detector.media
05.12.2014 17:20
На першому засіданні Комітет свободи слова заявив про недоцільність існування Комісії захисту суспільної моралі
На першому засіданні Комітет свободи слова заявив про недоцільність існування Комісії захисту суспільної моралі

Сьогодні, 5 грудня, на першому засіданні новоутвореного Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики народні депутати більшістю голосів проголосували за недоцільність існування Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі (НЕК).

 

За словами голови Комітету Вікторії Сюмар, у час, коли триває АТО і бракує коштів, не доцільно з держбюджету витрачати мільйони на утримання НЕК. Її підтримала перший заступник голови Комітету Ольга Червакова.

 

На засіданні були присутні всі члени Комітету, окрім Богдана Онуфрика.

 

Пізніше Вікторія Сюмар повідомила у своєму Facebook про перелік розглянутих на засіданні питань і підкреслила, що рішення по НЕК є рекомендаційним.

 

«Провели засідання. Ухвалили рішення про недоцільність існування Нацкомісії з питань моралі (рекомендаційне), створили робочу групу щодо підготовки змін до Закону про суспільне мовлення, вирішили почати формування Громадської ради при комітеті з прийому заявок. В пріоритетах також іномовлення та прозорість держфінансів», - повідомила голова Комітету.

 

Нагадаємо, що Комітет з питань свободи слова та інформації ВР очолила Вікторія Сюмар, першим заступником голови стала Ольга Червакова, заступниками - Сергій Висоцький та Олександр Опанасенко, секретарем - Олена Кондратюк. Членами комітету стали Олександр Абдуллін, Богдан Онуфрик, Юрій Павленко, Олександр Сочка та Дмитро Стеценко.

 

21 жовтня правозахисники, медіаексперти та громадські активісти звернулися до Прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка та Кабінету міністрів з проханням ліквідувати Національну експертну комісію з питань захисту суспільної моралі (НЕК).

 

Проект закону щодо ліквідації Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі (НЕК) досі не розглянув Кабінет міністрів, хоча Мін'юст вніс його ще 1 серпня. 

 

Нагадаємо, 3 червня Міністерство юстиції поінформувало «Детектор медіа» про підготовку проекту Закону України щодо ліквідації Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі.

 

Як писала «Детектор медіа», цей проект був внесений до парламенту ще 10 травня 2012 року, але вважається відкликаним, оскільки не розглядався Верховною Радою 6-го скликання. Відповідно до Регламенту Верховної Ради України законопроекти, які вважаються відкликаними але не втратили актуальності, можуть бути повторно надані на розгляд уряду, що Міністерство юстиції й зробило 11 січня 2013 року. 31 січня 2013 року цей проект знову був зареєстрований у парламенті 7-го скликання.

 

За результатами розгляду законопроекту на засіданні профільного Комітету з питань свободи слова та інформації було прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді ухвалити проект за основу. Проте 27 лютого цей законопроект було відкликано, оскільки згідно з регламентами уряду та парламенту, відкликаними вважаються подані Кабміном законопроекти, не прийняті у першому читанні за основу на момент припинення повноважень Верховної Ради чи Кабінету міністрів (у цьому випадку - уряду).

 

Нагадаємо, цей законопроект був підготовлений на виконання указу Президента України про ліквідацію Національної експертної комісії з питань захисту моралі від 9 грудня 2010 року.

 

Нагадаємо, рух «Стоп цензурі!» 6 червня, у переддень інаугурації звернувся до Петра Порошенка з переліком першочергових медіареформ, серед яких - ліквідація НЕК.

 

У переддень 14-ї річниці зникнення Георгія Гонгадзе журналісти руху «Стоп цензурі!» знову звернулися до Президента України, міністра МВС, Генпрокурора з вимогою ліквідації НЕК.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY