detector.media
23.01.2012 15:01
Кабмін хоче заборонити зображення лікарів у рекламі

Уряд пропонує заборонити рекламу товарів за участю або із використанням зображення лікарів та інших професійних медичних працівників, а також осіб, які імітують лікарів. Відповідний законопроект № 9736 «Про внесення змін до Закону України "Про рекламу" (щодо використання зображення лікарів)» Кабінет Міністрів зареєстрував у Верховній Раді.

 

Законопроект пропонує доповнити ч. 1 ст. 8 закону «Про рекламу», абзацом такого змісту: «[У рекламі забороняється:...] рекламувати товари за участю або із використанням зображення лікарів та інших професійних медичних працівників, а також осіб, зовнішній вигляд яких імітує зовнішній вигляд лікарів».

 

Оскільки документ передбачає заборону на використання зображень лікарів у рекламі всіх товарів, пропонується виключити із закону окремі обмеження, що стосувалися зображень лікарів у рекламі ліків, алкоголю й тютюну.

 

А саме виключити ч. 7 ст. 21 «У рекламі лікарських засобів, медичної техніки, методів профілактики, діагностики, лікування і реабілітації забороняється участь лікарів та інших професійних медичних працівників, а також осіб, зовнішній вигляд яких імітує зовнішній вигляд лікарів».

 

А також виключити абзац 10 ч. 3 ст. 22 «[Реклама алкогольних напоїв та тютюнових виробів...] не може містити зображень лікарів та інших професійних медичних працівників, а також осіб, зовнішній вигляд яких імітує зовнішній вигляд лікарів».

 

У пояснювальній записці розробники зазначають, що мета законопроекту - практична реалізація принципу реклами щодо точності, достовірності, використання форм та засобів, які не завдають споживачеві шкоди, а також заборони використовувати засоби і технології, які діють на підсвідомість споживачів реклами.

 

«Доведено, що образ лікаря у рекламі є одним з найпривабливіших для споживачів, викликає довіру і впевненість у правдивості інформації. Це діє на підсвідомість споживачів реклами та заважає їм зробити об'єктивний і свідомий вибір», - вважають урядовці.

 

Нагадаємо, Верховна Рада не стала повністю забороняти рекламу ліків. 20 грудня парламент ухвалив у другому читанні та в цілому законопроект № 7007 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів у сфері охорони здоров'я (щодо посилення контролю за обігом лікарських засобів, харчових продуктів для спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів та дієтичних добавок)», яким дозволяють ЗМІ рекламувати безрецептурні ліки і ті, які не внесені до переліку лікарських засобів, заборонених до рекламування.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY