На редактора газети «Лица» прокуратура склала адмінпротокол за відмову розкрити джерела

23 Лютого 2012
8096
23 Лютого 2012
15:11

На редактора газети «Лица» прокуратура склала адмінпротокол за відмову розкрити джерела

8096
Юрист вважає дії прокуратури неправомірними
На редактора газети «Лица» прокуратура склала адмінпротокол за відмову розкрити джерела

Прокуратура Кіровського району Дніпропетровська склала протокол про вчинення головним редактором газети «Лица» Оленою Гарагуц адміністративного правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 185-8 «Ухилення від виконання законних вимог прокурора» Кодексу України про адміністративні правопорушення. Про це «Детектор медіа» повідомила Олена Гарагуц.

 

Протокол направлено на розгляд до Кіровського райсуду міста Дніпропетровська.

 

Олену Гарагуц звинувачують у ненаданні прокурору документів, зокрема, тих, які використовувалися для написання статей «"Качка" пішла на посадку» і «Рейдери. Корбан-Філатов-Брагінський-Аксельрод».

 

Нагадаємо, ці документи у пані Гарагуц вимагають у зв'язку з позовом бізнесмена та ведучого Бориса Філатова.

 

Зазначимо, ще 16 грудня «Детектор медіа» надіслала запит до прокуратура Кіровського району Дніпропетровська з проханням пояснити, на яких підставах прокуратура вимагає оприлюднити ім'я автора та розголосити джерела. Однак відповіді так і не отримала.

 

Як прокоментував «Детектор медіа» адвокат, керуючий партнер юридичної компанії «Право Плюс» Юрій Мокрий, прокуратура і справді наділена повноваженнями щодо доступу до документів і матеріалів, необхідних для проведення перевірки, в тому числі за письмовою вимогою, і таких, що містять комерційну таємницю або конфіденційну інформацію, однак, за умови, що така вимога прокурора, відповідає чинному законодавству (ст. 8, 20 Закону України «Про прокуратуру»). У даному випадку дії прокуратури юрист розцінює, як неправомірні, оскільки за прямою вказівкою Конституції питання щодо діяльності ЗМІ регулюється законом, а закон в свою чергу надає чіткі права та гарантії, обмежити які можливо виключно на підставі рішення суду.

 

Законом України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» (ст.. 26) прямо передбачено право журналіста на збереження таємниці авторства та джерел інформації, за винятком випадків, коли ці таємниці обнародуються на вимогу суду. Такі ж гарантії забезпечує і Закон України «Про інформацію» (ст.. 25) де вказано, що журналіст має право не розкривати джерело інформації або інформацію, яка дозволяє встановити джерела інформації, крім випадків, коли його зобов'язано до цього рішенням суду на основі закону. «Вимога прокурора ж в даному випадку сили не має та не створює жодного обов'язку щодо розкриття джерела інформації або інформації, яка дозволить встановити таке джерело. Відповідно, складення прокурором протоколу про адміністративне правопорушення є незаконним, а суд своєю постановою має закрити справу. Ніхто не може відповідати за діяння, які на час їх вчинення не визнавалися законом як правопорушення (ст. 58 Конституції України)», - сказав пан Мокрий.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8096
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду