Розслідування вбивства Гонгадзе зазнало суттєвих невдач – звіт міжнародних правозахисних організацій

13 Вересня 2005
669
13 Вересня 2005
14:35

Розслідування вбивства Гонгадзе зазнало суттєвих невдач – звіт міжнародних правозахисних організацій

669
Розслідування вбивства Гонгадзе зазнало суттєвих невдач – звіт міжнародних правозахисних організацій
Сьогодні міжнародні правозахисні організації: Міжнародна Федерацієя Журналістів, Інститут масової інформації, Національна Спілка Журналістів Британії та Ірландії, Фундація Гонгадзе оприлюднили щодо власного розслідування у справі вбивства Георгія Гонгадзе.

Головний висновок, до якого дійшли журналісти та експерти у результаті розслідування та моніторингу - розслідування подій, пов’язаних із наказом вбити Гонгадзе, зазнало важливих невдач. Як зазначається у звіті: „Прогрес було зроблено у притягненні до суду офіцерів МВС, які як-то стверджується, брали участь у викраденні Гонгадзе і були присутні при його вбивстві. Проте, очевидними та численними є факти, що доводять неспроможність розслідування встановити зв’язок між безпосередніми виконавцями і тими, хто замовляв злочин”.

Як йдеться у звіті, таке затягування розслідування може свідчити про брак політичної волі і в нової української влади до того, аби розслідувати цю справу до кінця і назвати імена не лише безпосередніх виконавців, але й замовників вбивства.

„Вірогідніше за все, таку неможливість довести факт замовлення можна пояснити тим, що відбувається постійне політичне втручання, а також чиниться спротив подальшому розвиткові розслідування.”

У звіті також наголошується на тому, що не були розслідувані факти спроб заплутати слідство у попередній період, що вказує не необ”єктивність сучасного слідства: „Вірогідність того, що постійне політичне втручання і тиск відіграли свою роль у формуванні згаданих негативних тендецій, підсилюється відсутністю будь-якого підзвітного суспільству розслідування того, як велася справа у ГПУ з 2000 по 2004 рік.”

Серед іншого вказується і на небажання влади залучати до справи записи майора Мельниченка та його свідчення щодо причетності найвищих посадових осіб до цієї справи.

Міжнародні правозахисні організації звертаються увагу доповідачів Ради Європи та українських посадовців на цілу низку прорахунків у розслідуванні справи Гонгадзе, яке не дають можливості говорити про те, що ближчим часом ця справа буде розкритою.

ІМІ

Читайте також:

Міжнародна федерація журналістів уважає перебіг розслідування справи Гонгадзе скандальним
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
669
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду