншої, має, на нашу думку, супроводжуватись зменшенням обсягу реклами протягом кожної астрономічної години фактичного мовлення до 15%. Враховуючи те, що, як випливає з п. 23 преамбули Директиви про аудіовізуальні медіа-послуги, дія її положень має "стосуватися рухомих зображень із звуком або без, а отже включати німе кіно, але не охоплювати передачу звукових сигналів або радіослужби", на радіо запропоновано залишити чинну на сьогодні квоту на рекламу протягом кожної астрономічної години фактичного мовлення», - йдеться у пояснювальній записці.

 

Автори пропонують вилучити з чинного законодавства відповідні положення щодо квоти на рекламу в добовому обсязі мовлення телерадіоорганізації. Вони наголошують, що необхідність прийняття законопроекту обумовлена потребою у подальшому наближенні українського законодавства до законодавства Європейського Союзу.

 

Зокрема ініціатори проекту пропонують ч. 1 статті 13 викласти у такій редакції:

«1. На телебаченні час мовлення, відведений на рекламу і телепродаж, не повинен перевищувати 15 відсотків протягом кожної астрономічної години фактичного мовлення»;

А ч.2 викласти у такій редакції: «2. На радіо час мовлення, відведений на рекламу, не повинен перевищувати 20 відсотків протягом кожної астрономічної години фактичного мовлення».

 

Нагадаємо, 5 червня минулого року Верховна Рада з другої спроби ухвалила закон про зміни до Закону України «Про рекламу» (щодо приведення у відповідність із Європейською конвенцією про транскордонне телебачення), який робить частішими й коротшими рекламні блоки, залишаючи незмінним загальний обсяг реклами протягом години і протягом доби.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY