Солженіцин і путінська Росія

10 Серпня 2008
27154
10 Серпня 2008
11:50

Солженіцин і путінська Росія

27154
Важко позбутися враження чогось подібного до фантасмагорії. Та якщо подумати, все стає на свої місця…
Солженіцин і путінська Росія

Такі почесті у Москві востаннє віддавали хіба що вождям радянської епохи та першому президенту Росії. Блиск зірок на кремлівських вежах немов поблякнув. У російській столиці новим блиском засяяли куполи Донського монастиря – некрополя видатних діячів національної культури, де заповів поховати себе Олександр Солженіцин. Із його кончиною протягом декількох днів цього тижня був пов’язаний потік новин на телеканалах РФ. Путінська Росія – правонаступниця Радянського Союзу віддала шану непримиренному антикомуністу й одному з його (комунізму) духовних могильників.

Натомість на початку 1970-х років, у зв’язку з публікацією в Парижі «Архіпелагу ГУЛАГ», колишнього політв’язня таврували як зрадника соціалістичної Батьківщини й негідника, що заслуговує на «справедливе покарання». Сповнені патріотичних почуттів передовики виробництва безапеляційно заявляли: «Я не читав Солженіцина, та рішуче його засуджую». Добре, що тоді вже не застосовувався на практиці термін «ворог народу». Та в брежнєвську добу, яка прийшла на зміну «хрущовській відлизі», відбувалася повзуча реабілітація сталінізму.

1974 року питання про публікацію «Архіпелагу ГУЛАГ» і заходи «з припинення антирадянської діяльності Солженіцина» обговорювалися на засіданні Політбюро ЦК КПРС. За його арешт і заслання висловилися Косигін, Брежнєв, Підгорний, Шелєпін та інші, за те, щоб видворити його за межі СРСР – тодішній шеф КДБ Андропов. Саме його позиція взяла гору. Солженіцина арештували, звинуватили «у зраді Батьківщини», позбавили радянського громадянства і примусово доправили літаком у ФРН. Операцію було здійснено у найкращих традиціях радянського репресивно-розшукового відомства. Без телекадрів для homo sovieticus. Щоб у найбільш тямущих із них не було спокуси задуматися, що ж відбувається.

Майже через три з половиною десятиліття російські телеканали передали офіційний, але пікантний сюжет. Прем’єр-міністр Путін – теперішній фактичний господар держави, приймає у своїй резиденції міністра освіти та науки РФ і дає йому доручення – творчість Олександра Солженіцина «должна занять достойное место в учебном процессе и литературе». І пояснює: «Это человек, который вместе с народом пережил великую трагедию и репрессии, своей жизнью и работой Солженицын сделал обществу чувствительную прививку против любых видов тирании». Таке враження, що говорить не колишній підполковник КДБ, а переконаний прихильник ідей свободи й демократії. Було б цікаво, якби котрийсь із російських телеканалів оприлюднив оперативні відео з таємних архівів КДБ про видворення Солженіцина за межі країни. Тоді б неодмінно виникли асоціації щодо політичної ситуації у сьогоденній Росії, де головні і найбільш ефективні методи ведення політичних дискусій із опозицією – кийки спецназу та заборона виходу в телеефір.

Навіщо екс-гебісту Путіну колишній в’язень Солженіцин – непримиренний противник більшовицького режиму з його «Архіпелагом ГУЛАГ»? Іноді ненависть Солженіцина до «безбожного комунізму» виявлялася сильнішою навіть за його найбільшу й найщирішу пристрасть – любов до Росії. Дехто навіть звинувачував його, що він закликав США скинути на СРСР атомну бомбу. (Принаймні, подібні фрази лунають з вуст одного з героїв «Архіпелагу ГУЛАГ»).Та в будь-якому разі Солженіцин називав комунізм «втіленням світового зла» (раніше, ніж Рональд Рейган проголосив Радянський Союз «імперією зла»).

Втім, теперішнім правителям авторитарно-олігархічної Росії, які поміняли «Капітал» Маркса на капітали «Газпрому», це байдуже. У них інша проблема – чим заповнити духовний вакуум, який утворився після краху «дряхлого Передового Учения» (вислів Солженіцина). Його не заповниш пустопорожніми балачками про «керовану демократію», якими не введеш в оману не те що навколишній світ, а навіть російський народ, схильний за своїми історичними традиціями та психологічним складом до авторитарної системи влади.

Для остаточного утвердження авторитаризму, на шлях якого знову стала Росія, потрібне солідне підґрунтя, якого бракує в арсеналі у нащадків тоталітарного комуністичного режиму. «Нравственная национальная идея», пошукам якої присвятив своє життя Солженін, виявилася потрібною знахідкою.

Спадщина Олександра Солженіцина – це не тільки написаний на основі документів, свідчень політв’язнів і власних спостережень «Архіпелаг ГУЛАГ», визнаний найвидатнішим антикомуністичним твором радянської й світової літератури, та інші художні твори, які можуть викликати у нащадків комуністичного режиму хіба що почуття роздратування. Натомість ще 1974 року, після розпочатої проти нього комуністичною владою публічної кампанії, Солженіцин оприлюднив майже забуте нині «Письмо к вождям Cоветского Союза», в якому запропонував шлях «уникнення національної катастрофи». Ось його головна ідея: «Такой колосс, как Россия, да со многими душевными особенностями и бытовыми традициями, вполне может поискать и свой особый путь в человечестве». А ось, певно, самете, що так конче потрібно сьогодніполітичнійелітіРосії: «Пусть авторитарный строй – но основанный не на “классовой ненависти” неисчерпаемой, а на человеколюбии». Дивний симбіоз з погляду світового державотворчого досвіду! Однак у Росії свій, особливий шлях розвитку.

«Вермонтський самітник», як часто називають на Заході Солженіцина, так і не сприйняв ідей західної демократії. Як класичний доказ цього історики й політологи наводять його промову у Гарвардському університеті, в якій він затаврував американську судову систему і свободу преси. «По какому избирательному закону она (пресса. – А. С.) избрана и перед кем отчитывается? Если на коммунистическом Востоке журналист откровенно назначается как государственный чиновник, то кто выбирал западных журналистов в их состояние власти? На какой срок и с какими полномочиями?» – повчально проголошував Солженіцин. Він навіть не збагнув, що в Америці – на противагу Росії – він міг вільно публічно висловити думки, які обурили багатьох американців, і що ці думки набували широкого розголосу саме завдяки свободі преси.

Натомість на Заході він розгледів «преклон свободы в сторону зла». Він був маніакально переконаний, що світ спроможні врятувати тільки Росія і православ’я. «Солженіцин належить до покоління слов’янофілів 70-х років Х1Х століття, – вважає один із найавторитетніших радянологів у США Ричард Пайпс. – Представниками цього різновиду консервативного націоналізму були Достоєвський та його друг Побєдоносцев, сірий кардинал імперської Росії пізнього періоду. Щоби переконатися в тому, наскільки вони близькі, досить взяти в руки працю Побєдоносцева Размышление о русском государтсвенном муже” (1869 р.). І за стилем, і за своїми роздумами гарвардська промова Солженіцина настільки нагадує цю працю, що її завершені уривки цілком можна було б внести до тексту Побєдоносцева».

Де б не перебував Солженіцин – за колючим дротом радянської «малої зони», у «великий зоні» СРСР чи на Заході, де тривалий час жив, отримавши там політичний притулок – його погляди формувалися на основі обмеженого досвіду. Вони незмінно звернені у минуле, не відображають віянь нової доби й по суті не виходять за межі cкостенілої формули «православне, самодержавие и народность».

«Вермонтський самітник», який так і лишився чужим на Заході, зрештою повернувся в Росію, сповнений надій стати її духовним месією. Та потрапив у незнану, чужу, олігархічну країну, опинившись на манівцях суспільного життя. Він опинився швидко забутим і нікому не потрібним зі своїми моральними пошуками й повчаннями. Допоки не потрапив у поле зору президента Путіна. Дивна на перший погляд спорідненість душ! Забувши про «гранитную громаду КГБ» з «его кровавой 70-летней злодейской историей», яку він таврував, Солженіцин приймає з його рук нагороду й висловлює захоплення діяльністю по «востановлению России», а сам стає одним із ідейних натхненників патріотично-православного руху в Росії..

Американський письменник і журналіст Кристофер Гітченс так характеризує його діяльність в останній період: «Оголосивши “жорстокістю” дії НАТО на Балканах, навіть не заїкнувшись про те, як поводяться російські вояки у Чечні, Солженіцин в останні свої дні проголошував нікому не потрібні викривальні промови на адресу тих українських націоналістів, які намагалися оголосити свій досвід сталінських репресій геноцидом». Автор має на увазі міні-статтю Солженіцина «Поссорить родные народы?»,в якій той у дусі офіційної російської пропаганди цинічно заперечував факт Голодомору в Україні. І як не згадати принагідно розповсюджений свого часу мільйонними накладами його розлогий трактат «Как нам обустроить Россию. Посильные соображения», в якому у переддень розпаду радянської імперії Солженицін пропонував зберегти її уламки під машкарою «Российского союза» у складі відшматованої від Казахстану російськомовної (більшої) частки, самої Росії як головного осереддя імперії та Білорусії й України.

У документальному фільмі «Солженицын. На последнем плесе», що демонструвався на телеканалі «Россия»,головний герой висловлює думку, що люди зіткані із суперечностей. Втіленням її є й світогляд та особистість самого Олександра Солженіцина. У фільмі він категорично висловлюється проти патріотизму, хоч як це дивно звучить в його вустах. Натомість у згадуваному вже «Письме руководетелям Советсого Союза»Солженіцин так само категорично проголошував, що «национальным руководителям России в предвериии грозящей войны с Китаем все равно придется опереться на патриотизи и только на него». У телефільмі Солженцін виступає також проти«державности»і розмірковує над тим, скільки ще лиха вона принесе Америці. Українцям він взагалі відмовляв у праві на створення незалежної держави. На «державность»стосовно Росії у нього, звісно, діаметрально протилежний погляд.

Як справжній християнин Солженіцин щиро говорить про те, що чекав і не дочекався від комуністичних керівників розкаяння. Справедливий докір! Та чи покаявся він за власні гріхи?

«Я спросил его  (Солженіцина. –А. С.), можно ли что-либо сделать, чтобы помочь Григоренко и Марченко, – пише Андрій Сахаров у книзі «Воспоминания». –. Солженицын отрезал: "Нет! Эти люди пошли на таран, они избрали свою судьбу сами, спасти их невозможно. Любая попытка может принести вред и им, и другим". Меня охватило холодом от этой позиции, так противоречащей непосредственному чувству».

Навіть Нобелівська премія – не індульгенція на відпущення гріхів.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
27154
Теги:
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Наталія
5741 дн. тому
Доволі часто так трапляється з тими, то відсидів за політичні переконання, згадаймо Достоєвського або і декого з наших українських дисидентів. Їх іноді мучить совість, що вони таки сиділи за діло
5741 дн. тому
Багато визначних людей були імперцями і письменники серед них не останні. Кіплінг, Оруел чесно не розуміли навіщо індійцям власна держава, якщо Англія така гарна і чудова... Солженіцин вважав, що краще Рассеі нічого бути не може і заради її щастя можна пожертвувати тими, кому непоталанило жити поруч. Прожив би Солженіцим ще трошки - зараз би виступав проти грузинів... і їх нерозуміння "величчі російського духу".
Влад
5741 дн. тому
що для автора цієї статті є гріх, більше того, який такий великий гріх вчинив Солженіцин, що ви намогаєтесь почути від нього розкаяння. Здається, вам потрібно було закінчити духовну семінарію, щоб володіти таємницями душ людей. Є життєва мудрість, є профессіоналізм, а також є лише спроба того та іншого.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду