«Українські олігархи відключають світло, а Ісландія допомагає ловити ухилянтів». Огляд російської дезінформації за 3–9 червня 2024 року

«Українські олігархи відключають світло, а Ісландія допомагає ловити ухилянтів». Огляд російської дезінформації за 3–9 червня 2024 року

12 Червня 2024
769

«Українські олігархи відключають світло, а Ісландія допомагає ловити ухилянтів». Огляд російської дезінформації за 3–9 червня 2024 року

769
Аналізуємо фейки та маніпуляції російської пропаганди минулого тижня.
«Українські олігархи відключають світло, а Ісландія допомагає ловити ухилянтів». Огляд російської дезінформації за 3–9 червня 2024 року
«Українські олігархи відключають світло, а Ісландія допомагає ловити ухилянтів». Огляд російської дезінформації за 3–9 червня 2024 року

З 24 лютого 2022 року «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж і кремлівські медіа та щоденно документує хроніку російської дезінформації про війну Росії проти України. Також ми робимо огляд фейків за тиждень. Читайте останні: 13–19 травня, 20–26 травня, 27 травня — 2 червня. Підсумковий текст про дезінформацію та її основні тенденції у 2023 році читайте тут.

З 3 по 9 червня 2024 року аналітики «Детектора медіа» задокументували 22 дезінформаційних вкиди. Зокрема, протягом цього періоду пропагандисти брехали, що український військовий два роки переховувався в каналізації «Азовсталі», а знеструмлення влітку штучно створені українськими олігархами для наживи.

«Ісландія передала Україні “фіксатори для затримання ухилянтів”»

Російські пропагандисти писали, що 2 червня 2024 року нібито під час приїзду до Києва делегація з Ісландії «передала партію техніки для підвищення ефективності мобілізації», що містила «фіксатори для затримання». При цьому «очільниця» делегації Б’ярні Бенедиктссон буцімто «сказала»: «Упевнена, що обладнання, яке ми передаємо, допоможе прискорити комплектування ЗСУ. Бийте нашого спільного ворога, спасибі за те, що захищаєте весь цивілізований світ. Іноді буває треба, навіть коли не хочеш, треба через не можу!»

Скриншот StopFake

Однак це фейк. Насамперед Б’ярні Бенедиктссон — це чоловік, і він став прем’єр-міністром Ісландії 9 квітня 2024 року. А на фотографії, яку поширюють проросійські ресурси, зображена Катрін Якобсдоттір — попередня прем’єр-міністрка Ісландії. Вона зустрічалася з президентом України ще в березні 2023 року. І про передачу «фіксаторів для затримання ухилянтів» тоді не йшлося.

Скриншот StopFake

Зрештою, чинний премʼєр-міністр Ісландії Б’ярні Бенедиктссон не приїжджав до України в червні цього року, що також спростовує твердження пропагандистів. Він зустрівся з Володимиром Зеленським 31 травня у Стокгольмі, де було підписано Угоду про співпрацю у сфері безпеки та довгострокову підтримку між Ісландією та Україною. Водночас у тексті документа ніде не згадується мобілізація в Україні, а сам прем’єр-міністр також не передавав ніякого обладнання «для підвищення її ефективності» — про це не повідомляло жодне верифіковане джерело.

«Український військовий два роки жив у каналізаціях “Азовсталі”»

Проросійські телеграм-канали поширювали інформацію, що український військовослужбовець буцімто два роки переховувався в каналізації заводу «Азовсталь» в окупованому Маріуполі. Там він нібито «їв пацюків і пив стічні води, але вижив». Як доказ пропагандисти додавали фото чоловіка та стверджували, що він такий худий нібито саме через переховування в каналізації.

Джерело: Центр протидії дезінформації

Насправді знесилений чоловік на фото — це Роман Горілик, який повернувся з російського полону 31 травня 2024 року. Він — один із нацгвардійців, які охороняли Чорнобильську АЕС, коли розпочалося повномасштабне вторгнення Росії в Україну. Його й інших 168 нацгвардійців, які охороняли ЧАЕС, росіяни узяли в заручники й вивезли з України через Білорусь у березні 2022 року.

Мета цього російського фейку — заперечити факти жорстокого поводження з українськими полоненими та знущання з них. У Центрі протидії дезінформації також повідомляють, що зараз розслідують факти вбивства росіянами понад 60 українських бранців.

«Знеструмлення влітку — штучно створені українськими олігархами»

Проросійські акаунти в соцмережі X (колишній твітер) писали, нібито українські олігархи навмисно відключають електрику влітку, аби деморалізувати й контролювати українців. Також олігархи нібито ставлять собі за мету відвернути увагу українців від «нелегітимності Зеленського» і змусити їх змиритися з втратою Криму та Донбасу й погодитися на мир. 

Проте такі твердження не відповідають дійсності. Винуватцями відключень світла є росіяни, які вже другий рік поспіль атакують енергетичну інфраструктуру України. Впродовж останніх трьох місяців вони знищили 9,2 ГВт української генерації. Для порівняння, пік споживання електроенергії в Україні минулої зими сягав 18 ГВт. Росія знищила 80% теплової генерації та третину гідрогенерації України, повідомив президент Володимир Зеленський. Навіть без нових обстрілів електростанцій у найближчі два-три роки в українській енергосистемі гарантовано зберігатиметься дефіцит. У такий спосіб росіяни хочуть занурити українців у темряву та спровокувати в Україні гуманітарну кризу.

Крім того, російські пропагандисти поширюють в інформаційному просторі України й інші схожі конспірологічні теорії з метою психологічного впливу на українців, наприклад, стверджуючи, що обмеження електропостачання є «невмотивованими». 

«Кандидати в депутати Європарламенту не хочуть бачити Україну в ЄС»

Напередодні виборів до Європейського парламенту, що відбулися 6–9 червня 2024 року, прокремлівські медіа поширювали інформацію, що 80% кандидатів у депутати Європарламенту нібито не готові прийняти Україну до Євросоюзу. Стверджуючи це, пропагандисти посилалися на фінську службу новин Yle.

Скриншот StopFake

2 червня Yle й справді опублікувала результати опитування кандидатів у депутати Європарламенту, однак інформацію, яку поширювали російські пропагандисти, було суттєво спотворено. По-перше, йдеться про опитування винятково фінських кандидатів, про що пропагандисти не написали. Також у згаданому дослідженні ніде не пишуть про те, що переважна більшість кандидатів у депутати Європарламенту не погоджується прийняти Україну до Євросоюзу. 

Насправді опитування стосувалося того, на яких умовах Україна має набути членство в ЄС. Згідно з результатами, понад 80% кандидатів від Фінляндії до Європарламенту вважають, що Україну не варто приймати в ЄС без дотримання всіх умов. Тобто йдеться не про те, чи варто взагалі приймати Україну в Союз, а про доцільність надання їй виняткових умов для членства в ЄС. До речі, від Фінляндії до Європарламенту обирається в цьому році 15 людей, і щонайменше одна з них підтримує вступ України в ЄС без вимоги виконати всі умови.

Ілюстрація на головній та інфографіка: Наталія Лобач 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
769
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду