МЗС: українським каналам у Росії краще підніматися на «Триколор» або входити в кабель

15 Липня 2010
12569
15 Липня 2010
18:40

МЗС: українським каналам у Росії краще підніматися на «Триколор» або входити в кабель

12569
МЗС: українським каналам у Росії краще підніматися на «Триколор» або входити в кабель

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення отримала лист Міністерства закордонних справ України, підписаний заступником міністра Русланом Демченком, щодо просування українських каналів у Росії. Цю інформацію «Детектор медіа» підтвердила заступник голови Національної ради Лариса Мудрак.

 

За її словами, суть листа полягає в проханні про сприяння українським каналам на російському просторі, в допомозі й наданні необхідної інформації. «Ми плануємо найближчим часом відповісти, розібратися, якого формату мають бути листи (українських мовників) до російського міністерства, які до них вимоги», - додала вона.

 

У листі МЗС повідомляє, що посольство України в РФ консультувалося в цьому питанні з російськими медійними організаціями. Висновок консультацій такий: включення Першого національного до одного з пакетів «НТВ-Плюс» не вирішить проблеми забезпечення доступу всіх охочих до українського мовлення на території РФ. Нагадаємо, про недоліки варіанту просування українських каналів у Росії через «НТВ-Плюс» уже писала «Детектор медіа».

 

Як альтернативні варіанти пропонується включення українського телеканалу до пакету супутникового оператора «Триколор ТВ», який має безкоштовний пакет федеральних телеканалів і дешевше базове обладнання. Або ж включення українських мовників до системи кабельного телебачення. По-перше, кабельні оператори мають ширшу аудиторію, ніж супутникові (за даними аналітичного центру «Відео Інтернешнл», з усіх абонентів платного телебачення, яких у Росії 16% від загальної кількості телеглядачів, 80% є абонентами кабельного телебачення). По-друге, це не потребує втручання держави, бо стає можливим внаслідок укладення прямих угод між українськими мовниками і російськими кабельниками. Як приклад у листі МЗС наводиться ЗАТ «Национальные кабельные сети», яке має філії у Москві, Санкт-Петербурзі, Єкатеринбурзі та інших регіонах.

 

МЗС також наголошує на необхідності адаптації українських каналів до норм російського законодавства - законів «Про засоби масової інформації» та «Про рекламу».

 

МЗС вважає, що українським каналам, які мають ліцензії на супутникове мовлення, доцільно провести переговори з «НТВ-Плюс» і «Триколор-ТВ» щодо їх включення до безкоштовного пакету федеральних телеканалів, а також вітчизняним мовникам варто укладати прямі угоди з найбільш потужними російськими кабельними операторами.

 

У листі згадується про те, що ці пропозиції були вже направлені на адресу Національної телекомпанії України.

 

Перший заступник голови Національної ради Оксана Головатенко, коментуючи лист МЗС, наголосила, що українським каналам набагато важче на російському телерадіопросторі, ніж російським в Україні: «Ситуація досить складана, оскільки в Росії дуже жорсткий контроль і ліцензування. Я знаю, що деякі канали вже подали заявки на ліцензію, які, певно, будуть розглянуті. Що стосується Нацради, то ми готові зустрічатися, писати листи, підтримувати».

 

Нагадаємо, 5 березня в ході візиту Віктора Януковича до Москви російський президент Дмитро Медведєв у присутності журналістів пообіцяв сприяти появі одного-двох українських телеканалів в Росії. Пояснення, як це відбуватиметься, пізніше дав голова Міністерства зв'язку РФ Ігор Щеголев. На нараді він назвав оптимальним рішенням з точки зору розмірів території Росії розміщення таких каналів на супутниковій платформі «НТВ-Плюс». Згодом офіційно повідомили, що каналом, який транслюватимуть у Росії, є Перший національний.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12569
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду