Депутати просять КРУ перевірити ОДТРК щодо «Просто Юлі»

11 Січня 2012
10469
11 Січня 2012
19:38

Депутати просять КРУ перевірити ОДТРК щодо «Просто Юлі»

10469
Депутати просять КРУ перевірити ОДТРК щодо «Просто Юлі»

Комітет Верховної Ради зі свободи слова та інформації звернеться до Державного комітету з питань телебачення і радіомовлення та Контрольно-ревізійного управління з проханням провести перевірку ОДТРК та УТР, які 4 січня показували документальний фільм «Просто Юля».

 

За таке рішення 11 січня проголосували усі присутні на засіданні члени комітету - народні депутати Андрій Шевченко, Олена Бондаренко, Юрій Стець, Віктор Уколов, Олександр Абдуллін та Володимир Ландік.

 

Перевірка має встановити, на якій основі був показаний фільм і чи не відбулося при цьому порушення законодавства.

 

Стрічку «Просто Юля» показали телекомпанії у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Донецькій, Закарпатській, Запорізькій, Луганській, Львівській, Одеській, Рівненьській, Миколаївській, Тернопільскій та Черкаській областях, повідомив голова комітету Андрій Шевченко. Вісім з цих телекомпаній є державними.

 

«З того, що ми зараз бачимо, фільм був розміщений за схемою, схожою на ту, яка була застосована у серпні з фільмом «Вкрадений попкорн». Тоді через державну телекомпанію УТР у межах обміну між державними телекомпанії цей фільм був розміщений на частині ОДТРК», - сказав Андрій Шевченко. Саме тому представники комітету просили пояснень у  Держкомтелерадіо.

 

Директор департаменту телебачення і радіомовлення Держкомтелерадіо Сергій Абрамов стверджував, що Держкомтелерадіо не давав вказівок транслювати фільм. Він звернув увагу на п'яту статтю закону «Про телебачення і радіомовлення», за якою телеорганізація незалежна у виборі програм.

 

«Державні телерадіокомпанії лише 50% свого ефірного часу присвячують виконанню державного замовлення, на більше немає коштів. Решту коштів вони заробляють самі, як можуть, зокрема і виконуючи окремі замовлення, які не підпадають під юрисдикцію комітету», - сказав пан Абрамов.

 

На ці слова секретар комітету Юрій Стець відповів, що розміщення «проплачених матеріалів» є порушенням стандарту журналістики.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», на початку січня обласні державні телеканали і державний канал іномовлення УТР транслювали фільм про Юлію Тимошенко «Просто Юля». Гендиректор телеканалу ТВі Микола Княжицький назвав цей фільм маніпулятивним.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10469
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
житомирянин
4476 дн. тому
На житомирській ОДТРК теж його крутили, і була купа незадоволених дзвінків від глядачів!!!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду