Фейк тижня: «У ТЦК працюють лікарі-ветеринари». Огляд дезінформації за 13–19 травня 2024 року

Фейк тижня: «У ТЦК працюють лікарі-ветеринари». Огляд дезінформації за 13–19 травня 2024 року

22 Травня 2024
1176

Фейк тижня: «У ТЦК працюють лікарі-ветеринари». Огляд дезінформації за 13–19 травня 2024 року

1176
Аналізуємо головні фейки минулого тижня.
Фейк тижня: «У ТЦК працюють лікарі-ветеринари». Огляд дезінформації за 13–19 травня 2024 року
Фейк тижня: «У ТЦК працюють лікарі-ветеринари». Огляд дезінформації за 13–19 травня 2024 року

З 24 лютого 2022 року «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж і кремлівські медіа та щоденно документує хроніку російської дезінформації про війну Росії проти України. З часом ми почали робити регулярні огляди. Читайте останні: 29 квітня — 5 травня, 6–12 травня. Ознайомтеся також із підсумковим текстом про дезінформацію та її основні тенденції у 2023 році.

З 13 квітня по 19 травня 2024 року аналітики «Детектора медіа» задокументували 23 дезінформаційні вкиди. Протягом цього часу пропагандисти дописували, що у київському ТЦК довідки щодо придатності військовослужбовця нібито надає лікар-ветеринар. А ще переконували, як у Польщі наче підтвердили ведення війни в Україні силами НАТО проти Росії.

«Ветеринар у ТЦК»

У мережі поширювали інформацію, нібито через нестачу кваліфікованого персоналу в ТЦК змушені наймати ветеринарів. Як доказ до публікації додавали фото фахівчині, яка буцімто надає висновки щодо придатності, та світлину «кабінету» начебто в одному з київських ТЦК.

Але ситуація, коли замість лікаря територіальний центр комплектування (ТЦК) наймає ветеринара, неможлива. ТЦК взагалі не займаються найманням медичних працівників для проведення військово-лікарської експертизи.

Скриншот — VoxCheck

Адже військово-лікарські комісії (ВЛК) для військовозобов’язаних формуються через залучення лікарів цивільних закладів охорони здоров’я. А фото пропагандисти взяли з сайту ветеринарної клініки «Лессі» — ймовірно, там і зробили світлину дверей кабінету із табличкою «Хірург».

«Російський “парад перемоги” очима українців»

Прокремлівські медіа писали, що українські військові нібито масово дивилися «парад перемоги» в Москві 9 травня. У повідомленнях дописують, що таку інформацію поширило американське видання Wired у своєму відео.

Утім, теза про українських військових, які буцім масово дивилися «парад перемоги» в Москві, є просто вигадкою російських пропагандистів.

Скажімо, на офіційних сторінках чи у соціальних мережах видання нема жодних публікацій із таким вмістом. Тобто відео — скомпільоване. Ба більше, журналісти навіть не публікували схожого текстового матеріалу. Наприклад, запит на ключове слово «Starlink» на сайті видання не видає жодної новини про проведення параду в Москві.

Попри те, що російські хакери зламали супутниковий сигнал наших каналів і дійсно транслювали парад — це не означає, що його «масово дивилися». Та й, згідно з опитуванням Київського міжнародного інституту соціології, позитивне ставлення до 9 травня є лише в 13% українців.

«“Ні” допомозі українським біженцям», — Порошенко

Серед іншого, прокремлівські видання ширили інформацію, що колишній президент України Петро Порошенко нібито звернувся до країн Євросоюзу з вимогою «позбавити допомоги українських біженців, а вивільнені кошти спрямувати на потреби ЗСУ». Агітпроп «процитував» заяву політика, яку він наче озвучив у розмові з журналістами німецького видання Deutsche Welle.

Власне, 8 травня Петро Порошенко був присутній на з’їзді німецької консервативної партії Християнсько-демократичний союз (ХДС) у Берліні. Там на запитання DW про те, чи повинна Німеччина сприяти поверненню українських чоловіків на батьківщину, політик висловив сумнів, що будь-які дії України або Німеччини можуть вплинути на позицію українських чоловіків, які відмовляються повертатися на батьківщину. У розмові із журналістами він сказав:

«Але я дуже рекомендую (Німеччині — DW) стосовно цих осіб — чоловіків, які перебувають тут і які відмовляються повертатися в Україну, — будь ласка, припиніть це фінансувати й негайно почніть надавати ці гроші Збройним силам України».

Тобто Порошенко не закликав позбавити абсолютно всіх українських біженців допомоги в Німеччині.

«Вибачте за російську музику»

Пропагандистські телеграм-канали поширили інформацію, нібито полтавські поліціянти створили зразок заяви з вибаченнями для громадян, які слухають російську музику. Зокрема, там написано таке: «Я щиро перепрошую громадян України за те, що я слухав російську пісню. Я засуджую російську агресію і готовий понести покарання за всією суворістю закону». Як доказ пропагандисти додають фото відповідної «заяви».

Але головне управління Національної поліції в Полтавській області спростувало цю «новину».

Скриншот — VoxCheck

Крім того, зворотний пошук фото в Google показав, що зображення з «заявою» здебільшого поширюють російські видання й телеграм-канали. Також у тексті вибачення використовують нехарактерний для української мови вислів «приносити вибачення», тоді як правильно писати «просити вибачення, перепрошувати».

Ілюстрація на головній та інфографіка: Наталія Лобач

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1176
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду