Антитимошенківський фільм «Просто Юля» на державних каналах розмістив Калашніков (ДОКУМЕНТ)

6 Лютого 2012
23923
6 Лютого 2012
16:37

Антитимошенківський фільм «Просто Юля» на державних каналах розмістив Калашніков (ДОКУМЕНТ)

23923
Керівник УТР Василь Юричко вважає, що Комітет з питань свободи слова та інформації на нього тисне. Комітет шокований
Антитимошенківський фільм «Просто Юля» на державних каналах розмістив Калашніков (ДОКУМЕНТ)

Власником документального фільму «Просто Юля», який на початку січня транслювався в ефірі кількох регіональних телеканалів, є всеукраїнська громадська організація «Загальновоїнська спілка України», головою якої є народний депутат 5-го скликання Олег Калашніков (Партія регіонів). Про це йдеться у відповіді генерального директора державної телерадіокомпанії «Всесвітня служба УТР» Василя Юричка на лист першого заступника голови парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації Олени Бондаренко щодо правомірності трансляції фільму.

 

Спрямований проти Юлії Тимошенко фільм «Просто Юля» 4 січня показали телекомпанії у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Донецькій, Закарпатській, Запорізькій, Луганській, Львівській, Одеській, Рівненьській, Миколаївській, Тернопільскій та Черкаській областях. Вісім із цих компаній є державними. Комітет Верховної Ради зі свободи слова та інформації ініціював перевірку ОДТРК та УТР, які транслювали «Просто Юлю».

 

Як пише пан Юричко, достатнє право на оприлюднення фільму УТР давала згода художньої ради та юридичного управління УТР, які попередньо переглянули фільм і «не знайшли факторів, які б суперечили чинному законодавству чи технологічним стандартам, і рекомендували його для трансляції».

 

УТР юридично оформила угоду із стороннім автором. «Власник фільму "Просто Юля" Всеукраїнська громадська організація "Загальновоїнська спілка України", надав права на трансляцію УТР та іншим організаціям», - пояснив Василь Юричко, додавши, що трансляція фільму відбулася поза межами державного замовлення.

 

ОДТРК, як писала «Детектор медіа», отримали фільм «Просто Юля» від ТРК «Всесвітня служба УТР» за угодою.

 

Лист Комітету з питань свободи слова та інформації щодо правомірності трансляції документального фільму «Просто Юля» викликав у керівництва УТР непорозуміння. На думку Василя Юричка, у діях членів комітету є всі ознаки порушень ст. 34 Конституції України та низки інших вітчизняних законів, а також вони суперечать міжнародним нормам. Оскільки згідно зі ст. 5 закону «Про телебачення і радіомовлення» телерадіоорганізація є незалежною у визначенні програм.

 

Гендиректор УТР не розуміє мотивів, якими керувався Комітет з питань свободи слова та інформації, розглядаючи факт самого права на трансляцію відеопрограми і, вживаючи нічим не підтверджене формулювання типу «маніпулятивний», «пропагандистський фільм». «Але однозначно це призвело до психологічного тиску на журналістів, спрямованого на заборону розповіді американських і українських слідчих та міжнародних експертів про корупційні схеми, де мало місце вбивство людей та незаконне привласнення кількох мільярдів доларів із бюджету держави», - зазначає він у листі.

 

На думку пана Юричка, сам факт дії, «тобто зафіксованого на засіданні комітету і направлених у листах факту незаконного безпідставного тиску на ЗМІ, "на цькування" контролюючих державних органів на ТРК суперечить як українським, так і міжнародним законам, і за який передбачена кримінальна відповідальність у більшості країн світу».

 

У коментарі «Детектор медіа» перший заступник голови Комітету з питань свободи слова та інформації Олена Бондаренко повідомила, що Василь Юричко запрошений на засідання Комітету, яке відбудеться 8 лютого. «М'яко кажучи, нас цей лист шокував», - сказала пані Бондаренко.

 

«Детектор медіа» публікує лист-відповідь Василя Юричка повністю.

 

 

 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
23923
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Бухгалтер
4454 дн. тому
Юричко получил бабло от Калашникова, тихо выдал фильм и думал, что все ОК. Но, тут вдруг другая группа из Партии регионов - бешеная Ленка, подружка Колесникова решила пешку Юричко немного пощупать... И дурак Юричко взбеленился о свободе слова. Где? Кто - Юричко будет вещать нам о свободе слова? На госТВ она есть? :-) Короче, песец Юричку... сидел бы тихо, жил бы в Сочи...
asd11
4455 дн. тому
Профіль падонка КАЛАшнікова на на однокласніках-напишітьВОРу http://www.odnoklassniki.ru/profile/189934942225/photos#/profile/189934942225
Игорь
4455 дн. тому
То был не "антиТимошенковский" фильм. Там рассказывали чистую правду про махинации ЕЭСУ.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду