В Україні розглянуто 133 справи щодо доступу до інформації

20 Січня 2012
5492
20 Січня 2012
16:09

В Україні розглянуто 133 справи щодо доступу до інформації

5492
Найчастіше скаржаться за ненадання відповіді на запит або надання відповіді не по суті
В Україні розглянуто 133 справи щодо доступу до інформації

Судами України розглянуто 133 справи щодо доступу до публічної інформації. Позовні вимоги задоволено повністю або частково у 69 випадках. По 64 справах - відмовлено в задоволені позову. Про це йдеться на сайті Держкомтелерадіо.

 

Найчастіше скаржаться й подають до суду за ненадання відповіді на запит або надання відповіді не по суті запиту, також за порушення строку надання відповідей, неправомірне, на думку позивачів, переадресування запиту іншому розпоряднику інформації і неправомірне віднесення інформації до інформації з обмеженим доступом, надання неповної інформації.

 

Після вступу в дію закону «Про доступ до публічної інформації» до центральних органів виконавчої влади надійшло 16270 запитів на інформацію, повідомляє Держкомтелерадіо. Комітет узагальнив інформацію про стан реалізації органами виконавчої влади виконання цього закону у 2011 році.

 

Найбільше запитів надійшло поштою - 8645, електронною поштою - 5460, факсом - 1129, телефоном - 763, подано особисто - 273.

 

Найбільш активними запитувачами до органів центральної влади є громадяни: від них отримано 6853 запитів. Від представників ЗМІ - 3709, юридичних осіб - 3119, об'єднань громадян без статусу юридичної особи - 364, направлено як розпоряднику інформації - 2225.

 

Задоволено - 13542 запити, відмовлено - 76; опрацьовується - 379, надіслано належному розпоряднику інформації - 2273.

 

«На сьогодні здійснюється аналіз інформації, що надійшла в Держкомтелерадіо, вивчається перший досвід організації роботи в органах виконавчої влади, виявляються проблемні моменти та визначається потреба в удосконаленні законодавства про доступ до публічної інформації, проведенні додаткового навчання державних службовців. Разом з тим, за дорученням Кабінету Міністрів України розглянуто близько 70 скарг від громадян про порушення, на їх думку, вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації» посадовими особами центральних та місцевих органів виконавчої влади», - повідомляє прес-служба Держкомтелерадіо.

 

Детальніше з результатами проведеного моніторингу можна ознайомитися на сайті Держкомтелерадіо у розділі «Доступ до публічної нформації».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5492
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду