Непровальный дебют Аллы Мазур и адекватность Оксаны Соколовой

21 Вересня 2007
11703

Непровальный дебют Аллы Мазур и адекватность Оксаны Соколовой

11703
Непровальный дебют Аллы Мазур и адекватность Оксаны Соколовой

 

В принципе, мы уже не ожидаем от наших итоговых программ аналитики. Той самой – умной, непредвзятой, которая была бы помощником зрителю в выработке его решения за кого голосовать или не голосовать на досрочных парламентских выборах. Не хочет или не может наше телевидение выполнять эту свою функцию – тема отдельного разговора.

 

Но мы вправе ожидать от наших итоговых программ как минимум информирования о самых важных событиях прошедшей недели. В конце концов, полное и непредвзятое информирование является прямой обязанностью телеканалов согласно Закону «Об информации».

 

«Факти тижня», ICTV

Пока только они соответствуют этим незамысловатым критериям. Важнейшим событием и без того небогатой внешнеполитической жизни Украины на прошлой неделе был саммит «Украина-ЕС». Ни итоговые «ТСН», ни итоговые «Подробности» о нем даже не упомянули. И только Оксана Соколова начала со смены правительства в России и с саммита. Потом – о предвыборных скандалах. Впечатление полного бреда от происходящих в Украине событий ICTV передало полностью. Рейтинг цитат – тоже.

 

Впрочем, новой информации у Оксаны Соколовой не было, да и в представлении политической действительности важно не переборщить. Как «разовый прием» пусть будет, но не постоянный. Нам же жить после 30 сентября в последствиях этого бреда… 

 

«ТСН. Підсумки», «1+1»

В студии – Алла Мазур. Это был ее дебют в качестве ведущей итоговой программы. Отсюда – естественное волнение самой опытной ведущей новостей украинского телевидения. О самой программе, поэтому, есть смысл поговорить выпусков через пять. Но уже сейчас понятно, что программа не будет претендовать на установление причинно-следственных связей, что является основой анализа.

 

Начали с последних событий, авиакатастрофы в Таиланде, что оправдано. Продолжили темой нового российского правительства. Сюжет московского корреспондента Оксаны Богдановой и киевского Александра Моторного – триумф халтуры. Ни попытки разобраться в механизме российского престолонаследия, ни поиска журналистского хода ваш автор там и близко не увидел. Потом – начитка ведущей по поводу процесса расследования отравления Виктора Ющенко. Нового Алла Мазур не сказала, хотя акцентировала, что «Президент Ющенко знову перед виборами згадав про розслідування свого отруєння діоксином три роки тому».

 

Затем был крупный провал. Тема – годовщина исчезновения журналиста Георгия Гонгадзе. Новшество программы: в роли колумнистов журналисты представляют, находясь в студии, свою разработку определенной темы, в данном случае – темы убийства Георгия. Алла Мазур разговаривает с Сергеем Кудимовым, корреспондентом «ТСН», который рассказывает: «Алло, це мало не сенсація. За три місяці до зникнення Георгія міліціонери провели, фактично, таку собі операцію, тобто, вони силоміць вивезли з міста та жорстоко побили іншого журналіста, – він писав достатньо критичні статті про тодішню владу, – Олексія Подольського. Цікаво, що схема така ж сама, як і у випадку з Георгієм. Тобто, підставна машина, перевдягнені міліціонери і той самий Пукач, який керував всією операцією. Ще одна цікава деталь, яка порівнює ці дві справи. Олексія Подольського, як і Георгія Гонгадзе, душили власним паском. Але Олексія Подольського, ми знаємо, залишили живим. Найголовніше – того, що сталося з Георгієм, могло не бути».

 

Сивая кобыла не придумала бы большего бреда. Дело Алексея Подольского, журналиста и помощника известного политика Сергея Головатого, неоднократно описывалось в украинской прессе и уж никак не тянет на слово «сенсация». К примеру, об этом писали «Украинская правда», «Детектор медіа», Институт массовой информации, было еще десятки публикаций. Не тянет на «мало не сенсацию» расследование Сергея Кудимова, тянет на «реконструкцию». «ТСН» не знала об этом?

 

Халтурность подхода хороша видна в этом месте сюжета Сергея Кудимова: «Генерал облаштувався на "землі Обітованій" у курортному місті Ашдод. Але таємне стає явним. Про секретну місію СБУ пишуть українські газети. Пукач наче у воді розтанув».

 

Скажите, вы из этого поняли, что была утечка информации из Генпрокуратуры, что была она в газете «Сегодня», что обвинили в этом зама генпрокурора Виктора Шокина? Ваш автор считает, что этого не понял и сам Сергей Кудимов.

 

Гость в студии – спикер Александр Мороз. Алла Мазур с диалогом не справилась. Внятным было, пожалуй, только это место диалога: «Алла Мазур. Прекрасно. Тоді з цього приводу наступне запитання. У лютому 2005 року, коли ви були у стані "помаранчевих", ви обіцяли ініціювати відставку тодішнього генпрокурора Піскуна, якщо він не залучить до розслідування справи Ґонґадзе плівки Мельниченка. Скажіть, будь ласка, чому ви так само наполегливо не вимагаєте цього від наступних генпрокурорів зараз, коли ви в коаліції, і, власне, маєте її підтримку?

Олександр Мороз: "Я хочу підкреслити, що генеральний прокурор призначений з подачі президента Віктора Ющенка. І через те, що інститут президента і Леоніда Кучми, і Віктора Ющенка, блокує цю справу, через те ми і до цих пір не розслідуємо. Ми не бачимо результатів. Більше того, у 2004 році я повірив, що щиро говорить Віктор Ющенко: бандитам – тюрми і гарантіям, що справа Ґонґадзе буде розслідувана. Справді, в 2005 році він заявив про те, що вона вже розслідувана. А, натомість, змінювалися бригади в прокуратурі, які вели слідство. Сьогодні це продовжується. І я вважаю, що, очевидно, мною була зроблена помилка у 4-му році, але сьогодні мені просто соромно перед Лесею Ґонґадзе, що ця справа не доведена до кінця. І все, що від мене не залежало, і створення комісії у парламенті, незважаючи на блокування, і роботи тими, хто очолював цю комісію, тим не менше, я сподіваюся, що справа буде просуватися"».

 

Дальше был провал. Вот «провальное» место: «Алла Мазур. Добре. Судячи з того, що ви особисто стежите за просуванням слідства, що-небудь нового ви особисто зараз можете повідомити щодо цього розслідування?

Олександр Мороз: "Я вважаю, що вчора, здається, на вашому телеканалі я бачив спробу Миколи Мельниченка інформацію донести до громадян, йому просто не дали говорити. Я думаю, що, очевидно, це теж один зі штрихів, який характеризує ситуацію"».

 

Алла Мазур не уточнила, что означают эти слова Александра Мороза. Хотя наверняка видела, что произошло накануне в «ТСН», 15 сентября.

 

Второй гость – министр иностранных дел Арсений Яценюк. Подпиарились на дне рождения Аллы Мазур, вопросах по авиакатастрофе в Таиланде, по будущим украино-российским контактам на высшем уровне, по цене на газ и насколько на нее повлияют заявления Президента по поводу расследования его отравления. Алле Мазур удается вырвать у Арсения Яценюка конкретный ответ, что «НУ-НС» выступает за административную ответственность за высказывания парламентария с трибуны Верховного Совета, что, вне сомнения, успех.

 

Впрочем, успех сей был смазан следующей студией ведущей. Алла Мазур: «У селі Нові Безрадичі, скажімо, – особисті маєтки Президента Ющенка, екс-глави "Нафтогазу України" Івченка і чинного міністра палива та енергетики Плачкова. У сусідніх Старих Безрадичах, кажуть, мешкають Євген Марчук і Сергій Тигіпко».

 

Многим журналистам известно, что Евгений Марчук последние годы живет в селе Гореничи, что по Житомирской трассе под Киевом. Сюжет Александра Загородного о том, как в очередной раз грабанули «обуховский кадастр» – типичный пример желтого телевидения, когда серьезная проблема – юридической фиксации права на землю – подменяется псевдодетективом. Впрочем, так считает лишь один из авторов, пишущих под псевдонимом «Кузякин». Другие же позитивно оценивают данное расследование, которое пусть и на примере, затрагивающем прежде всего интересы все тех же «богатых и знаменитых», а не «маленьких украинцев», тем не менее в популярном формате привлекает внимание к реальным, а не виртуальным проблемам страны.

 

«Подробиці тижня», «Интер»

В студии – Руслан Сеничкин. Начинают с дела Георгия Гонгадзе, непартийной акции в память журналиста. Затем переходят к политике, «включают дурака». Руслан Сеничкин: «Прем’єр цього тижня взяв відпустку і почав агітувати за Партію регіонів вже в статусі кандидата у депутати. Президент України завойовує голоси для "Нашої України – Народної самооборони", хоча статусу не змінював. Вчора на мітингу у Львові Ющенко закликав голосувати за "помаранчевих". Янукович вбачає у цьому порушення Конституції, про що й заявив сьогодні в Криму».

 

Так нарушил Президент закон, или Виктору Януковичу так «навбачалося»? А «Интер» не нарушил закон, выдавая в эфир этот синхрон Президента: «У моїх діях і моїх ініціативах я прошу вашої підтримки. Я прошу вас підтримати мою команду "Нашої України – Народної самооборони". Я як президент, як громадянин переконаний, що маю право на таке прохання, бо саме вони є тією силою, патріотами і професіоналами, яка здатна ефективно допомогти мені і країні здійснити наші плани»?

 

Дальше – диалог Руслана Сеничкина с Юлией Тимошенко. В кои-то веки похвалим Руслана. Ему удалось вырвать у Юлии Тимошенко новую информацию: «Руслан Сенічкін. Уявимо, що ваша політична сила опинилася в опозиції після виборів 30 вересня, то є шанс знову потрапити у владу через дострокові президентські вибори. Щодо вашої політичної сили, ви підете на такий варіант?

Юлія Тимошенко: "Ні, ми не підемо на такий варіант. Ми вважаємо, що президент країни обраний загальнонаціонально, обраний чесно, і він мусить завершити свій термін, так як це передбачено Конституцією. І взагалі, коли нам задають питання іноді, чи... якщо ви, там, опинитеся в опозиції, чи будете ви наполягати на визнанні виборів недійсними. Я ще раз хочу підкреслити: дострокові вибори мали на меті припинити політичну кризу, а не розпочати друге і третє коло політичної кризи. І тому на окремих дільницях, можливо, ми і можемо оскаржити результат, але в цілому так, як обере народ партії, ми підпорядкуємось. І якщо віддадуть нам більшість, ми будемо владою – якщо більшість віддадуть іншим політичним силам, ми будемо достойно працювати в опозиції".

Руслан Сенічкін. Тобто наступні 2 роки до президентських виборів, перебуваючи в опозиції, для вас це буде не болісно?

Юлія Тимошенко: "Для нас болісно буде спостерігати за тим, як зберігається ще на 17-й, 18-й рік незалежності влада, яка практично успадкована від Кучми і в політичних контекстах, і в політичних критеріях. Тому нам боляче буде. Но ми сприймемо вибір народу так, як він буде зроблений"».

 

Кроме впервые озвученной четкой позиции о том, что БЮТ не будет обжаловать результатов выборов от 30-го сентября, Тимошенко на протяжении интервью посылает и несколько других важных месседжей, включая месседж о своем отношении к Президенту и «НУ-НС». Вообще, данное интервью отличается легкостью, раскованностью и разговором по сути как со стороны журналиста, так и со стороны политика. Вот таких бы эфиров побольше.

 

Максим Драбок в цикле о политических партиях делает сюжет о «Нашей Украине». Нормальный сюжет, прицепиться не к чему.

 

 

Створення цієї публікації стало можливим завдяки підтримці Міжнародного фонду «Відродження» та Агентства США з міжнародного розвитку. Висловлені тут погляди належать автору (авторам) та необов'язково відображають точку зору Агентства США з міжнародного розвитку або Міжнародного фонду «Відродження».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11703
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
журналист
6063 дн. тому
Хороший подробный анализ, вот только касается он итогового выпуска ТСН.
Сивая кабыла
6064 дн. тому
Так их много. Жаххххх. ТК в апаснасти - Кузякин клонирует сам себя.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду