Видавці періодичної преси вимагають Ющенка, Піскуна та Луценка розкрити всі злочини, вчинені проти журналістів

11 Травня 2005
640
11 Травня 2005
13:34

Видавці періодичної преси вимагають Ющенка, Піскуна та Луценка розкрити всі злочини, вчинені проти журналістів

640
Видавці періодичної преси вимагають Ющенка, Піскуна та Луценка розкрити всі злочини, вчинені проти журналістів
Українська Асоціація видавців періодичної преси розповсюдила відкритий лист до Віктора Ющенка, Юрія Луценка та Святослава Піскуна. В ньому зокрема говориться, що „нерозкриті злочини проти ЗМІ породжують відчуття безкарності у тих, хто намагається тиснути на пресу.

Представники преси „чекають від влади конкретних дій” й вважають „поки не будуть засуджені вбивці і замовники вбивства Георгія Гонгадзе та Ігоря Александрова, жоден журналіст в Україні не може вважати себе захищеним державою”.

УАВПП також нагадала, що „залишаються не розкритими злочини, які були спрямовані на зрив випуску друкованих видань”. Мова йде про підпали друкарні газети “Молодий буковинець” (Чернівці) та обладнання для верстки газети “Поступ” (Львів). „У Чернівцях слідство намагалось довести, що друкарню підпали самі ж її співробітники. Заступник Міністра внутрішніх справ Г.Москаль під час прес-конференції у Львові заявив, що приміщення газети “Поступ” підпалили співробітники міліції і на разі очікується лише їх явка з повинною. Але замість інформації про розкриття злочину преса дочекалась лише повідомлення про оголошення у розшук керівника обласного львівського УМВС О.Сала”, - нагадується в листі.

Там наводяться також інші не розкриті випадки силовог тиску на ЗМІ:

„Так газета «Азовский бульвар» (м.Бердянськ) провела власне журналістське розслідування на тему корупції в Бердянському міському відділі внутрішніх справ, яке призвело до зняття керівника міськвідділу міліції полковника Гончаренка. Але свою невинність він та його оточення тепер доводять не лише судовим позовом у 100 000 гривень, а в першу чергу залякуванням свідків та журналістів з вимогою відмовитися від власних свідчень.

Протягом минулого року було здійснено два злочини проти шеф-редактора тернопільської газети “Місто” та “Радіо Тернопіль” Оксани Яциковської. Кожного разу вона зверталася із заявою до правоохоронних органів. І кожного разу – безрезультатно. А останній випадок у жовтні 2004 року був особливий: по машині, в якій їхала О.Яциковська, стріляли. І досі не знайдено винуватців, не з’ясовано мотиви злочинів.

Нерозкриті злочини проти ЗМІ породжують відчуття безкарності у тих, хто в такий спосіб намагається тиснути на пресу. І за нової влади продовжується така практика. Найбільшим медіа-скандалом нового часу став судовий позов народного депутата, а потім голови ОДА Рівненської області В.Червонія проти “Рівненської газети”, журналістка якої Ольга Ільчук “дозволила собі” оціночні судження на адресу політика. УАВПП виступає третьою стороною у процесі і захищає надане чинним законодавством України право журналіста на оціночні судження.

У той час, коли продовжується розгляд справи у суді, скоєно напад на приміщення Видавничого дому “ОГО”, який видає “Рівненську газету”. Зловмисники проникли в приміщення, де містилася бухгалтерська і податкова звітність і винесли комп’ютер із централізованою бухгалтерією – у такий спосіб вони шукали додаткових “аргументів”, аби стулити рота виданню. Невдовзі до Видавничого дому “ОГО” надійшло повідомлення про початок позапланової комплексної податкової перевірки, хоча газети цього Видавничого дому не було внесено Державною Податковою Адміністрацією України до переліку ЗМІ, які підлягають перевірці у поточному році. УАВПП звернулась до керівництва УМВС у Рівненській області з проханням взяти на особливий контроль розслідування справи з пограбуванням видавця “Рівненської газети”. Начальник ВКР УМВС України в Рівненській області М.Гаврильчик поінформував УАВПП про наявність “постійного контролю за ходом розкриття злочину” з боку керівництва УМВС в Рівненській області, але в приватних розмовах співробітники міліції повідомили журналістам, що виконавців і замовників цього відверто замовного пограбування не буде названо ніколи”.

У зв’язку з наведеними фактами Українська Асоціація Видавців Періодичної Преси „очікує від Міністерства внутрішніх справ реальних дій із розкриття злочинів проти ЗМІ і публічного звітування про такі дії”. Саме це продемонструвало б, на думку видавців преси, вірність принципам демократичності влади та її обов’язків щодо захисту свободи слова. УАВПП також закликає Генерального прокурора звернутися із запитом щодо ходу розслідування таких злочинів до Міністерства внутрішніх справ, а також запровадити прокурорський контроль за розкриттям таких злочинів на місцях.

У той самий час Українська Асоціація Видавців Періодичної Преси висловлює свою занепокоєність діями прокуратури щодо друкованих ЗМІ. Прокотилися прокурорські перевірки медіа в Криму. Для надання пояснень до прокуратури було викликано заступника головного редактора донецької газети “Салон Дона і Баса” Євгена Ясенова, хоча приводом стала звичайна редакційна дискусія на сторінках газети. УАВПП наголошує на праві преси вести суспільні дискусії, навіть якщо вони будуть стосуватися найбільш гострих і болючих питань українського життя, і розраховує, що прокуратура стоятиме на варті цього права вільної преси.

„Українська преса, особливо в регіонах, поки що не бачить нового демократичного стилю спілкування влади із пресою. Навпаки – зростають взаємні підозри й непорозуміння. Такі нероз’яснені суспільству і досі факти, як поява „чорних списків” із прізвищами керівників медіа, тільки погіршують ситуацію”, -наголошується в зверненні.

За інф. УАВПП
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
640
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду