detector.media
04.08.2008 09:55
Помер російський письменник Олександр Солженіцин
Помер російський письменник Олександр Солженіцин
Російський письменник, лауреат Нобелівської премії Олександр Солженіцин помер у ніч на понеділок у Москві, повідомляє Newsru.ua. За попередніми даними, у письменника стався інсульт.
 
Солженіцин народився у Кисловодську 11 грудня 1918 року. Воював на фронті. Під час Великої Вітчизняної війни був заарештований і провів близько восьми років у таборі. Після звільнення викладав математику в провінційній школі. Визнання Солженіцину принесла його перша повість «Один день Івана Денисовича», опублікована Олександром Твардовським у журналі «Новый мир» у 1962 р. Там же було надруковано ще декілька розповідей і повістей. Широку популярність письменник здобув завдяки історико-публіцистичним творам про Росію 19-20-го століть. Протягом кількох десятиліть - в 60-80-х роках 20-го століття активно боровся проти комуністичного режиму в Росії.
 
Лауреат Нобелівської премії з літератури 1970 «за етичну силу, з якою він слідував непорушним традиціям російської літератури». На фронті продовжував цікавитися громадським життям і почав критично ставитися до Сталіна. У січні 1945-го був заарештований. Отримав вісім років виправно-трудових таборів. Зимою 1952 року у Солженіцина виявили рак, і він був прооперований в таборі. Письменника звільнили із таборів в 1953 році. Популярність йому принесли романи «У колі першому», «Раковий корпус».
 
Листи читачів, колишніх ув'язнених у зв'язку з публікацією «Івана Денисовича» поклали початок циклу «Архіпелаг ГУЛАГ», присвяченому сталінському терору. У Парижі він напише роман «Серпень Чотирнадцятого».  У 1974 році був позбавлений радянського громадянства і висланий з СРСР. У 1976 році з сім'єю переїхав до США з Європи і поселився в штаті Вермонт, де працював над «Червоним Колесом». У роки перебудови ставлення до Солженіцина в СРСР змінилося, і на батьківщині було опубліковано багато його творів.
 
На початку 90-х йому повернули російське громадянство, а 27 травня 1994 року він прилетів із США до Владивостока разом із сім'єю і, проїхавши на поїзді через усю країну, закінчив подорож у Москві, назавжди повернувшись на батьківщину. Солженіцин прожив 90 років.
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY