Спецоперація «Кавказ», або...

Спецоперація «Кавказ», або...

19 Червня 2014
8146
19 Червня 2014
10:36

Спецоперація «Кавказ», або...

8146
Кому вигідна поява в українських ЗМІ фраз «особи кавказької національності», «особи неслов'янської зовнішності» при висвітленні подій на сході України? Чи варто бездумно копіювати російські пропагандистські штампи? Замість того, аби замислюватися, як відгукнеться мовлене слово
Спецоперація «Кавказ», або...
Спецоперація «Кавказ», або...

У висвітленні подій на Донбасі, в матеріалах про проведення антитерористичної операції все частіше почали лунати слова «чеченці», «осетини», фрази «особи кавказької національності», «особи неслов'янської зовнішності». Досі ці слова та «фразеологізми» в Україні були характерними хіба що для відверто проросійських ЗМІ, що прямували в російському пропагандистському фарватері. Натомість у Росії й саме в ній ці вислови є давно вже загальновживаними й не сприймаються як щось неналежне, щось таке, що перебуває за межею норми. В Україні, навіть у тих ЗМІ, що мають репутацію націонал-радикальних, таке от підкреслене привертання уваги до етнічного походження (а тим паче квазіетнічного, як-от «кавказької національності») навіть найнегативніших персонажів до останнього часу не було поширене: окремі й одиничні подібні випадки саме й були окремими та одиничними.

 

Що ж до «осіб кавказької національності», то вони досі взагалі не становили в Україні жодної проблеми, довкола них не було найменшого суспільного напруження. Так, чимало хто з українців уникав купувати у приїжджих із Кавказу овочі, фрукти та інші товари, зважаючи на певну поширеність серед них надто вже своєрідних уявлень про торгівлю,name="__DdeLink__2207_495550288"> ‒ але це й усе. Це в Росії було Бірюльово ‒ тобто Москва, була Кондопога, були інші приклади масових і кривавих антикавказьких виступів і заворушень. В Україні нічого подібного не траплялося й, як здавалося, трапитися не могло ‒ ані проти кавказців, ані проти будь-кого іншого. Звісно ж, Україна не була й не є раєм толерантності, але всі ексцеси, що дотепер траплялися, носили одиничний характер і були винятками, а не правилами. А весь «розгул націоналізму», який із таким задоволенням змальовують російські ЗМІ, якщо й був, то не виходив за межі суто вербальних виявів.

 

«Не вам нас учити інтернаціоналізму», ‒ так і кортіло завжди відповідати росіянам, і така відповідь була б цілком обґрунтованою. Фахівцями в царині «слов'янської зовнішності» (й, відповідно, «неслов'янської зовнішності») теж дотепер були росіяни й саме вони, подібна термінологія давно вже перетворилася в російських ЗМІ на норму. Унаслідок того й у побутовому спілкуванні росіян «слов'янська» чи «неслов'янська» зовнішність стали нормою, тоді як в Україні все це звучить дико. 

 

Дотепер в Україні вживання подібних фразеологем уважалося щонайменше за поганий смак і поганий тон. Що ж сталося?

 

А сталася, дуже схоже, російська спецоперація. Непомітне підкидання тем і термінології, нав'язування дискурсів, які починають самопоширюватися за всіма законами вірусної інформації. Варто тільки поставити запитання: кому вигідно?

 

Перш ніж відповісти на це запитання, завважмо: так, на боці сепаратистів у Донбасі й справді чимало вихідців із Кавказу, зокрема з Чечні й Дагестану. Але й тут спитаймо себе: чи вони й саме вони становлять більшість терористів? Чи вони визначають перебіг подій ‒ а чи вони є лише виконавцями у грі, яку веде хтось інший? І знову ж: кому вигідно?

 

А вигідно все це російській владі. Із кількох причин і заради кількох «грандіозних» цілей. Українська громадська думка завжди підтримувала народи Північного (та й узагалі всього) Кавказу в їхній боротьбі проти імперської Росії. Тепер такої підтримки вочевидь поменшає. Розсварити українців та північнокавказців, і розсварити надовго, якщо не назавжди ‒ це завдання, можна вважати, вже є виконаним.

 

Від кількох людей уже доводилося чути: мовляв, терористи в Донбасі ‒ це кавказці й саме вони. Саме такий висновок ці люди зробили з того, що бачили й чули у ЗМІ. А отже, Росія й росіяни тут геть ані до чого. Україна та Росія ‒ спільні жертви кавказького тероризму, сестри за нещастям. Відведення від себе провини й відповідальності ‒ от одна з безсумнівних цілей Росії. А ще переведення конфлікту з політичної в етнічну площину: коли ми кажемо, що проти України воює Росія, ми маємо на увазі її політичні інститути; коли ж ми кажемо, що воюють «особи кавказької національності», то... й причина, й мета, й природа того, що відбувається, виявляються геть підміненими, а відповідальність ‒ розмитою й невизначеною.

 

І до речі: чи не є чеченці й дагестанці, що воюють проти України в Донбасі, жертвами російської пропаганди? Адже, наслухавшись тієї пропаганди, вони впевнені: Україна та Росія ‒ одне й те саме, а отже, всі процеси тут і там ‒ однакові. В Україні прийшли до влади «націоналісти» ‒ то що вони тут само почнуть робити? Правильно: громити кавказців. Так громити, що Бірюльово порівняно з цим видасться вікендовою прогулянкою ‒ адже в Росії погромники буцімто не представляли владу, а тут ‒ це ж будуть державні погроми! Скажете, не може бути? Але хіба ж російська пропаганда от уже багато років не навіювала ідею тотожності обох країн, не навіювала, що Україна ‒ то частина Росії, яка не має й не може мати ніяких відмінностей від РФ? Хіба російська пропаганда от уже багато років не навіювала паралелей між українськими демократичними силами та російськими націонал-радикалами, а по суті нацистами?

 

А ще російська пропаганда змальовує події на сході України як прагнення «вільнолюбного народу Донбасу до визволення». У виконанні російської пропаганди нинішній Донбас ‒ чим не український аналог Чечні?

 

Дискредитація у світі визвольних прагнень кавказьких народів ‒ от іще одна мета Росії.

 

А тепер згадаймо події у Волгограді перед самим Новим роком ‒ ще й півроку не минуло. І маймо на увазі: в Донбасі чеченці та інші вихідці з Кавказу теж гинуть, і що більше, то більше кому буде мститися за них. Відвести акти помсти тих самих чеченців від Росії й спрямувати їх в Україну, підказати кавказьким екстремістам, де тепер треба влаштовувати теракти ‒ хіба це не може бути не просто метою, а надметою російської влади? Змусити Україну розплачуватися за імперську політику Росії на Кавказі?

 

Заразити українців суто російськими суспільними хворобами, зокрема й антикавказькою істерією, й відтак отримати ще один буцімто доказ буцімто тотожності України та Росії, ‒ ще одна можлива мета Кремля. Ну, а домогтися, щоб в Україні рано чи пізно стався антикавказький вибух ‒ це взагалі верх усіх бажань: картинки такого вибуху можна буде демонструвати всьому світові навіть без коментарів. То невже не зрозуміло: Росія прагне посіяти в Україні міжетнічні й узагалі міжсуспільні конфлікти на порожньому місці? Саме тим і займається російська пропаганда, що сіє в Україні ненависть.

 

А протиотрута є дуже простою: журналістика всього лише мусить припинити бути механічною; вона має стати вдумливою. Не копіювати бездумно російські пропагандистські штампи, замислюватися, як відгукнеться мовлене слово ‒ ото всього й лише. Та й узагалі: війна вимагає філігранної, відточеної, відповідальної журналістики. Якщо навіть у мирний час журналіст не має бути неакуратним і необережним у висловах, створювати матеріали на автопілоті, не надто добираючи слова й навіювані ними емоції ‒ то зараз це має бути виключено взагалі. Хоча б із огляду на те, що може виявитися: тим автопілотом керує, програмує його ворог.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8146
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду