Помер російський письменник Олександр Солженіцин

4 Серпня 2008
6163
4 Серпня 2008
09:55

Помер російський письменник Олександр Солженіцин

6163
Помер російський письменник Олександр Солженіцин
Російський письменник, лауреат Нобелівської премії Олександр Солженіцин помер у ніч на понеділок у Москві, повідомляє Newsru.ua. За попередніми даними, у письменника стався інсульт.
 
Солженіцин народився у Кисловодську 11 грудня 1918 року. Воював на фронті. Під час Великої Вітчизняної війни був заарештований і провів близько восьми років у таборі. Після звільнення викладав математику в провінційній школі. Визнання Солженіцину принесла його перша повість «Один день Івана Денисовича», опублікована Олександром Твардовським у журналі «Новый мир» у 1962 р. Там же було надруковано ще декілька розповідей і повістей. Широку популярність письменник здобув завдяки історико-публіцистичним творам про Росію 19-20-го століть. Протягом кількох десятиліть - в 60-80-х роках 20-го століття активно боровся проти комуністичного режиму в Росії.
 
Лауреат Нобелівської премії з літератури 1970 «за етичну силу, з якою він слідував непорушним традиціям російської літератури». На фронті продовжував цікавитися громадським життям і почав критично ставитися до Сталіна. У січні 1945-го був заарештований. Отримав вісім років виправно-трудових таборів. Зимою 1952 року у Солженіцина виявили рак, і він був прооперований в таборі. Письменника звільнили із таборів в 1953 році. Популярність йому принесли романи «У колі першому», «Раковий корпус».
 
Листи читачів, колишніх ув'язнених у зв'язку з публікацією «Івана Денисовича» поклали початок циклу «Архіпелаг ГУЛАГ», присвяченому сталінському терору. У Парижі він напише роман «Серпень Чотирнадцятого».  У 1974 році був позбавлений радянського громадянства і висланий з СРСР. У 1976 році з сім'єю переїхав до США з Європи і поселився в штаті Вермонт, де працював над «Червоним Колесом». У роки перебудови ставлення до Солженіцина в СРСР змінилося, і на батьківщині було опубліковано багато його творів.
 
На початку 90-х йому повернули російське громадянство, а 27 травня 1994 року він прилетів із США до Владивостока разом із сім'єю і, проїхавши на поїзді через усю країну, закінчив подорож у Москві, назавжди повернувшись на батьківщину. Солженіцин прожив 90 років.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6163
Читайте також
10.08.2008 11:50
Аркадій Сидорук
для «Детектор медіа»
27 157
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду