detector.media
12.06.2014 19:32
В українських ЗМІ лише кожен 4-й матеріал присвячений жінці, лише в кожному 5-му залучається жінка-експерт – моніторинг ІМІ

9 місяців поспіль Інститут масової інформації проводить моніторинг на предмет дотримання гендерного балансу в п'яти загальнонаціональних друкованих виданнях (3 газети та 2 журнали) та п'яти інтернет-ЗМІ*. У жодному з досліджуваних ЗМІ рівності між статтями не виявлено. Рівень представлення чоловіків завжди і зі значною числовою перевагою вищий, ніж рівень представленості жінок, повідомляє ІМІ.

 

Так, у середньому за 9 місяців моніторингу рівень представленості жінок у газетах склав 36%, і це найвищі показники з трьох досліджуваних категорій, у журналах та інтернет-ЗМІ цей показник значно нижчий і складав приблизно 23-24%.

 

За даними моніторингу, особливо складна ситуація з дотримання гендерного балансу у категорії «експерти». Лише кожен п'ятий експерт, який залучається ЗМІ, є жінкою і лише кожен четвертий матеріал присвячений жінці, як героїні. Експерти-жінки залучаються зазвичай лише в нішевій тематиці (соціалка: освіта, медицина).

 

«Журналісти складають свій вузький пул експертів та експерток, зрідка його оновлюючи, при тому що в Україні достатньо різного роду фахівців обох статей. Для українських журналістів «немає» жінок-політологів, жінок-економістів, спеціалісток у сфері державного управління та адміністрації», - йдеться в повідомленні ІМІ.

 

Пояснення цьому чиннику може критися у відсутності в редакціях друкованих ЗМІ аналога «гостьового редактора» на телебаченні, який відповідає за базу контактів експертів та їх повноцінне залучення, вважають в ІМІ.

 

«Журналісти в українських ЗМІ взагалі не зважають на баланс представленості статей, рівень дотримання гендерного балансу є ситуативним і залежить лише від зовнішніх факторів, ніякими механізмами ЗМІ не намагається збалансувати гендерний баланс», - зауважує експерт ІМІ Олена Голуб.

 

Ці слова підтверджує моніторинг, який зафіксував найвищий рівень дотримання балансу у лютому, коли на ситуацію в країні великий вплив мали іноземні жінки - політики і всі без винятку ЗМІ висвітлювали звільнення Юлії Тимошенко.

 

Аспект якісного аналізу коментує експерт ІМІ Роман Кабачій: «Жінки в друкованих виданнях представлені передусім як авторки, - професія журналіста значною мірою залишається доменом жінок. Як героїні інтерв'ю найчастіше з'являються акторки, співачки, як героїні матеріалів - нерідко як постраждалі від криміналу, чи ДТП, у ролі багатодітних матерів, або навпаки - матерів-невдах, матерів-проституток. Себто, наші ЗМІ певним чином творять для жінок гетто, із якого випускають дуже зрідка».

 

*Моніторинг ІМІ охоплює такі друковані ЗМІ: «Український тиждень», «Корреспондент», «Комсомольская правда в Украине», «Сегодня», «Факты», а також такі інтернет-видання: УНІАН, «Ліга», «Обозреватель», «Українська правда», LB.ua.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY