НТКУ отримала ліцензію на міжнародну версію «Перший Ukraine»

3 Вересня 2010
35686
3 Вересня 2010
13:37

НТКУ отримала ліцензію на міжнародну версію «Перший Ukraine»

35686
НТКУ отримала ліцензію на міжнародну версію «Перший Ukraine»

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 3 вересня прийняла рішення про видачу ліцензії Національній телекомпанії України на супутникове мовлення під логотипом «Перший Ukraine» на супутнику Sirius 4 на територію України та інших країн у межах упевненого прийому сигналу.

 

Як пояснив на засіданні представник НТКУ, заявка телекомпанії стосується створення окремого каналу іномовлення. «Ідеться про створення окремого каналу - міжнародної версії на виконання доручення президента України, яке стало результатом міждержавних домовленостей України і Росії, з метою забезпечення інформаційних прав громадян України в Росії та інших країнах», - зазначив він.

 

За його словами, програмна концепція каналу відрізняється від ефірної ліцензії Першого національного, зокрема, тим, що розрахована на цілодобове мовлення, а не 18 годин на добу. Міжнародний канал використовуватиме програми Першого національного, але контент відрізнятиметься.

 

Згідно з програмною концепцією, частка програм власного виробництва становитиме 8 годин 24 хвилин на добу, а національного продукту - 21 година 36 хвилин на добу (відповідно іноземного - 2 години 24 хвилини). Формат каналу - інформаційно-розважальний.

 

За жанровим розподілом програми «Першого Ukraine» міститимуть:

- інформаційно-аналітичних програм - 5 годин 29 хвилин,

- культурно-мистецьких - 2 години 10 хвилин,

- науково-просвітницьких - 1 годину 59 хвилин,

- розважально-музичних - 3 години 36 хвилин,

- дитячих - 1 годину 55 хвилин,

- фільмопоказу - 3 години.

 

Передбачена також реклама в обсязі 3 години 36 хвилин і телеторгівля, анонси й елементи оформлення ефіру (по 45 хвилин).

 

Мова каналу становитиме не менше 75% української мови. Це викликало зауваження заступника голови Національної ради Лариси Мудрак, яка нагадала, що в інших ліцензіях НТКУ передбачено 95% української мови, і наполягала саме на такій квоті, оскільки «державні канали, які виходять на супутнику, мовлять повністю українською мовою». На це перший заступник голови Нацради Оксана Головатенко відповіла, що закон передбачає не менше 75% української мови.

 

Представник компанії відзначив, що канал доноситиме інформацію про Україну не лише до російських українців, а й до всього населення Російської Федерації, тому інші мови (тобто російська) потрібні для кращого сприйняття інформації глядачами. Зрештою, Нацрада пристала на прохання компанії в частині мови.

 

Генеральний директор НТКУ Єгор Бенкендорф у коментарі ТК відзначив: йому приємно, що ліцензію на супутникове мовлення за кордоном отримав саме державний, а не комерційний канал. «В результаті мільйони українців за кордоном, зокрема, в Росії, зможуть отримати збалансовану і достовірну офіційну інформацію про стан справ в Україні, а не позицію окремих телевізійних холдингів. Завдяки отриманій ліцензії Перший національний зможе виконати доручення президента України і зробить крок до виконання відповідних міждержавних домовленостей між Україною і Росією. Приємно, що це відбувається саме зараз, коли каналу не соромно за свій телевізійний продукт. Сьогодні глядачам за кордоном ми зможемо запропонувати високоякісні телевізійні програми, а не солянку з телемагазинів і програм з нульовим рейтингом», - додав він.

 

Окрім видачі супутникової ліцензії, Нацрада також переоформила ефірну ліцензію НТКУ, змінивши в ній керівника. Замість екс-президента компанії Василя Ілащука в документі записали генерального директора Єгора Бенкендорфа.

 

Нагадаємо, як повідомляла «Детектор медіа», 5 березня президент РФ Дмитро Медведєв у присутності журналістів пообіцяв Віктору Януковичу сприяти появі одного-двох українських телеканалів в Росії. Згодом в Адміністрації президента України уточнили, що було досягнуто домовленості саме щодо трансляції Першого національного. Пояснення, як це відбуватиметься, дав голова Міністерства зв'язку РФ Ігор Щеголев. На нараді він назвав оптимальним рішенням з точки зору розмірів території Росії розміщення таких каналів на супутниковій платформі «НТВ-Плюс». Тим часом МЗС України рекомендує українським мовникам у Росії підніматися на «Триколор-ТВ» або заходити в кабель.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
35686
Читайте також
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Рыцарь печального образа
4981 дн. тому
Теперь до занятий Первым места в первой тройке Украинских телеканалов остались считанные месяцы.Так должно было быть рано или поздно,просто не везло с рпедыдущими руководителями-слишком инертные и жадные были.
Рыцарь печального образа
4981 дн. тому
Теперь до занятий Первым места в первой тройке Украинских телеканалов остались считанные месяцы.Так должно было быть рано или поздно,просто не везло с рпедыдущими руководителями-слишком инертные и жадные были.
joker
4982 дн. тому
Вот и государственно етелевидение стало на достойный уровень,-получило лицензи ю на международное вещение.Теперь в одно1 тройке с Интером И Плюсами.Они,судя по комментариям,добра Первому не желают,хотя могли бы поздравить из солидаррности.Ведь это прорыв к лучшему...
Правдоруб
4982 дн. тому
"Єгор Бенкендорф відзначив: йому приємно, що ліцензію на супутникове мовлення за кордоном отримав саме державний, а не комерційний канал" А то, что лицензию на муждународное спутниковое вещание уже имеют международные "ИНТЕР+" и "1+1 International" Егорушка не знает??? Сам же на Интере работал... В нашей стране чиновничью кресла способствуют глубоким провалам в памяти! :)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду