Влада Києва і Харкова не забезпечує повного доступу до публічної інформації на офіційних веб-сайтах

11 Лютого 2013
4336
11 Лютого 2013
17:32

Влада Києва і Харкова не забезпечує повного доступу до публічної інформації на офіційних веб-сайтах

4336
Про це свідчить моніторинг секретаріату Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації
Влада Києва і Харкова не забезпечує повного доступу до публічної інформації на офіційних веб-сайтах

Місцева влада не виконує більшості норм Закону України «Про доступ до публічної інформації», що стосується доступу громадян до висвітлення її діяльності на офіційних веб-сайтах. Такий висновок було зроблено працівниками секретаріату Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації за результатами аналізу наповнення офіційних веб-сайтів Київської та Харківської міських рад за методикою, яка використовувалась для громадського моніторингу відкритості органів влади у 2012 році. Про це повідомив голова Комітету Микола Томенко.

 

«Одним із пріоритетів роботи Комітету з питань свободи слова та інформації є не лише внесення змін до чинного законодавства, а передовсім - моніторинг виконання діючих норм законів», - зазначив голова Комітету. За його словами, з огляду на те, що в системі виконавчої влади ситуація виглядає ще гірше, до аналізу вирішено було обрати дві представницькі місцеві ради - Київську і Харківську, які витрачають великі зусилля і фінанси на популяризацію своєї діяльності.

 

Проведений моніторинг наповнення офіційних веб-сайтів Київської та Харківської міських рад за січень 2013 року засвідчив, що ці міськради діють здебільшого у власних інтересах, а не в інтересах громади. Аналіз засвідчив закритість цих органів місцевого самоврядування та намагання обмежити для громадськості доступ до певної частини інформації, йдеться на сайті пана Томенка.

 

Так, Київська та Харківська міські ради, всупереч вимогам згаданого закону, не забезпечила на своїх сайтах належного доступу до проектів рішень, що підлягають обговоренню, форм і зразків документів для отримання послуг від органа влади, правил їх заповнення, інформації про розташування місць, де надаються запитувачам необхідні банки і форми установи. Важкодоступною також виявилась інформація про розпорядження бюджетними коштами, комунальною власністю, зокрема, землею, проектів рішень із цих питань, які мають перебувати у відкритому доступі за 20 днів до розгляду, та самих рішень які мають бути у відкритому доступі не пізніше, як за 5 днів після їх прийняття. Практично недоступною також є інформація про вакансії та умови участі у відповідних конкурсах на їх заміщення тощо.

 

Отже, ані Київська, ані Харківська міська рада не виконує найважливіших вимог закону «Про доступ до публічної інформації», зазначає Томенко.

 

Микола Томенко поінформував, що ближчим часом Комітет з питань свободи слова та інформації спільно з Асоціацією міст України проведе круглий стіл, щоб проаналізувати практику застосування цього закону та ще раз довести до відома представників органів місцевого самоврядування необхідність виконання чинного законодавства про доступ до публічної інформації.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4336
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Тарас
4112 дн. тому
Між багатими і бідними українцями – прірва…Українців зумисно роблять бідними…все рівно чи блакитні, чи помаранчеві, чи…влада в Україні зараз дбає тільки про свою кишеню та рейтинг. 15. Він же промовив до них: Ви себе видаєте за праведних перед людьми, але ваші серця знає Бог. Що бо високе в людей, те перед Богом гидота. (Від Луки 16:15) сайт багатодітних: lukava-vlada.narod2.ru
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду