Погляд інопланетян

6 Червня 2007
10441
6 Червня 2007
15:41

Погляд інопланетян

10441
Немає народу як такого, нема картини життя – одне суцільне телебачення із «хохмацьким» ухилом.
Погляд інопланетян

Новинні програми чимдалі більше насичені соціальними проблемами. І все зі знаком «мінус»: про те, як страшно жити. Ось (кілька каналів оприлюднюють цю жахливу інформацію) в одному з містечок на Харківщині один по одному добровільно йдуть із життя кілька підлітків. Інший канал (НТН, «Вчасно», 2 червня) порушує питання про хабарі у вузах... Висновок «оптимістичний»: їх багато і їх не подолати. Викладачі беруть «за послуги», хоч ти їм що. А ондечки – про викрадення і продаж дітей... Спаси і заступи! Перемикаю на щось «сміхове» («Жахливі жарти», «1+1» – ну таке от...) і переводжу подих. Одначе й тут починають бити одне одного чимось гумовим по голові. Царице небесна, змилуйся... Вертаюсь у новини: бабця-пенсіонерка розповідає про жахи Голодомору 33-го...

 

Та найбільше лякали упродовж останніх днів привидом поліцейської держави. Телевізійний хіт тижня: на трибунах стадіону беркутівці б’ють гумовими киями 16-річну дівчину... Маленьку, тендітну. Лялечку. Тупа механічна сила чавила живе і беззахисне. Й водночас стверджувала: «Да, скифы мы, да, азиаты мы, с раскосыми и жадными глазами...» І міністр Василь Цушко, в ролі «вождя червоношкірих», креслив екранну діагональ, рішучим чоловічим кроком долаючи останні метри до Генпрокуратури: ось він зараз цій шпані надає...

 

 

Ой, у полі...

Надавав – решткам образу країни, що прошкує в Європу. Сам-то Цушко в Європу і заховався: на лікування. Тільки не звинувачуйте мене в неморальному ставленні до людини – жодна сила мене, пересічного українця, не примусить повірити, що Цушко серйозно хворий. Ефект телебачення – ми сприймаємо цю політнекоректну (як правило) публіку як міфічних героїв (не має значення – з плюсом чи мінусом). Звичайна людина лягла би в українську лікарню, а для них у нас прозаїчних «койкомісць» не знаходиться. Вони, ті піднебомжителі, в Україні не живуть – вони тут тільки діють. Воюють, типу.

 

Ну справді: побут їхній увесь на Заході. Навіть колінце полікувати – і те в Барселоні. Вавку яку йодом змазати – це ближче у Бельгії, скажімо. Діток учити, день народження справити, дружину чи там коханку «провітрити» – все там, у Старому світі. І «хатинка», будиночок скромненький… У телевізію ця частина їхнього життя не потрапляє – її ніби й немає. В якій клініці перебував Віктор Янукович? Ага, фіг вам. Де лежить пан-товариш Цушко? Не покажуть – не предмет це для телекартинки. Не нашого розуму й зіниць справи. Тож і слухаємо доповідні прес-секретаря Стогнія, які до краю заплутали журналістів: слухаєш новини на одному каналі – радієш, Цушкові краще, перемикаєшся на інший – ой, уже погіршало. Координували б уже якось ті повідомлення... Бо і так присмерковий образ міністра тане у вечірній жаркій імлі.

 

Словом, тільки за бугром наші телегерої перетворюються на конкретні тіла, з кишечником, жовчним міхуром, серцем і колінцями навіть. В Україні уся ця фізіо-налічка прикрита – поле бою, голяка не пострибаєш. Тут вони зі щитом, тут вони огнєм і мечем, прикривши свою ахіллесову п’яточку нардепівським квитком – і в морду, в морду. А ви хочете, щоби я сприймав їх як живих людей. Вони ж недоторканні навіть. Ні пальчиком, ні жіночими звабами навіть: усе земне поза тим, за межею цього міфічного простору.

 

Упродовж минулого тижня телеекран відшліфовував картинку України як Дикого Поля Європи (вислів ще від Олександра Довженка; класик як скаже що – на всі часи). Тут і віщий голос Владіміра Владіміровича із Кремля озвався: тиранія, каже, у них там в Україні, хлопці не виправдали сподівань демократії. Це він так Цушка, мабуть, засудив... Отакой! Наша опозиція теж пісок в очі сипле нам, убогим і пересічним: «поліцейська держава» у нас. Як не підсадять нагору в командорські крісла Юлію Володимирівну – гаплик усім буде. «Посодють» усіх – на галери і тюремні горщики. А тимчасом канали повторюють, повторюють кадри побиття киями дівчини на стадіоні. Чи трилер у Генпрокуратурі. І все це настільки високої якості, що не йму віри: мабуть, у Голівуді зроблено, тут лишень підрихтували.

 

А мене не треба лякати, я й без того боюся держави, яка буде ганятися за мною й бити чим попадя і куди влучить, – без додаткових страшилок. Мій рід селянський розігнали по світові на початку 30-х за те тільки, що багатим видався – трохи землі було і хата залізом укрита. Потому хотіли голодом виморити – в мені досі живе генетичний страх залишитися голодним. По війні держава обкладала податком кожен кущик смородини – плати, вражина, за світле комуністичне майбуття правнуків; сам бо не доживеш – негоден. В дитинстві, щоправда, мене лякали іншим привидом поліційної держави – він мав заокеанське обличчя. Радянським людям охоче показували (здебільшого в кінохроніці «Новости дня», одначе й телебачення старалося), як напівдебільні полісмени лупцюють трудящих, що вийшли обстоювати свої права.

 

А ще – з дитинства відбився в зіницях знаменитий епізод із класичного фільму Сергія Ейзенштейна «Броненосець «Потьомкін», де поліціянти ще царської доби розстрілюють мирну демонстрацію, вбиваючи дітей і жінок на так званих Потьомкінських сходах в Одесі. Коляска з дитиною стрибає вниз і ніщо не може порятувати немовля... Може, найвідоміші кадри в історії кіно – рухома фотографія жаху. Сон, яким снило людство упродовж цілого століття. Як наврочив.

 

І ось тепер – майже цитата з Ейзенштейнівського шедевру. Думаєш про те: Господи, тільки б не стало це заставкою до справжньої війни. Зображення і слово магічну силу мають, особливо в руках генія. Згадайте вже цитованого Блока – як у січні 1918 року у своїх «Двенадцати» він натхненно виписував образ р-революційного народу: «Товарищ, винтовку держи, не трусь! Пальнем-ка пулей в Святую Русь – В кондовую, В избяную, В толстозадую». «Пальнули...» А що, йшли «без имени святого Все двенадцать – вдаль. Ко всему готовы, Ничего не жаль...» А попереду тих «апостолів» поетові видівся образ самого Ісуса Христа – «в белом венчике из роз».

 

Нині попереду знову «в белом венчике» – буквально так. Ну, Бога побійтеся! Чи того ж таки Блока пригадайте – через три роки згорів у пекельному вогні, зрозумівши, яких демонів накликав. А нині не однією колоною йдуть, а кількома. І в кожного свій месія. І що найбільше лякає – вони знову «ко всему готовы», їм знову «ничего не жаль». Очі закочуються, люди втрачають здатність раціонально мислити. Приклад із минулого тижня – Володимир Полохало, один із наших наймудріших учених гуманітарного профілю, а віднедавна бютівець, тимошенківець. Його питають, що ж нового принесе його політична «сила» в новий парламент, та він не чує, очі горять, уста повторюють одне й те саме закляття: ми прийдемо, і зірка паде з неба, і все відбудеться («Майдан», 5 канал, 3 червня). Подивіться, йому ж пороблено! До бабці якої, шептухи, на село (не в Європу, ні, там таких хвороб не розуміють). Лячно по-справжньому...

 

 

Міметичне

Пороблено не тільки йому. Не мною спостережено, та зустрічається усе частіше – так звані «політично активні», «свідомі громадяни» нагадують телефонні автовідповідачі. Звертаєшся до такого, і він магнітофонним голосом, з точністю до останньої звукової коми, відтворює слова і речення, «записані» ним із голосу улюблених політиків, вождів і вождиків. У «Майдані» Данила Яневського і Яни Конотоп щоразу постають перед камерами такі персонажі. Завтра по слову з небесних вершин вишикуються в апостольські «дванадцятки» і рушать уперед. Вождям такого народу не шкода – ще Бісмарк зауважив: щоби соціальні експерименти влаштовувати, треба знайти народ, якого не шкода. Наш надається – хіба звикати? Уже століття, як досліджують.

 

Тривала політична криза показала, настільки впливовим є телебачення. Діє по-різному. Одних дебілізує, підсаджує на голку політриторики, політобразності й емоційності. Власне, остання зводиться до відомого всім «Долой!», «Геть!», «Ганьба!» – тут Юрій Луценко поки найрезультативніший. Чого не скажеш про його соратника Давида Жванію, який програв полемічний двобій регіоналу Василю Кисельову («Один за всіх», Перший національний, 4 червня). Не тримає удар... Утім, обидва коли й запам’яталися, то тільки лайками й образами, при цьому Кисельов не погребував пояснити своєму візаві, чому кавказців так не люблять. І ведучий Олександр Мельничук його не зупинив! Хоча, по-хорошому, нардепу належало одразу показати червону картку і вихідні двері.

 

Інший, багато в чому протилежний, ефект дії телебачення – чимала кількість людей не хоче ані чути, ані бачити політиків. А з ними разом – і про проблеми навколишнього соціуму. Наслідком є відчуження від реальності, великий попит на щось казкове. Певною загадкою – для мене, принаймні, – є те, що телевізійні казки при цьому майже виключно про принцес і принців. Попелюшок практично не видко, вони у нас, як мінімум, по бідності на BMV їздять і не можуть собі дозволити придбати дачу за пару-трійку мільйонів баксів. А це, самі розумієте, горе непомірне. Та головною причиною бід є відсутність справного мужика. І як із тим не погодишся – мужик, як добре відомо, взагалі вироджується, а білошкірих виривають із життя, як проліски з-під снігу. Відтак їх треба викохувати в образній, казковій формі – сама вигадала, сама й одружила на собі. «А был ли мальчик», «не было ли» – то вже питання іншого світоглядного порядку.

 

Ще одна категорія людей – ті, хто не хоче більше дивитися телевізор. Всіляко підтримую нове видання старообрядців. А що дивитися, справді? Тим більше, за умов сучасної цивілізації. Накупи собі дисків і дивись кіно за власним смаком. Будь-яке – в тому числі й документальне. На порозі й ера вільного вибору телепрограм, коли будеш програмувати, що й коли хочеш дивитися, якою мовою і в який час. Тільки не поспішайте радіти – вони ще щось вигадають, аби скрутити наші мізки в потрібні вузлики.

 

Учені все це називають «міметичною кризою» (Валерій Подорога). Мімезис – це спосіб наслідування, без цього суспільство не здатне нормально функціонувати. Криза полягає у порушенні процесів обміну міметичними формами – все більше людей, неспроможних на більш-менш складні форми творчого наслідування. Тільки щось абсолютно просте, як коров’яче мукання. Модель уже згадуваного автовідповідача. Психіка не здатна вибудовувати форми захисту від зовнішнього тиску. Пригадайте 30-ті роки минулого століття в СРСР і Німеччині – і стане зрозумілим, чим це все може скінчитися. Насильство діє як страшна інфекційна хвороба і блокує (в абсолютної більшості людей) здатність до опору. Ви починаєте боятися, базовий інстинкт виживання будь-що спрацьовує. Імунітет при нулі, от що.

 

Один із симптомів хвороби – велика кількість телепрограм, в основі яких найпримітивніші форми мімезису («Окна» і реаліті-шоу «Дом-2» на каналі ТЕТ, до прикладу, усі оті «вокруг смеха» і т. п.). «Камеді-клаб. Україна», «Студія «1+1» – так само. Що ми побачили в останньому випуску (3 червня)? Практично всі «доповідачі» говорили й показували одне: диких людей у дикому полі на ймення Україна. Одначе щоби зіграти дурня, належить мати клепку в голові. Дикуна теж не зіграєш класно, коли сам дикий. А в «Клабі» саме так – і в залі люди «конали» од найменшого струсу повітря (вочевидь неадекватно), і на сцені ми бачили людей, що здатні лишень на примітивні міметичні форми контакту з дійсністю. І кого старанно наслідують, удаючи при цьому, що комікують? Політиків і багатих людей... Хоча темою були шкільні випускники. Одначе не можуть вийти за окреслене поле – ну не живуть у нашій країні інші люди, окрім як багатенькі дебіли. І не існує більше інтелектуального сміху – тільки нервовий сміх людей, які найбільше бояться нагадування про реальне життя. А мім же, за визначенням і культурною традицією, є відтворювачем побутових сценок із життя різних верств. Та не до жиру... Немає народу як такого, нема картини життя – одне суцільне телебачення із «хохмацьким» ухилом.

 

Погляд інопланетян: уже не страшно

Але все ж таки реальне життя місцями проблискує. Чомусь запам’ятався «Сільський час» (Перший національний, 20 травня) – сюжет про жінку, що взяла в оренду землю і вирощує сади. «Куркулька» – наймає робітників. Тільки вони чомусь задоволені... А ще град, морози і т. п. А жінка пре того садівничого плуга. Я проґавив її прізвище, одначе знімаю капелюха. Їй-Богу, за соцреалізмом засумуєш – на фоні нинішнього порнографічного реалізму. Коли головними героями стає дрібнота всяка, котра щохвилини задирає ніжку: моє, це моє, а це усьо врем’я моє.

 

Останній, хоча й не новий уже, «Документальний детектив» (СТБ) познайомив із маніяками, що вбивали жінок. Двійко братів. Як часто буває – раціональних мотивувань катма. Усе-таки важко уявити собі, що це не психічна хвороба. Одначе ж налякати можуть будь-кого. У програмі «Особливо небезпечно» (5 канал) так само запам’ятовуються звичайні, прості речі. До прикладу, оповідь жінки-продавця, яка й через багато часу не може отямитися від жаху наведених на неї стволів. Про самодурство начальника всебічно і не без кмітливості, світоглядної зокрема, оповідалось у «Правилах життя» (СТБ, 3 травня).

 

Ну а «Студія «1+1» дотепним підсумком тижня зробила фільм «Люди в чорному» (3 травня) Баррі  Зонненфельда. Ну, не буквально так, звичайно, одначе дуже схоже на картинки національної політичної кризи. Влаштованої, вочевидь, кимось із інопланетян. Правда, схожість разюча. Справжній мімезис – от кого ми наслідуємо, от хто нами керує. І хто, на додачу, стежить, аби режим спримітизованого мислення не відключався ні на мить... Та знайдуться, знайдуться справжні герої, звільнять нас від страшного сну. Слава героям! Ще не вмерла Україна.

 

А за дівчинку на стадіоні, яку лупцювали беркутівці, ми даремно переживали. Та картинка принесла Олені всенародну славу. На всю Вкраїну показувала синці, задираючи кофточку: і тут, і осьо. На «Свободу слова» навіть запросили. У-ульот... Обличчя дівчини випромінювало неприховане здивування – мабуть, саму себе пощипувала: чи не сон, не казка? Попелюшки усе ж трапляються й сьогодні – треба тільки відрядити на її пошуки добрих молодців із гумовими киями. Хто шукає, той знаходить.

 

Демократія – це коли тебе б’ють, але при цьому знімають. Тоталітаризм – це коли б’ють, в тюрму саджають, збиткуються, іроди, а на позір – сталінська Конституція 36-го року, «найдемократичніша у світі» (Наталії Вітренко досі подобається), розмови про «народне щастя», газета під назвою «Правда»... Та що там, усе давним-давно описано Джорджем Оруелом. Тупа система тупакам і подобається.

 

Демократія – це зовсім інше: для розумних людей, які вміють читати й дивитися телевізор. Розквіт демократичних режимів і почався синхронно з розвитком телевізії, тобто по Другій світовій війні.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10441
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду