На першому засіданні Комітет свободи слова заявив про недоцільність існування Комісії захисту суспільної моралі

На першому засіданні Комітет свободи слова заявив про недоцільність існування Комісії захисту суспільної моралі

5 Грудня 2014
6888

На першому засіданні Комітет свободи слова заявив про недоцільність існування Комісії захисту суспільної моралі

6888
На першому засіданні Комітет свободи слова заявив про недоцільність існування Комісії захисту суспільної моралі
На першому засіданні Комітет свободи слова заявив про недоцільність існування Комісії захисту суспільної моралі

Сьогодні, 5 грудня, на першому засіданні новоутвореного Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики народні депутати більшістю голосів проголосували за недоцільність існування Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі (НЕК).

 

За словами голови Комітету Вікторії Сюмар, у час, коли триває АТО і бракує коштів, не доцільно з держбюджету витрачати мільйони на утримання НЕК. Її підтримала перший заступник голови Комітету Ольга Червакова.

 

На засіданні були присутні всі члени Комітету, окрім Богдана Онуфрика.

 

Пізніше Вікторія Сюмар повідомила у своєму Facebook про перелік розглянутих на засіданні питань і підкреслила, що рішення по НЕК є рекомендаційним.

 

«Провели засідання. Ухвалили рішення про недоцільність існування Нацкомісії з питань моралі (рекомендаційне), створили робочу групу щодо підготовки змін до Закону про суспільне мовлення, вирішили почати формування Громадської ради при комітеті з прийому заявок. В пріоритетах також іномовлення та прозорість держфінансів», - повідомила голова Комітету.

 

Нагадаємо, що Комітет з питань свободи слова та інформації ВР очолила Вікторія Сюмар, першим заступником голови стала Ольга Червакова, заступниками - Сергій Висоцький та Олександр Опанасенко, секретарем - Олена Кондратюк. Членами комітету стали Олександр Абдуллін, Богдан Онуфрик, Юрій Павленко, Олександр Сочка та Дмитро Стеценко.

 

21 жовтня правозахисники, медіаексперти та громадські активісти звернулися до Прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка та Кабінету міністрів з проханням ліквідувати Національну експертну комісію з питань захисту суспільної моралі (НЕК).

 

Проект закону щодо ліквідації Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі (НЕК) досі не розглянув Кабінет міністрів, хоча Мін'юст вніс його ще 1 серпня. 

 

Нагадаємо, 3 червня Міністерство юстиції поінформувало «Детектор медіа» про підготовку проекту Закону України щодо ліквідації Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі.

 

Як писала «Детектор медіа», цей проект був внесений до парламенту ще 10 травня 2012 року, але вважається відкликаним, оскільки не розглядався Верховною Радою 6-го скликання. Відповідно до Регламенту Верховної Ради України законопроекти, які вважаються відкликаними але не втратили актуальності, можуть бути повторно надані на розгляд уряду, що Міністерство юстиції й зробило 11 січня 2013 року. 31 січня 2013 року цей проект знову був зареєстрований у парламенті 7-го скликання.

 

За результатами розгляду законопроекту на засіданні профільного Комітету з питань свободи слова та інформації було прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді ухвалити проект за основу. Проте 27 лютого цей законопроект було відкликано, оскільки згідно з регламентами уряду та парламенту, відкликаними вважаються подані Кабміном законопроекти, не прийняті у першому читанні за основу на момент припинення повноважень Верховної Ради чи Кабінету міністрів (у цьому випадку - уряду).

 

Нагадаємо, цей законопроект був підготовлений на виконання указу Президента України про ліквідацію Національної експертної комісії з питань захисту моралі від 9 грудня 2010 року.

 

Нагадаємо, рух «Стоп цензурі!» 6 червня, у переддень інаугурації звернувся до Петра Порошенка з переліком першочергових медіареформ, серед яких - ліквідація НЕК.

 

У переддень 14-ї річниці зникнення Георгія Гонгадзе журналісти руху «Стоп цензурі!» знову звернулися до Президента України, міністра МВС, Генпрокурора з вимогою ліквідації НЕК.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6888
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду