«Путін – це наше все»

«Путін – це наше все»

30 Грудня 2013
15198
30 Грудня 2013
15:30

«Путін – це наше все»

15198
«Інтер» прогинається перед Кремлем, на каналі «Україна» підсумки під «буремними подіями грудня» підводять не експерти або ж українські громадяни, а Янукович. Євромайдан у телепросторі вікенду
«Путін – це наше все»
«Путін – це наше все»

Дуже хотілося написати щось різдвяно-новорічне. Щось сентиментальне. Не виходить чомусь. Подарунки під ялинку від деяких каналів, що претендують на першість, настільки вразили навіть підготовлену публіку, що жодна різдвяна історія не зможе перекрити почуття бридливості.

 

Про кадрові зміни на каналі «Інтер» не писав тільки лінивий. Як і про те, куди поведуть своїх підлеглих (а разом із ними - глядача) нові керманичі інформаційної служби в Адміністрації Президента.

 

Але, насмілюся припустити, навряд чи хто з експертів очікував змін у редакційній політиці аж так швидко.

 

Бо ж лише 26 грудня, в четвер, на «Детектор медіа» з'явилися два повідомлення про звільнення з «Інтера» «команди Льовочкіна» та парламентського кореспондента Ольги Червакової.

 

Але вже в суботу, 28 грудня, служба НІС, що виробляє новини на замовлення каналу (її замість Назима Бедірова очолив Антон Нікітін), відзначилася тим, що передбачала у ФБ Оксана Романюк, виконавчий директор «Репортерів без кордонів» та ІМІ.

 

Тобто - в програмі «Подробиці» жодним словом не згадали ані євромайдану, ані автомайдану, представники якого їздили «в гості» до генпрокурора Віктора Пшонки.

 

В контексті аналітичної статті Юлії Мостової в «Дзеркалі тижня» про стратегічні плани влади, серед яких - і зачистка інформаційного простору, те, що відбулося вихідними на каналі «Інтер», можна назвати першим реалізованим пунктом «чмирізації» телепростору.

 

Далі - більше. У підсумковій і начебто аналітичній програмі-тижневику «Подробности недели» євромайдан таки згадали, але в такому закамуфльованому контексті, що інформація про нього просто загубилася на тлі головної події року - знижки на газ та кредиту від Москви. А також - погодних катаклізмів, останнього призову до армії, народження спадкоємця британського престолу тощо. А ось як розповіли про сам євромайдан:

 

«Весь год Украина готовится подписать в Вильнюсе соглашение об ассоциации и зоне свободной торговли с ЕС. Официальная реакция Москвы: это представляет угрозу российской экономике. Аналогичное торговое соглашение Украина ранее подписала со странами Содружества Независимых Государств. Россия защищает свои интересы с помощью таможни. В августе на северной и восточной границах Украины выстраиваются многокилометровые пробки. Фуры и железнодорожные составы с украинской продукцией подвергаются длительной проверке.

 

 За версією каналу, Росія стала головним центром впливу на українські справи

 

Официальный Киев просит у Брюсселя многомиллиардную помощью на адаптацию украинской экономики к европейским стандартам. Но поддержки не находит. За считанные дни до вильнюсского саммита Украина заявляет, что условия ассоциации с ЕС экономически невыгодны. Киев берет паузу и приостанавливает подготовку к подписанию соглашения. Экономические аргументы правительства воспринимают не все. На Майдан Незалежности в Киеве выходят люди с призывами подписать соглашение. Ночью 30 ноября спецподразделение "Беркут" зачищает площадь.

 

Спустя сутки в центре Киева многотысячные митинги, попытки штурма Администрации президента и Кабинета министров. Заняты Киевская государственная администрация и Дом профсоюзов. Возле Верховной Рады появляется многочисленная альтернативная акция, участники которой поддерживают решение повременить с подписанием ассоциации. Украинский президент считает, что граждане были плохо информированы об условиях соглашения с ЕС, а промышленников и производителей просто не спросили.

 

Путін виглядає як спаситель всея України

 

Виктор Янукович, Президент Украины: "Коли ми побачили "Євромайдан", в цьому, я в самому початку казав, в цьому нічого поганого не було. Це прагнення людей до кращого життя. І не випадково під час цього емоційного вибуху відбулись там... як кажуть, на цьому почали грати політики".

 

Геннадий Вивденко, корреспондент: Чиновники, причастные к приказу о силовом разгоне митинга в центре Киева, отстранены от своих должностей. Идет проверка Генпрокуратуры. Люди в центре столицы готовятся встречать Новый год. Европейские политики говорят, что двери в Европу для Украины остаются открытыми"».

 

Згадали про майдан у цій же програмі й наприкінці випуску. Але вже в контексті вуличного мистецтва.

 

«Дмитрий Анопченко, ведущий: Для мира искусства уходящий год был особенным. В Венеции и Лос-Анджелесе самые знаменитые фестивали мира проводили невероятно торжественно. Церемония Оскара - 85-я. Биеннале в Венеции - 55-е. Кинофестиваль в той же Венеции так и вообще юбилейный - 70-й. Ну а в Украине Майдан Незалежности к Новому году стал напоминать арт-объект. Центральная площадь столицы уже больше месяца перекрыта митингующими. Кто-то жалуется на неудобства - те же жители соседних домов, мол, страдают от шума, дыма, скопления людей, водители простаивают в заторах, чтобы объехать центр города. Ну а для кого-то Майдан всё же - это возможность самовыразиться и сказать о том, что думают, и даже приобщиться к современному искусству. Арт-Майдан в репортаже нашего корреспондента Аллы Щёлычевой.

 

Алла Щёлычева, корреспондент: Стоит только зайти за баррикады, и здесь уже начинается будто другая реальность. Особый творческий мир. Где абсолютно адекватно рядом смотрятся и старые шины, и репродукции известных картин. Вот, пожалуйста, "Бурлаки на Волге" и "Казаки пишут письмо турецкому султану". Никого не смущают и старые башмаки на елке вместо украшений. И строительные каски, которые расписывают, как яйца к Пасхе. Все это теперь - элементы современного уличного искусства. Эти мужчины из Тернопольской области и подумать не могли, что их быт на Майдане - настоящий дизель-панк. Именно так называет всё здесь происходящее художник Олекса Манн. Он один из тех, кто придумывал для Майдана лозунги и плакаты. Но вскоре перестал: не выдержал конкуренции с народным фольклором.

 

Олекса Манн, художник: "Це так прорвало, як шлюз, плотину і зараз це бачимо навколо. це феноменально, при тому що відбувається все в рукотворних декораціях. Що можна знімати будь-який філінівський амаркордівський фільм".

 

Участник акции протеста: "Ми з Борщова, міста - борщів і вишиванок, нині ми варимо нашу тушонку, без ГМО, з цибулею і часником".

 

Алла Щёлычева, корреспондент: Для режиссеров здесь благодать. Владимир Тихий уже несколько недель приезжает сюда, находит объект и начинает снимать. Это будет очередной короткометражный фильм. Документальный. Режиссёру не нужно ничего выдумывать и достраивать, он только успевает "ловить" эмоции и лица.

 

Владимир Тихий, режиссер: "В мене враження, що ніби як в Нью-Йорку знаходишся, коли ти виходиш на вулицю і можеш просто стояти і годинами спостерігати людей ,якісь події, тут дуже багато яскравих персонажів. Ну це така карнавальна така певна своя стихія виникла".

 

Алла Щёлычева, корреспондент: Карнавальности происходящему добавляют и новогодние колядки со сцены, и песни. Здесь каждый пытается выдумать и показать всё, что умеет. Это теперь тоже новый вид искусства - роспись по каскам.

 

Участник акции протеста: "Це такі карпатські мотиви традиційні, ну і роспис писанковий, петриківський".

 

Алла Щёлычева, корреспондент: А кто-то все свои фантазии вложил в строительство баррикад. Высота которых - по несколько метров.

 

Олекса Манн, художник: "Якщо це перенести в якусь галерею, то жоден художник не створить нічого кращого, ніж зараз це створено людьми".

 

Алла Щёлычева, корреспондент: Такие инсталляции, по мнению художника, грех не сохранить. А может, даже выставлять в крупнейших музеях мира.

 

Олекса Манн, художник: "Це абсолютно суто український феномен, і було би цікаво потім водити людей, якісь покоління, просто нащадків, щоб вони дивилися, як це відбувалося в Києві".

 

Алла Щёлычева, корреспондент: Вот только ёлка в музей вряд ли поместится. Хотя она, пожалуй, - самый оригинальный арт-объект. Крис приехал из Канады, чтобы посмотреть на Майдан.

 

Крис, турист из Канады: "Да, здесь прикольно. Мне нравится. Я планирую быть здесь с друзьями".

 

Алла Щёлычева, корреспондент: Многие, как и Крис, приходят сюда посмотреть на современное уличное искусство. Ведь центр Киева стал большой арт-площадкой.

 

Оце й усе про найнеочікуванішу й наймасовішу подію не те що року - десятиліття. Мовляв, ваш майдан, - це не більше, ніж карнавал, друзі.

 

Якби не знання, що Дмитро Анопченко все-таки український журналіст, а «Інтер» - один із найбільших загальнонаціональних українських телеканалів, могло скластися враження: «Інтер» з доброго дива помінявся частотою з котримсь із каналів російських. Бо головним героєм, без перебільшення, недільного вечора в «Подробностях недели» був... Володимир Путін. Він і зуби показав, коли США їх обламали об Сирію. Він і кредит Україні дав, і на Нобелівську премію претендував як найбільший миротворець планети. І ціну на газ хохлам знизив... І богохульниць із «Пуссі Райот» амністував, і Ходорковського помилував... Одне слово, Путін, і лише він - це наше все.

 

Такий неймовірний і неможливий іще пару тижнів тому прогин перед «братом навіки» можна пояснити хіба що шантажем його мажоритарного власника Дмитра Фірташа. Мовляв, якщо хочеш дешевий газ для свого «Остхему» - зроби ласку, не псуй настрою тому, хто його розподіляє. Бо інакше залишишся без сировини для хімдобрив. А може, й без медіавласності.

 

Телеканал «Україна», точніше, тижневик «События недели», як уже зазначали автори попереднього моніторингу на «Детектор медіа», теж узалежнився від інтересів свого власника. Принаймні, в тій частині, де в огляді подій року згадав наймасовішу акцію протесту за десять років, подав її в стилі колег з «Інтера». Але все-таки «События недели» назвали майдан найбільш яскравою подією року і віддали йому трохи більше хронометражу. І навіть дали аж два синхрони президента, на відміну від колег із «Подробностей недели», які обмежилися одним, про провокаторів та екстремістів.

 

Майдан все ж таки назвали найбільш яскравою подією року

 

«Евгений Михин, ведущий: Самое яркое событие года в Украине - декабрьские акции протеста. После сообщения Премьер-министра о том, что правительство приостанавливает подготовку к подписанию соглашения об ассоциации с Европейским Союзом, на Майдан Незалежности выходят несколько тысяч человек. Президент и Премьер заявляют, что от планов никто и не отказывается.

 

Виктор Янукович, Президент Украины: "Альтернативи реформам в Україні, альтернативи європейської інтеграції - не існує. Можливо, є тимчасові складнощі, можливо, як кажуть, на якомусь етапі сходження до тієї вершини погода несприятлива, яка перешкоджає".

 

Евгений Михин, ведущий: Спустя два дня после саммита на Майдане остается несколько сотен человек. В ночь на субботу начинают разбирать сцену. В этот момент происходит самое странное событие года - "Беркут" жестко зачищает Майдан. Официально объявлено, что сделано это было с целью установки новогодней елки и катка. Однако, неудовлетворенные таким ответом жители столицы на следующий день выходят на улицы Киева с требованием наказать виновных, отправить в отставку правительство и назначить досрочные выборы Президента и парламента. Заранее запланированная акция протеста стихийно превращается в массовые манифестации, в которых участвуют сотни тысяч человек. Происходит несколько жестких столкновений с милицией, в том числе возле Администрации Президента и дома правительства. По обвинению в организации беспорядков задержаны и арестованы несколько человек. Потом для их помилования Рада примет отдельный закон.

 

Протесты, то стихая, то разрастаясь, продолжаются больше двух недель. Их участники захватывают Киевскую горадминистрацию, дом профсоюзов, строят баррикады на улицах. На Майдан приезжают западные политики, в том числе - заместитель госсекретаря Соединенных Штатов Виктория Нуланд, сенатор Джон Кэрри, баронесса Кэтрин Эштон. Многие украинские политики замечают, что это похоже на вмешательство во внутренние дела страны. Спустя три недели протест затихает, Майдан превращается в общественную организацию. Но баррикады стоят, а участники акций протеста собираются встречать на Майдане Новый год. Итог бурного декабря подводит Президент.

 

Виктор Янукович, Президент Украины: "Коли ми побачили Євромайдан, в цьому, я з самого початку казав, в цьому нічого поганого не було. Це прагнення людей до кращого життя. Дуже багато людей живуть не розумом, а емоціями. Під час цього емоційного вибуху відбулись там, як кажуть, на цьому почали грати політики, на цьому почали грати екстремісти, на цьому почали грати провокатори різного роду"».

 

Але цей сюжет стоїть у верстці тижневика 5-м, а на перші шпальти, так би мовити, винесено, так само як і на «Інтері», теракти, катастрофи, стихійні лиха та запуск китайського космічного апарату на Місяць. Ну і президент Янукович, який підводить риску під «буремними подіями грудня»... А без такого цинізму обійтися не можна?

 

Що ж до інших «олігархічних» каналів, то їхні власники, мабуть, або ж не залежать від знижки на російський газ, або ж наразі ще не відчули жорсткого пресу «чмирізації» інформаційного простору, або поки що чинять йому опір. Принаймні, в програмі «Факти тижня» на ICTV 29 грудня євромайдану присвятили аж чотири сюжети.

 

«Жорстоке побиття журналістки Тетяни Чорновол спричинило цілу хвилю обурення», «Скоєно напад на співорганізатора харківського євромайдану Дмитра Пилипця», «Увесь тиждень мітингувальники протестували під стінами Міністерства внутрішніх справ», «Вступив у силу закон, який передбачає звільнення від відповідальності усіх учасників грудневих протестів».

 

Усі вони йшли на початку програми, а не в середині чи наприкінці, й відзначалися глибиною опрацювання, без маніпуляцій.

 

«ТСН. Тиждень» каналу «1+1» теж присвятив євромайданові добру половину всього випуску від 29 грудня.

 

Тут було п'ять розлогих сюжетів на тему майдану та подій навколо нього.

 

ТСН присвятив Євромайдану половину випуску

 

«Чи достоїть майдан?», «Жахливо набрякле і все в синцях, обличчя Тетяни Чорновол знову сколихнуло і цивілізований світ», «Трендом новорічної моди у Києві стала ялинка з Майдану Незалежності», «Уроки мирного спротиву», «Абсолютна більшість учасників київського майдану (74%) готові залишатися в центрі столиці стільки скільки потрібно».

 

Два перші сюжети відкривали випуск, три останні завершували.

 

Насамкінець глядачам показали анонсований усередині програми сюрприз, коли вся команда ТСН виконала пісню Святослава Вакарчука «Все буде добре!» Як для новорічного подарунку - просто чудово.

 

А з п'яти сюжетів «Підсумків тижня» на 5-му лише два не стосувалися майдану - про теракти у Волгограді та російський кредит на латання бюджетних дірок. 

 

«Журналіст та громадська активістка Тетяна Чорновол з тяжкими травмами від нанесених ударів досі у лікарні», «Сьогодні висловити свій протест голосно і твердо під ворота Віктора Януковича прийшли тисячі людей», «Головна ялинка країни в ексклюзивності перевершила інші ялинки світу».

 

Заголовки ж і кількість сюжетів, присвячених майданові, в випуску новин о 19-й годині, взагалі вражають: «Понад 50 свідків вже допитано у справі про побиття журналістки Тетяни Чорновол», «Не дійшли. 300 метрів забракло євромайданівцям до воріт президентської резиденції в Межигір'ї», «Євромайданівці сьогодні завітали до маєтку Віктора Медведчука», «Задля переговорів із владою всеукраїнське об'єднання "Майдан" сформує делегацію, яка отримає спеціальний мандат», «Запорізький Майдан сьогодні зібрав більше двох тисяч людей», «Понад 2000 людей прийшли на народне віче в Тернополі», «Автомайдан не доїхав 300 метрів до Межигір'я».

 

Показово, що лише на цьому каналі глядач дізнався про вже згадану «нову інформаційну політику» президента з командою. Сталося це під час прямої трансляції чергового народного віча «Солідарність - разом проти терору!», що її вже традиційно веде 5 канал щонеділі починаючи з 24 листопада.

 

Оприлюднив тези цієї політики зі сцени майдану Роман Чайка, пославшись на колег із тижневика «Дзеркало тижня». До речі, він згадав «незлим тихим словом» і публікацію провладного видання, де було написано, що на майдан перебралися проститутки з Окружної. Закликавши при цьому не вірити авторам таких текстів, а прийти на майдан і пересвідчитися на власні очі, що ж саме тут відбувається.

 

Заразом ведучий 5-го каналу закликав присутніх не записувати до лав проституток чесних журналістів. До яких, вочевидь, відносить і себе.

 

Отож, в українському телеефірі з'явилися перші ознаки асфальтоукладальника, який пре буром на великі канали. Але лягли під цей коток поки що не всі. Що буде далі - покаже час. Зрештою, до 2015 року не так довго й чекати.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15198
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Луганск
3762 дн. тому
Изменение информационной политики на интере - это просто замечательно, бальзам на сердце. Спасибо за статью, очень порадовали перед Новым годом. Дай Бог, чтобы и в следующем году телевизионные каналы усиливали пропрезидентскую и пророссийскую политику. Луганск не скаче, мы за москалей!
Злой
3762 дн. тому
2 КУ-КУ. Хоть в жопу,хоть не жопу, а болтавня уже надоела. Три урода попиарились, народ пичкают болтавней и все. Пар вышел.
ку-ку!
3763 дн. тому
телекритику: -Ты кто? -Телекритик! -Да или ты в жопу, телекритик!
Noser
3763 дн. тому
Те, що написано про Інтер, як і все інше, абсолютна правда. У Інтера почався 2003-04 рік.
Телекритик
3763 дн. тому
Про Майдан уже наслушались. Информационные поводы - болтовня со сцены политиков. И всё. Но от этого ни холодно, ни жарко. Реальных действий нет - значит и говорить не о чем. А сто раз одно и то же рассказывать - надоедает слушать. В стране есть реальные события, Инна
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду