Життя, як воно є

11 Липня 2007
2753
11 Липня 2007
14:47

Життя, як воно є

2753
Виявляється, можна зробити патріотичну програму й без вишиванок та рушників, без надмірного пафосу й закликів.
Життя, як воно є

Дивно, але факт: після того, як різного штибу політичні ток-шоу вирушили на заслужені в почесному герці канікули, наше телевізійне життя втратило свою найпікантнішу перчинку. Відразу стало сумно, прісно, «без нерву». Влітку дивитись телевізор можна лише із скляночкою гарного віски з льодом, бо інакше можна втратити відчуття часу, його ритм і зміст… Так само, як це вже давно сталося з Надією Баззів та її програмою «Аудієнція» на Першому Національному.

 

Те, що пані Базів любить своє недорозвинене дітище, заколихане «охами-вздохами», ясно; незрозуміло лише, за які такі чесноти любить і терпить цей примітив Перший канал. Якщо пані Базів – одна з «найзірковіших» ведучих каналу, без обличчя якої він утратить у рейтингах, то, можливо, варто запропонувати цій милій лагідній жіночці створити щось інше? Бо, даруйте, випуск «Аудієнції» з танцівником Владом Ямою, в якій акцент робився на його вмінні носити фрак, виглядала злою насмішкою над тими, хто змусив себе дивитись цю так звану «елітарну» програму.

 

Перший національний – смугастий, як наше життя. За чорною смугою раптом зявляється біла, непретензійна й ненавязлива. Я завжди щиро радію, коли на якомусь каналі зустрічаю програми про духовність, бо саме її катастрофічно бракує в усіх сферах нашого життя. Стараюсь дивитись «Благовісник» на Першому. Небайдужість, щирість і обізнаність творців цієї програми мене захоплює. Виявляється, можна зробити патріотичну програму й без вишиванок та рушників, без надмірного пафосу й закликів. Слід лише мати гаряче серце й холодний розум, а не навпаки, як це найчастіше буває з українцями. Сюжет про великого композитора, киянина Артемія Веделя був не лише змістовним і трепетним, але й інформативним. Ця програма існує в телепросторі досить давно, і жодного разу не збилась на манівці… але, здається, жодного разу й не привернула уваги тих, хто визначає значимість і популярність. Воно і зрозуміло: «не гламурненько!»…

 

Коли вже говоримо про Перший канал, варто згадати живі трансляції фестивалю «Словянський базар». Такого брутального, зухвалого й цинічного перебивання рекламою виступів виконавців, здається, ще не знало телебачення. Люди, що проводили цю «новаторську» трансляцію, продемонстрували повну зневагу до глядача. Звісно, вибачатись за таке ніхто не буде: канал заробляв «бабло», яке перемогло в нас уже не лише зло, але й здоровий глузд. Та все ж такі експерименти балів державному каналу не додають.

 

Знаковою була також трансляція каналом ТОНІС всесвітньої екологічної акції «Жива земля». Виступи світових зірок і показ соціальних роликів, що попереджають людство про можливість екологічної катастрофи, вражали. Шкода, що така акція не зацікавила жоден із каналів першого ешелону, хоча їх також можна зрозуміти – адже там виступали комеді-клабівці…

 

Не перестає по-доброму дивувати проект «Диваки» на тому ж ТОНІСі. Цікаво, дотепно, професійно. Григорій Вагапов намагається всіляко копіювати свого попередника, і інколи це йому навіть удається. Та я думаю, що раціональніше було б виробляти власну манеру ведення, адже потенціал є!

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2753
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Pavlo
5957 дн. тому
Сьогодні була кльова програма. ДИВНІ - супер зі своїми різдв*яними піснями.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду