Методологія комплексного моніторингу дотримання телеканалами стандартів інформаційної журналістики

Методологія комплексного моніторингу дотримання телеканалами стандартів інформаційної журналістики

17 Квітня 2018
11657

Методологія комплексного моніторингу дотримання телеканалами стандартів інформаційної журналістики

11657
Глибокий аналіз не лише тексту, але й картинки у телесюжетах.
Методологія комплексного моніторингу дотримання телеканалами стандартів інформаційної журналістики
Методологія комплексного моніторингу дотримання телеканалами стандартів інформаційної журналістики

У цьому моніторингу в комплексі (картинка й текст) оцінюється дотримання телеканалами стандартів інформаційної журналістики, а саме:

-оперативності подачі інформації;

-точності її подачі (тобто відповідності названих фактів реальності);

- достовірності поданої інформації (тобто її перевіреності й підтвердженості в надійному джерелі);

- її повноти;

- балансу думок;

- відокремлення фактів від думок;

- доступності подачі інформації.

Зазвичай у моніторингах ГО «Детектор медіа» оцінюється дотримання стандартів на рівні аналізу текстових версій (розшифровок ефірів). Для оцінки в комплексі (картинка і текст) у цьому моніторингу аналізуються такі моменти.

Із погляду стандарту оперативності: чи встигли журналісти зняти необхідну для розкриття теми картинку (чи замінюють її невідповідною картинкою або архівною картинкою).

Із погляду стандарту точності: чи відповідає коментар журналіста за кадром тій картинці, яку в цей момент показують. Чи не спотворено картинку (графічним редактором, фільтрами, спецефектами, неприродними для ока ракурсами зйомки). Чи немає зайвого, нічим не виправданого руху камери (панорами, трансфокатор, зйомка без штатива). Чи є монтаж планів послідовним і комфортним. Чи коректно використовується відеоархів і чи позначено його чітко: титром від першого до останнього кадру й поясненням словами за кадром.

Із погляду стандарту повноти інформації: чи є повноцінні розкадровки всіх основних об’єктів та мізансцен. Чи на кожній картинці є інтершум. Чи доповнені незрозумілі картинки необхідними поясненнями за кадром.

Із погляду стандарту балансу думок: чи є підтвердженими дальнім загальним планом оцінки кількості учасників масової акції протесту. В окремих, відповідальних випадках звертатимемо увагу на картинку, за допомогою якої забезпечується баланс думок.

Із погляду стандарту достовірності інформації: чи достатньо верифікованими журналістами є картинки, взяті з інтернету. Чи пояснюється джерело фото й картинок, відзнятих не журналістами телекомпанії.

Із погляду стандарту доступності інформації: чи в кожному плані зрозуміло, що є основним об’єктом уваги (за рахунок правильної композиції кадру). Чи кожний план, який потребує пояснень за кадром, має їх. Чи є логічною послідовність монтажу планів. Чи візуалізовано велику кількість чисел (зокрема, за допомогою інфографіки).

«Детектор медіа» моніторивчотири загальнонаціональних канали («1+1», «Інтер», «Україна» і ICTV) і два інформаційних (5 канал і канал «112»). Для моніторингаобиралися дні, в які вібувалися суспільно важливі події, та аналізувались матеріали про ці події. Для аналізу брались підсумкові (вечірні) випуски новин на загальнонаціональних каналах і випуски о 19-й годині — на інформаційних (на інформаційних каналах, де новини виходять щогодини, ці випуски не аналізувались як підсумкові, тобто з погляду повноти інформації до них не висувалась вимога подання повної картини події).

Вибух на «Степовій»: як канали відстежували розвиток теми

Аварія на «Степовій» і безпорадністьньюзрумів. Моніторинг

Цілкомдетективнаісторія з невтішнимивисновками: як телеканали подавали «викрадення» Гончаренка. Моніторинг

Телеканали разом із урядом маніпулюютьначебтобезальтернативністюдонбаськоговугілля

Звичка«хапати те, щолежить на поверхні». Моніторингякості новин на шести телеканалах

Це не телебачення, а «телегазета чирадіозі шпалерами»

Моніторинг веде медіаексперт Ігор Куляс. Продовження проекту чекайте у 2019 році.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11657
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду