В українських ЗМІ лише кожен 4-й матеріал присвячений жінці, лише в кожному 5-му залучається жінка-експерт – моніторинг ІМІ

12 Червня 2014
5650
12 Червня 2014
19:32

В українських ЗМІ лише кожен 4-й матеріал присвячений жінці, лише в кожному 5-му залучається жінка-експерт – моніторинг ІМІ

5650
В українських ЗМІ лише кожен 4-й матеріал присвячений жінці, лише в кожному 5-му залучається жінка-експерт – моніторинг ІМІ

9 місяців поспіль Інститут масової інформації проводить моніторинг на предмет дотримання гендерного балансу в п'яти загальнонаціональних друкованих виданнях (3 газети та 2 журнали) та п'яти інтернет-ЗМІ*. У жодному з досліджуваних ЗМІ рівності між статтями не виявлено. Рівень представлення чоловіків завжди і зі значною числовою перевагою вищий, ніж рівень представленості жінок, повідомляє ІМІ.

 

Так, у середньому за 9 місяців моніторингу рівень представленості жінок у газетах склав 36%, і це найвищі показники з трьох досліджуваних категорій, у журналах та інтернет-ЗМІ цей показник значно нижчий і складав приблизно 23-24%.

 

За даними моніторингу, особливо складна ситуація з дотримання гендерного балансу у категорії «експерти». Лише кожен п'ятий експерт, який залучається ЗМІ, є жінкою і лише кожен четвертий матеріал присвячений жінці, як героїні. Експерти-жінки залучаються зазвичай лише в нішевій тематиці (соціалка: освіта, медицина).

 

«Журналісти складають свій вузький пул експертів та експерток, зрідка його оновлюючи, при тому що в Україні достатньо різного роду фахівців обох статей. Для українських журналістів «немає» жінок-політологів, жінок-економістів, спеціалісток у сфері державного управління та адміністрації», - йдеться в повідомленні ІМІ.

 

Пояснення цьому чиннику може критися у відсутності в редакціях друкованих ЗМІ аналога «гостьового редактора» на телебаченні, який відповідає за базу контактів експертів та їх повноцінне залучення, вважають в ІМІ.

 

«Журналісти в українських ЗМІ взагалі не зважають на баланс представленості статей, рівень дотримання гендерного балансу є ситуативним і залежить лише від зовнішніх факторів, ніякими механізмами ЗМІ не намагається збалансувати гендерний баланс», - зауважує експерт ІМІ Олена Голуб.

 

Ці слова підтверджує моніторинг, який зафіксував найвищий рівень дотримання балансу у лютому, коли на ситуацію в країні великий вплив мали іноземні жінки - політики і всі без винятку ЗМІ висвітлювали звільнення Юлії Тимошенко.

 

Аспект якісного аналізу коментує експерт ІМІ Роман Кабачій: «Жінки в друкованих виданнях представлені передусім як авторки, - професія журналіста значною мірою залишається доменом жінок. Як героїні інтерв'ю найчастіше з'являються акторки, співачки, як героїні матеріалів - нерідко як постраждалі від криміналу, чи ДТП, у ролі багатодітних матерів, або навпаки - матерів-невдах, матерів-проституток. Себто, наші ЗМІ певним чином творять для жінок гетто, із якого випускають дуже зрідка».

 

*Моніторинг ІМІ охоплює такі друковані ЗМІ: «Український тиждень», «Корреспондент», «Комсомольская правда в Украине», «Сегодня», «Факты», а також такі інтернет-видання: УНІАН, «Ліга», «Обозреватель», «Українська правда», LB.ua.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5650
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду