Комітет свободи слова вирішив, що проект про заборону «пропаганди гомосексуалізму» втратив актуальність

23 Травня 2013
6901

Комітет свободи слова вирішив, що проект про заборону «пропаганди гомосексуалізму» втратив актуальність

6901
І рекомендує парламенту його відхилити
Комітет свободи слова вирішив, що проект про заборону «пропаганди гомосексуалізму» втратив актуальність

Члени Комітету з питань свободи слова та інформації на засіданні 23 травня вирішили рекомендувати Верховній Раді за результатами у другому читанні відхилити проект  закону № 0945 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, щодо захисту прав дітей на безпечний інформаційний простір», оскільки він втратив актуальність. За таке рішення проголосувало п'ять з восьми присутніх членів Комітету: Микола Томенко, Олександр Абдуллін, Олена Кондратюк, Микола Княжицький і Рустам Раупов. Олена Бондаренко, Олександр Голуб і Ігор Мірошниченко утрималися.

 

Нагадаємо, проект № 0945 був зареєстрований ще попереднього скликання народними депутатами Євгеном Царьковим, Катериною Лук'яновою, Павлом Унгуряном, Юлією Ковалевською, Тарасом Чорноволом та Лілією Григорович.

 

Раніше Комітет з питань свободи слова вже відхиляв цей законопроект.

 

Громадські організації, які захищають права людини та зокрема права ЛГБТ-спільноти, також проти такого законопроекту, оскільки вважають, що він дискримінаційний і суперечить  Європейській Конвенції про захист прав людини та практиці Європейського суду з прав людини.

 

Європейські правозахисні організації також були стурбовані ухваленням Верховною Радою України у першому читанні цього проекту.

 

Водночас Асоціація «Новомедіа», яка зібрала близько 100 тисяч підписів, виступила на захист цього проекту.

 

Крім того, Комітет свободи слова 23 травня рекомендував парламенту прийняти за основу урядовий законопроект № 2142 «Про захист суспільної моралі». Не підтримав таке рішення Ігор Мірошниченко.  Як писала «Детектор медіа», цей проект підготовлений на виконання указу президента про ліквідацію Національної експертної комісії з питань захисту моралі від 9 грудня 2010 року.

 

Комітет раніше вже розглядав цей проект і не зміг ухвалити рішення. Члени Комітету вирішили звернутися до парламентської газети «Голос України» з проханням опублікувати законопроект про ліквідацію НЕК для більш широкого громадського обговорення і згодом повернутися до розгляду цього питання.

 

Нагадаємо, Кабмін реєструє подібний законопроект вже вдруге. Уперше його було подано до парламенту 10 травня 2012 року за № 10447. Але парламент не встиг його розглянути, а 12 грудня 2012 року Кабмін відкликав законопроект.

 

Також члени Комітету 23 травня підтримали урядовий законопроект № 2731 «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості відносин власності стосовно засобів масової інформації». Вони рекомендували парламенту розглянути цей проект разом з альтернативним депутатським № 2074. Як відомо, народні депутати Микола Княжицький та Микола Томенко раніше зареєстрували законопроект № 2074, яким пропонували зобов'язати телерадіокомпанії розкривати інформацію про своїх фактичних власників.

 

Урядовий проект має на меті заборонити діяльність телерадіокомпаній, власниками яких є нерезиденти з офшорів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6901
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду