7-й фестиваль Docudays UA відкриється 26-го березня фільмом-номінантом на «Оскар»

24 Березня 2010
9791
24 Березня 2010
14:31

7-й фестиваль Docudays UA відкриється 26-го березня фільмом-номінантом на «Оскар»

9791
7-й фестиваль Docudays UA відкриється 26-го березня фільмом-номінантом на «Оскар»

Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA відкриється 26 березня у столичному Будинку кіно показом стрічки відомого польського документаліста Бартека Конопки «Кролик по-берлінськи» (2009).

 

Церемонію відкриття вестимуть автори та «обличчя» культурологічної програми «Документ» на «1+1» Лариса Денисенко й Анатолій Єрема. Про це сьогодні на прес-конференції повідомили організатори фестивалю - директор Docudays UA Геннадій Кофман та виконавчий директор Української Гельсінської Спілки з прав людини Володимир Яворський, а також кінокритик, телеведучий та член журі цьогорічного творчого конкурсу Володимир Войтенко.

 

«Кролик по-берлінськи» колишнього теленовинаря Конопки, номінований на нинішню премію «Оскар» у категорії «Короткометражний документальний фільм», розповідає драматичну та раніше замовчувану історію про диких кроликів, що протягом років існування Берлінського муру мирно та непомітно жили у Мертвій зоні.

 

За словами Володимира Войтенка, фестиваль Docudays UA - «найвідкритіший серед міжнародних кінофестивалів, що проходять в Україні». На відміну від герметичних тою чи іншою мірою фестивалів «КРОК» та МКФ «Молодість», доступ до показів міжнародного фестивалю документального кіно про права людини є нічим не обмеженим для зацікавленої публіки та навіть безкоштовним.

 

Програма фестивалю складається з творчого та правозахисного конкурсів, а також позаконкурсної програми. У конкурсі фестивалю-2010 беруть участь 32 картини з 20 країн світу. Цього року до конкурсів потрапили дві українські стрічки - «Я пам'ятник собі» (2009) Дмитра Тяжлова (показ стане світовою прем'єрою стрічки) та «Мама померла в суботу на кухні...» (2009) Максима Васяновича. Кожен конкурс має свій призовий фонд. Після нещодавньої загибелі продюсера фестивалю Андрія Матросова організатори на знак пам'яті про свого друга та колегу заснували особливу премію, яку вручать «фільму,в якому побачать найбільше любові». 

 

В рамках позаконкурсної програми покажуть хіти світової документалістики 2008-2010 років і ретроспективи легендарних документалістів - українця Сергія Буковського, а також француза Патріка Барберіса та поляка Яцека Блавута (обидва увійшли до складу нинішнього журі творчого конкурсу та мають намір провести свої майстер-класи).  

 

Серед інших фестивальних заходів - виставка робіт художників-карикатуристів на тему «Дискримінація», спільна з Dragon Forum (Польща) міжнародна майстерня з документального кіно та пітчинг створених у її процесії проектів, спеціальний показ фільмів для дітей та юнацтва «Юні герої», майстер-клас «Використання освітньої технології «дебати» для навчання прав людини» та численні творчі зустрічі з режисерами-авторами стрічок. Спеціальної подією фестивалю стане запланована на 30 березня дискусія щодо діяльності НЕК за участі письменників Юрія Андруховича та Андрія Бондара, а також журналістки Оксани Приходько.  

 

За словами директора  Docudays UA Геннадія Кофмана, до організації єдиного в Україні фестивалю документального кіно про права людини долучились близько 30 громадських організацій. Своїмдосягненням організатори вважають і те, що цього року їм вдалося залучити до співпраці два українські канали - 5 канал та ТВі, в ефірі яких йдуть проморолики фестивалю. Про показ стрічок, що переможуть у конкурсах, поки що не йдеться: до цього не готові не лише канали, що звикли купувати зовсім інший формат документального кіно, причому пакетом, але й самі організатори, які мають обмежені права на кількість показів в Україні  фестивальних стрічок. Тим не менше, як стало відомо ТК, Перший національний зараз перебуває в процесі переговорів з організаторами щодо показу ретроспективи легендарного французького документаліста у своєму ефірі і, крім того, вже домовився про проведення майстер-класу Патріса Барберіса спеціально для журналістів УТ-1.

 

Детальнішу інформацію щодо  програми та подій фестивалю  представлено на офіційному сайті Docudays UA.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9791
Читайте також
02.04.2010 14:32
Марія Томак, «День»
18 472
23.03.2010 18:00
Ольга Веснянка, «Німецька хвиля»
17 342
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду