Суд переніс розгляд справи за позовом міністра оборони проти севастопольської журналістки

5 Березня 2013
5452
5 Березня 2013
17:53

Суд переніс розгляд справи за позовом міністра оборони проти севастопольської журналістки

5452
Суд переніс розгляд справи за позовом міністра оборони проти севастопольської журналістки

Ленінський районний суд Севастополя переніс на 22 березня розгляд справи за позовом міністра оборони України Павла Лебедєва до севастопольського кореспондента інформаційного агентства «Новый регион» Яніни Васьковської. Про це повідомляють «Новый регион» та «События Крыма».

 

Раніше міністр оборони Павло Лебедєв звернувся до суду з вимогою стягнути з журналістки російського інформагентства  «Новый регион» 80 тис. грн за публікацію недостовірної інформації, що завдала йому моральної шкоди, принизила честь, гідність та ділову репутацію.

 

Рішення щодо переносу розгляду справи проти Яніни Васьковської суд ухвалив на своєму засіданні 4 березня через те, що з боку позивача не зявився ні сам Павло Лебедєв, ні його представники. Засідання було перенесено на прохання позивача, який подав відповідне клопотання.

 

Як повідомляє інформагентство «Новый регион», 4 березня близько 100 осіб взяли участь у пікеті біля Ленінського райсуду в Севастополі на підтримку журналістки Яніни Васьковської.

 

Учасники пікету розгорнули банер «Русский Севастополь», російські триколори і Андріївський прапор. Періодично люди скандували «Позор Лебедеву!» Також маніфестанти тримали плакат з портретом Лебедєва та підписом «Соберем мелочь на оплату чести и страданий». Під плакатом були встановлені трилітрові банки, куди всі бажаючі могли кидати принесені з собою монети. За лічені хвилини вдалося зібрати кілька кілограмів дрібних грошей.


«Ці копійки повинні пробудити совість у цієї людини, хоча навряд чи вона є»,
- підкреслила глава «Русской общины Севастополя» Тетяна Єрмакова.

 

«Фактично, позов Лебедєва проти журналіста - це заборона на професію. Громадськість Севастополя збирається прийти підтримати журналіста «НР» і на наступному засіданні суду»,  - сказав організатор пікету Костянтин Заруднєв.

 

«Те, що відбувається - ганьба. Подавати позови проти журналістів - прояв слабкості. Павло Валентинович, напевно, не вважає себе севастопольцем, раз дозволяє собі такі витівки. Думаю, що цей суд закінчиться благополучно для кореспондента «НР», але спроба залякати журналістів з позовами на такі великі суми - це тиск на свободу слова не тільки в Севастополі, але й на Україні в цілому», - вважає Іван Комелов, заступник голови Громадської ради при міській адміністрації.

 

Яніна Васьковська подякувала за підтримку на свою адресу на своїй сторінці у соцмережі у Facebook.

 

Як писала «Детектор медіа», підставою для звернення міністра оборони до суду стала публікація  матеріалу Яніни Васьковської про купівлю рентгенівського апарату для севастопольської лікарні №9 «Фондом соціально-економічного розвитку Севастополя», який нібито належить Павлу Лебедєву. Інформація була опублікована з посиланням на прес-службу Фонду. Пізніше «Новый регион» на своєму сайті опублікував матеріал, в якому звинуватив Лебедєва у привласненні собі заслуги в придбанні обладнання для лікарні, яке, на думку «Нового региону», було придбане на кошти державного бюджету в результаті тендеру в 2012 році.

 

В січні 2013 року керуюча Фондом Алла Щербакова спростувала відомості «Нового регіону» про те, що Фонд напередодні виборів Верховної Ради повідомляв про оплату за медобладнання. Після цього Павло Лебедєв подав позов проти Яніни Васьковської.

 

На першому засіданні Ленінського районного суду м.Севастополя 22 лютого юрист Лебедєва  Ігор Коптєв вимагав не лише компенсації у 10 тис. доларів,  але й клопотав про обмеження свободи пересування Васьковської, що суперечить Коституції, та про запит до БТІ, щоб мати можливість заарештувати нерухоме майно журналістки.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5452
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду