На захист мертвого Кобзона. Огляд політичних відеоблогів 1–7 грудня 2019 року

На захист мертвого Кобзона. Огляд політичних відеоблогів 1–7 грудня 2019 року

11 Грудня 2019
2470
11 Грудня 2019
15:00

На захист мертвого Кобзона. Огляд політичних відеоблогів 1–7 грудня 2019 року

2470
Шарію не подобаються матюки Марусі Звіробій, Дубінський всерйоз говорить про путч Порошенка, а Стерненко розкриває замовника туру групи «Воровайки».
На захист мертвого Кобзона. Огляд політичних відеоблогів 1–7 грудня 2019 року
На захист мертвого Кобзона. Огляд політичних відеоблогів 1–7 грудня 2019 року

Суб’єктивне відео в інтернеті — контент уже давно не менш важливий і впливовий, ніж традиційні телепрограми. Проте про відповідальність його авторів перед аудиторією, як і про їхні етичні принципи, говорять набагато менше, ніж про стандарти журналістики. Аби виправити це, «Детектор медіа» починає публікувати огляди політичних відеоблогів від Олександра Круміна, який відстежуватиме маніпуляції, знахідки, злети та падіння корифеїв онлайн-відео.

Де готують «убивць дітей», що не так з інтерв’ю Юрія Бардаша та як скандальний російський гурт «Воровайки» пов'язаний з Анатолієм Шарієм? Відповіді на ці запитання минулого тижня намагалися знайти відомі українські відеоблогери. Ми спробували розібратися, які теми панували у блогосфері минулого тижня та хто з відомих «облич ютуба», на наш погляд, маніпулював найбільше.

Загибель сина депутата Соболєва: «кровожерливі вбивці» чи герої війни?

Найрезонанснішою темою початку зими стало випадкове вбивство трирічного сина депутата Київради В’ячеслава Соболєва. Адже, за наявними версіями, мішенню кілерів був саме політик. Тема, яку підхопили більшість ЗМІ, зацікавила й відеоблогерів.

Проросійські блогери взяли на озброєння той факт, що підозрюваними у вбивстві малюка й замаху на його батька є колишні учасники війни на Донбасі. Бо ж для Анатолія Шарія чи Олесі Медвєдєвої це — черговий доказ того, які «кровожерливі вбивці» воювали на Донбасі з українського боку.

Тож Шарій не добирав слів ані на адресу підозрюваних, ані стосовно каналів, що подали бекґраунд по затриманих вояках. Наприклад, у відео «Так герой не виноват?» Анатолій в агресивній манері критикує не лише затриманих, а й 24 канал, на якому, як і на багатьох інших, розповідали про героїчне минуле ймовірних кілерів. На думку Шарія, затримані — «мрази», «ушлепки» та «ублюдки». А 24 канал, певен блогер, «новая власть обязана лишить лицензии».

В унісон із колегою заспівала й журналістка видання «Страна.ua», блогерка Олеся Медведєва, про яку «Детектор медіа» нещодавно писав. У випуску свого відеоблогу «ЯсноПонятно» під назвою «Армия Яроша. Кто воспитывает будущих киллеров» (із самої назви якого вже стає «ясно-понятно», до якої думки авторка хоче підвести глядачів), основний меседж був очевидний: колишні фронтовики, об’єднані в «незаконные вооруженные формирования», є небезпечним для суспільства явищем. Адже, повернувшись із фронту, обирають побиття та вбивства людей як спосіб заробітку.

Справа Звіробій: покарати не можна захистити

Вбивство трирічного малюка в середмісті Києва трохи відсунуло на другий план ще одну актуальну минулого тижня тему: волонтерка Маруся Звіробій прийшла на допит до Державного бюро розслідувань, після того влаштувавши під стінами відомства мітинг.

Той-таки Анатолій Шарій розкритикував Звіробій за виступ на мітингу, назвавши тематичне відео «Королева быдла». «Правду говорить легко и приятно», — розпочав «викривальний» ролик блогер. А у відео пройшовся і по суржику, яким спілкується волонтерка, і по людях, які прийшли підтримати Звіробій під стіни ДБР, присмачивши розповідь словами на кшталт «чучело», «быдло» тощо.

Найбільшу іронію викликають спроби Шарія насварити Звіробій за використання нецензурної лексики під час спілкування з людьми. Бо й сам Анатолій, хоч скільки позиціонує себе «людиною високої культури», без міцного слівця комунікувати не може. Подібну рису — крити опонентів триповерховим матюччям — до слова, має і його друг, юрист, а віднедавна й так званий журналіст каналів Медведчука Андрій Портнов.

Позаминулого тижня (після обшуків у Звіробій) висловлювалася про це й Олеся Медведєва. У відео «Маруся Зверобой — русский диверсант» порівняла нинішній візит правоохоронців до волонтерки зі штурмом спецпідрозділом «Альфа» оселі ексбійця «Правого сектору» Олега Мужчиля (позивний Лісник), що відбувся у грудні 2015-го. В результаті якого загинув сам боєць, а згодом офіцер «Альфи». На думку Медведєвої, у випадку з Лісником «Альфа» діяла на знищення підозрюваного, тоді як в інциденті зі Звіробій бійці вчинили дуже обережно й виважено. Хоча саме нині прихильники волонтерки та симпатики Порошенка, каже блогерка, кричать про «зраду» і «37-й рік».

На захист Звіробій позаминулого тижня став, зокрема, одеський активіст та блогер Сергій Стерненко. У відео «Обшуки у Звіробій — цирк. Коли слідчі прийдуть до Портнова і Киви?» Сергій назвав погрози президенту з боку Звіробій та депутатки від «Євросолідарності» Федини «дурницею», яка не варта нинішніх «масок-шоу». Згадавши при цьому, що нині ДБР очолює «справжній чорт» Роман Труба.

Дивний «движ» продюсера Бардаша

У вівторок на каналі «вДудь» вийшло інтерв’ю колишнього продюсера гуртів Quest Pistols, «Грибы», а нині виконавця під псевдонімом Youra — Юрія Бардаша. За понад дві години спілкування з російським журналістом Юрієм Дудем музикант встиг наговорити чимало цікавого. Зокрема й про нинішню Україну та стосунки нашої держави з Росією. На думку Юрія Бардаша, в Україні останні п'ять років триває «беспредел», бо тут «утискають російську мову». А самому йому байдуже, Україна, Росія чи бойовики пануватимуть на Донбасі, аби лише це принесло мир.

Слова музиканта не залишилися непоміченими. Відбилося це й на самому записі інтерв’ю, яке станом на 12-ту годину 9 грудня (тобто за неповний тиждень) набрало понад 5 мільйонів переглядів, і на ставленні медійників до Бардаша.

Проросійські блогери, природно, нічого страшного у висловах експродюсера «Грибів» не вбачають. Активна в публікації роликів на різні теми блогерка видання «Страна.ua» Медведєва, зокрема, підтримала виконавця в тому, що «русскоязычные школы закрывают» (таким чином викрививши норми нового закону про освіту, згідно з яким із 2020 року школи переходитимуть на українську мову навчання, тоді як російську й далі викладатимуть окремим предметом, а учні зможуть слухати нею факультативи). А слова Бардаша загалом блогерка трактує як звичайне «мнение человека с Донбасса», який усього лише хоче миру.

Очікувано розкритикувала інтерв’ю продюсера телеведуча та блогерка Яніна Соколова. У зверненні до Бардаша, говорячи російською, медійниця згадала про свою російськомовну юність, дорікнувши музиканту за брехню щодо «утисків російськомовних». Тоді як, каже Соколова, саме українська мова зараз потребує підтримки, що й намагається забезпечити держава. Дорікнула журналістка й іншим артистам, які продовжують триматися «вне политики», гастролюючи в Росії. Від таких, як Бардаш, треба тікати «мислячим українцям», переконана Соколова.

«Поховальний хайп» ексзаступниці головреда «Космополітен Україна»

Багатий на скандали тиждень продовжився постом на той момент заступниці головного редактора «Космополітен Україна» Євгенії Пліхіної. Вона на власній фейсбук-сторінці зіронізувала над поховальною процесією загиблого на сході України полковника «Альфи» Дениса Волочаєва, якому посмертно присвоїли звання Героя України.

Пост, що мав ефект вибуху, змусив вибачатися за цей вчинок не лише саму журналістку, але й видання, яке та представляла. Згодом Пліхіній довелося видалити сторінку в соцмережі, а потому її ще й звільнили.

Блогери, реагуючи на інцидент, розділилися на табори. Відомий своєю не надто проукраїнською позицією ексведучий «Грошей» на «1+1», блогер і народний депутат від «Слуги народу» Олександр Дубінський назвав Пліхіну «не очень умной девушкой», а сам «Космополітен Україна» — російським виданням, «підривної» діяльності якого, мовляв, не бачить профільний міністр Володимир Бородянський.

На захист Євгенії Пліхіної стала авторка блогу «ЯсноПонятно». Показово засуджуючи вчинок журналістки, Олеся Медведєва порівняла так зване цькування ексзаступниці головреда «Космо» з «висміюванням» смерті Йосипа Кобзона в українському сегменті фейсбуку. «Какие бы у него взгляды политические не были, умирает человек», — бідкалася стосовно жартів на адресу небіжчика Кобзона блогерка. Те, що співак схвалював анексію Криму та створення самопроголошених республік, та й, зрештою, був одним із головних ідеологів бойових дій на рідному для Медведєвої Донбасі, блогерка тактовно замовчує. І підводить до того, що люди, які сміялися з мертвого Кобзона, а також не засуджують Остапа Дроздова, якого Олеся намагається засудити, не мають морального права засуджувати Пліхіну. Хоча жодних свідчень того, що те й інше робили одні ті самі люди, Олеся Медведєва не наводить.

Де червоні лінії?

Кінець минулого тижня ознаменувався масштабним віче «Червоні лінії», що стартувало в неділю, 8 грудня, зібравши на Майдані Незалежності кілька тисяч українців. Які здебільшого прийшли, щоби попередити президента Зеленського, аби той не здавав українських інтересів на нормандській зустрічі 9 грудня.

Звісно ж, на інфопривід, де фігурує прізвище Порошенка, зреагував його невтомний критик Анатолій Шарій. У відео «Пугающие Зеленского» блогер очікувано висміював акцію (яка, до слова, пройшла в День жалоби за загиблими в Одесі). Поза тим Шарій цікавився: які ж саме «червоні лінії» мітингувальники заборонили перетинати президенту?

Критично про майбутній (адже відео було оприлюднене ще 5 грудня) мітинг опозиції висловився й Олександр Дубінський. Напередодні віча блогер / народний депутат поширив відео під назвою «Порошенко готовит путч. Каким будет сценарий?». Він переконував аудиторію, що мета зібрання 8 грудня, яку, мовляв, переслідує Порошенко — зробити народний протест неконтрольованим та спрямувати гнів натовпу в бік Зеленського. Слова Дубінського, до речі, добре корелюють із повідомленнями його колеги по фракції Єлизавети Богуцької, яка ще в серпні прогнозувала акції непокори, організовані симпатиками Порошенка. Щоправда, над Богуцькою соцмережі сміялися.

Говоримо «Воровайки» — згадуємо Шарія?

Відео про причини та наслідки трагічної пожежі в одеському коледжі записав тамтешній активіст Сергій Стерненко, тоді як низка інших його колег по ютуб-цеху на цю тему не висловлювалися.

Той-таки Сергій Стерненко наприкінці тижня оприлюднив відеоблог «Хто і навіщо запрошував «Воровайок» до України?», де пригадав концерти російського «блатного» гурту, що мали відбутися в чотирьох великих українських містах. При цьому Стерненко не просто розкритикував «зірок шансону», а й… знайшов зв'язок між гуртом та Анатолієм Шарієм! Бо, за словами Сергія, підприємець, який брався організувати приїзд «Воровайок» до України, є симпатиком Шарія.

Своєрідним відео порадував прихильників і Олександр Дубінський. У блозі «АДмобили», де він зазвичай розповідає про авто, якими володіє сам, цього разу народний депутат тестував ту саму «теслу», за кермом якої писав відеоролики президент Зеленський та яка фігурує в розслідуванні «Наших грошей» про номери прикриття для Андрія Богдана. У відео народний депутат номери авто чомусь розмив.

«Я, чесно говоря, в а*уе… П**дец какой-то — 21 век», — описував власні враження від електрокару Олександр Дубінський. Хоча зрештою огляд авто плавно змінився роздумами про політичну ситуацію у країні і про те, як дбає за державу сам Дубінський. «Будто папа уехал в командировку, а сын взял тачку погонять без спросу», — написав у коментарях до ролика один із глядачів.

«Хочу быть главой ОП. Потому что, видимо, только так я смогу на нее заработать», — скромно підбив підсумки тесту власник 24 квартир та кількох представницьких авто.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2470
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду