У російському «Коммерсанте» гучні звільнення через «хуліганство» журналу «Власть» (ОНОВЛЕНО)

13 Грудня 2011
21682
13 Грудня 2011
12:01

У російському «Коммерсанте» гучні звільнення через «хуліганство» журналу «Власть» (ОНОВЛЕНО)

21682
Звільнено гендиректора холдингу і головреда «Власти», а голова холдингу іде за власним бажанням
У російському «Коммерсанте» гучні звільнення через «хуліганство» журналу «Власть» (ОНОВЛЕНО)

Гендиректора російського холдингу «Коммерсантъ» Андрія Галієва і головреда журналу «Коммерсантъ-Власть» Максима Ковальського звільнено рішенням акціонерів «за хуліганство». Голова видавничого дому Дем'ян Кудрявцев іде з холдингу з власної ініціативи. Про це повідомляє «Інтерфакс».

 

Про звільнення Галієва і Ковальського 12 грудня повідомив телеканал «Вести». Згідно з повідомленням, таке рішення було прийнято головним акціонером видавничого дому Алішером Усмановим після виходу останнього номера «Власти».

 

«Газета.ру» з посиланням на пана Усманова повідомляє, що причиною звільнення стала публікація деяких матеріалів в останніх номерах журналу, які власник розцінив як порушення журналістської етики. «Ці матеріали межують з дрібним хуліганством», - сказав Усманов, не виключивши можливість звернення до суду з позовом за публікацію.

 

Причиною стала публікація в останньому номері журналу фотографії виборчого бюлетеня з непристойним і нецензурним написом, уточнило джерело, знайоме з ситуацією. «Головною причиною гучних відставок ряду топ-менеджерів холдингу стала публікація в 49-му номері журналу, що вийшов минулого понеділка, фотографії виборчого бюлетеня, на який нанесено непристойний нецензурний напис», - відзначило джерело.

 

 

 

Як повідомляє «Інтерфакс», поки немає офіційного підтвердження цій інформації.

 

Дем'ян Кудрявцев свою заяву про відставку пояснив так: «З моєї точки зору, директор відповідає за все, що відбувається у видавничому домі. Ситуація, яка склалася при випуску останнього номера журналу "Коммерсантъ-Власть", - це ситуація неприпустима, і, подавши у відставку, я позначаю свою відповідальність за все, що сталося». Його заява про звільнення, за словами пана Усманова, буде розглянута протягом найближчих двох тижнів, рішення по ній буде прийнято після затвердження бюджету видавничого дому на майбутній рік.

 

Максим Ковальський не шкодує про зміст останнього номера видання, через який його відправили у відставку. «Я не беруся обговорювати - заслужено, незаслужено мене відправили у відставку - це позиція керівництва. Але в мене є тверда впевненість, що я робив все правильно, і я не шкодую, що останній номер журналу був саме таким, - сказав він, - Можу також зауважити, що я був на чолі журналу "Коммерсантъ-Власть" більше 12 років і мені шкода з ним розлучатися».

 

Як написав у своєму ЖЖ зранку 12 грудня пан Кудрявцев, «при випуску 49-го номера журналу "Власть" були порушені внутрішні процедури і правила видавничого дому "Коммерсантъ", стандарти професійної журналістики і законодавство Російської Федерації. Керівництво видавничого дому шкодує про це і приносить свої вибачення читачам і партнерам».

 

Нагадаємо, за останній час це вже друга серія звільнень у ЗМІ, що належать Алішеру Усманову. Напередодні російських парламентських виборів зі свого поста пішов перший заступник головного редактора «Газети.ру» Роман Баданін. Він пояснив свій відхід тим, що акціонери втрутилися в роботу спільного проекту видання та асоціації «Голос»: «Я звільнився, в тому числі, через ту ситуаціющо яка склалася з проектом про порушення на виборах ("Карти порушень на виборах"), який ми робили спільно з асоціацією "Голос" (проект зняли із сайту - ред)», - заявив тоді пан Баданін. Він назвав «аморальним зрадити колег з "Голосу" і тих, хто працював над проектом в "Газете.ру"».

 

Коментуючи звільнення Романа Баданіна, головний редактор «Газети.ру» Михайло Котов тоді розповів: «У нас є і залишається цей спільний проект з "Голосом", просто ми вирішили більш чітко розділити функції ЗМІ від діяльності правозахисної організації, але при цьому ми залишаємося партнерами».

 

У свою чергу, глава видавничого дому «Коммерсантъ» Дем'ян Кудрявцев сказав: «Насамперед, хочу відзначити, що ми не ліземо в редакційну політику як акціонери, але займаємося розвитком видання як бізнесу. При цьому, якщо ви почитаєте різні матеріали на "Газете.ру", включаючи інтерв'ю, то ніякої цензури не виявите. Що стосується безпосередньо ситуації зі зняттям банера "Карти порушень" та звільненням Баданіна, то, якщо говорити загалом, комерційне та організаційне існування великого ЗМІ я не можу поставити в залежність від емоційного стану працівника, нехай він навіть є дуже хорошим журналістом».

 

Зокрема, він розповів, що коли Михайло Котов хворів, а редакцією керував Роман Баданін, було комерційне замовлення на рекламу «Єдиної Росії». «Причому цю партію рекламували й інші ліберальні ЗМІ. Зрештою, чому ми повинні відмовлятися від рекламних грошей? Баданін же сказав, що проти розміщення цієї реклами навіть ціною свого робочого місця», - зазначив пан Кудрявцев.

 

«В результаті ми так і не стали розміщувати рекламу "Єдиної Росії", але я зажадав, щоб на рекламних місцях сайту не було і нічого іншого, що так чи інакше відноситься до ідеології та політики. На будь-яких адміністративних рішеннях не наполягав, але Роман вважав за потрібне залишити редакцію», - заявив пан Кудрявцев.

 

Згодом із сайту Kommersant.ru прибрали фото бюлетеня з нецензурним написом, через яке нібито відбулися звільнення. Замість нього з'явився запис: «При випуску 49-го номера журналу "Власть" були порушені внутрішні процедури і правила видавничого дому "Коммерсантъ", стандарти професійної журналістики і законодавство Російської Федерації. Керівництво видавничого дому шкодує про це і приносить свої вибачення читачам і партнерам». Під зверненням підписалися генеральний директор «Коммерсанта» Дем'ян Кудрявцев і шеф-редактор Азер Мурсалієв.

 

Тим часом, як повідомляє Lenta.ru, заступник головного редактора «Коммерсантъ. Власть» Вероніка Куцилло вирішила подати заяву про звільнення, оскільки не вважає публікацію фото з нецензурним висловом провокацією. Вона пропрацювала у виданні 19 років.

 

«Детектор медіа»

 

Фото - Kommersant.ru

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21682
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду