«Зіткнення зі зграєю горобців». Огляд політичних відеоблогів за 6–12 січня 2020 року

«Зіткнення зі зграєю горобців». Огляд політичних відеоблогів за 6–12 січня 2020 року

15 Січня 2020
1865
15 Січня 2020
10:30

«Зіткнення зі зграєю горобців». Огляд політичних відеоблогів за 6–12 січня 2020 року

1865
Трагедія українського «боїнга», яку коментували всі, «страшна мова» для Медведєвої та Стерненко в образі Ван Хельсинга для «ватників».
«Зіткнення зі зграєю горобців». Огляд політичних відеоблогів за 6–12 січня 2020 року
«Зіткнення зі зграєю горобців». Огляд політичних відеоблогів за 6–12 січня 2020 року

Анатолій Шарій: «боїнг», «нацики» і, звісно ж, Порошенко

Незважаючи на свята, блогер продовжує регулярно викладати відео, в яких висловлюється щодо політичної ситуації в Україні та довкола неї. Цього тижня Анатолій, зокрема, досліджував тему збиття українського літака іранськими військовими.

Не обійшлося без згадок про Петра Порошенка. Блогер, зокрема, коментував поради попереднього президента, які той дав своєму наступнику. Шарій висміяв слова Порошенка, нагадавши глядачам, що після збиття малайзійського «боїнга» в небі над Донбасом у 2014 році тодішній президент, мовляв, поспішив зі швидкими «викривальними» заявами. Хоча, на думку Шарія, те збиття теж відбулося не зумисно (та чи виправдовує це терористів, як, власне, й іранських військових? — Авт.).

Вказав Шарій і на невідповідність слів Порошенка тоді й тепер. Наприклад, коли у 2014-му президент говорив, що запропонував долучитися до розслідування представнику Росії, хоча нині лідер «Європейської солідарності» виступає категорично проти долучення до справи російських фахівців. Та тут проросійський блогер відверто маніпулює, адже Росія безпосередньо причетна до збиття «боїнга» у 2014-му, тоді як в авіакатастрофі в Ірані явних слідів нашого північного сусіда принаймні поки що не видно, існують лише припущення деяких аналітиків.

«Обсмоктав» блогер і випадок із візитом активістів на фан-зустріч російської блогерки Олександри Мітрошиної, коли гостей зрештою затримали поліцейські й начебто силоміць поставили на коліна. Такий інфопривід для проросійського блогера — як бальзам на душу: Шарій знову виставив проукраїнських активістів недолугими маргіналами, які, мовляв, всіляко сприяють тому, щоб до України «ніхто не їхав». Той факт, що Мітрошина відвідувала окупований Крим через російські пропускні пункти, для Анатолія не аргумент. За такою логікою, заради «відновлення культурних зв’язків» не гріх і Охлобистіна запросити? Тим більше, й сам Шарій має про що поговорити з російським пропагандистом.

Олеся Медведєва: врятуйте від мови

Рефлексувала на тему збитого іранцями українського літака й колега Шарія по проросійському сегменту українського ютуба — блогерка онлайн-видання «Страна.ua» Олеся Медведєва. Та крім авіакатастрофи, що червоною ниткою пройшла по численним відео українських блогерів, Медвєдєва згадувала й обмін полоненими, що відбувся ще 29 грудня. Тут знову були мантри про «безневинних беркутівців», по яких, мовляв, першими стріляли майданівці.

«Меняли граждан Украины на граждан Украины. Что еще раз говорит о реальной природе конфликта», — дуже прозоро натякнула на, начебто, громадянську війну на Донбасі блогерка. Те, що аналогічні тези застосовують російські пропагандисти, — очевидно, випадковий збіг.

У тому ж таки відео Медвєдєва похвалила новорічне привітання президента Зеленського за «правильный посыл». І тут же взялася закидати йому досі не скасований закон про українську мову чи так зване закриття російськомовних шкіл (що насправді є лише переведенням закладів на державну мову навчання).

Ще смішніше Медвєдєва (в тому ж таки відео) дорікнула Зеленському за відпочинок (який президент всіляко намагався видати за робочу зустріч. — Авт.) в Омані. На її думку, негоже главі нашої держави йти шляхом Порошенка та по закордонах їздити. «Вот Путин часто отдыхает за границей? Чего-то не видно: Сочи, Алтай, Сибирь», — навела свій взірець блогерка. Те, що російський лідер просто не афішує закордонні турне, щоби підтримувати народний образ «свого хлопця» і не втрачати рейтинг, кореспондентка «Страни» навіть не припускає.

Мирослав Олешко: дій, як Порошенко

Реагував на події довкола авіакатастрофи в Тегерані й один із відданих блогерів Петра Порошенка — Мирослав Олешко. Цікаво, що в одному з відео по темі чоловік навіть похвалив Зеленського за виважену позицію щодо встановлення винного в падінні літака (хоча інші пропорошенківські лідери думок вимагали від Зеленського мало не миттєвої реакції, протиставляючи йому дії все того ж Порошенка).

Та поганий той блогер, який посміє похвалити політичного опонента, не насваривши його для балансу. От і Олешко паралельно пройшовся оманським відпочинком чинного глави держави. Мирослав соромив Зеленського навіть не за факт відпочинку, а за — увага! — відсутність слів співчуття мешканцям охопленої полум’ям Австралії. Бо ж Порошенко, мовляв, слова підтримки офіційно оприлюднив. А от Офісу шостого президента, на переконання Олешка, «глубоко насрать на все, что происходит в мире». Хоча безпрецедентність і катастрофічність пожеж в Австралії, ймовірно, дещо перебільшена, а Україна висловила готовність допомогти.

Сергій Стерненко: вата не пройде!

Тим часом проукраїнський активіст та блогер Сергій Стерненко знову примірив на себе вбрання кіногероя Ван Хельсинга. Тільки якщо останній боровся з вампірами та іншої нечистою силою, то Стерненко вкотре взяв на себе роль бійця з «ватою».

Зокрема, блогер записав відео, присвячене можливим гастролям в Україні російського актора Марата Башарова. Який підтримав анексію Криму та виступав на вже окупованому півострові. Стерненко нагадав, що Башаров — не просто «кримнашист», а ще й людина, яка «кидала на гроші» учасників шоу «Битва екстрасенсів».

Відреагував блогер і на публікацію чемпіона світу з боксу Василя Ломаченка відео про православ’я, ілюстроване тренуванням російських спецпризначенців. Сергій Стерненко без вагань запропонував Ломаченку та його другу Олександру Усику виїхати до Росії і взяти тамтешнє громадянство. Хоча, можливо, одна з наступних публікацій боксера і змінила б думку активіста?

Роман Цимбалюк: критик російського режиму в тилу ворога

Спецкор інформагенції УНІАН у Росії та блогер Роман Цимбалюк, як завжди, критично коментував як міжнародну політичну ситуацію, так і події в Росії. Звісно ж, згадав журналіст і про трагедію українського Боїнга. «Третьей мировой не будет», — спрогнозував Цимбалюк, маючи на увазі напружені взаємини Ірану та США. Сказав блогер і про те, що російські ЗМІ «розмивали» версію влучання в літак іранської ракети. Натомість висуваючи фантастичні версії аж до… «зіткнення зі зграєю горобців», яку озвучив «військовий експерт» із Росії.

Євгеній Кисельов: Україна, Іран, світ

«Налажали», — коментував збиття іранцями українського літака журналіст і віднедавна відеоблогер Кисельов у черговому випуску «Итогов» на каналі «Кисельные берега». Ситуація, певен медійник, демонструє світу: «Иранские военные — сущие дикари».

При цьому Кисельов наполягає й на покаранні для українських високопосадовців, які допустили зліт літака під час загострення напруження між США та Іраном.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1865
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду