Ярлик «тушки»

Ярлик «тушки»

24 Липня 2013
18644
24 Липня 2013
12:00

Ярлик «тушки»

18644
Підміна змісту терміну «тушки» в ЗМІ сталася з ініціативи «Батьківщини». Вірність принципам, виборцям і даним їм обіцянкам і вірність партійно-фракційному керівництву – хіба ж це одне й те саме?
Ярлик «тушки»
Ярлик «тушки»

Новинні стрічки вибухнули повідомленням: «"Тушка" Канівець хоче повернутися до "Батьківщини"». Як і личить українському медіапросторові, практично ідентичні тексти одразу з'явилися в численних виданнях. Узяв для прикладу перші п'ять, що їх дав Google у відповідь на запит: тут, тут, отут, отут і отут. Видання скрізь солідні, мов на підбір.

 

Наголошу: надалі мова піде, власне, не про Олега Канівця. Мова піде про медіаявище.

 

Отже, слово «тушка» має виразне презирливо-зневажливе емоційне забарвлення. Воно є абсолютним синонімом до слів «зрадник», «перебіжчик» і «запроданець», його значення можна розтлумачити як «шахрай від політики».

 

Широкого вжитку це слово здобуло 2010 року, коли після перемоги на президентських виборах Віктора Януковича з ініціативи нового президента почалося переформатування фракційної структури Верховної Ради й чимало представників фракцій демократичних політичних сил написали заяви про індивідуальне членство у створюваній Партією регіонів більшості.

 

Вдалу метафору було підхоплено засобами масової інформації, що позиціонували себе як демократичні, й відтак визначення «тушка» перетворилося на загальновживаний і загальнозрозумілий політичний термін. Надалі його застосовували до народних депутатів, яких обирали до Верховної Ради від опозиційних політичних сил або за їхньої підтримки, але вони пішли на співпрацю з владою й почали відстоювати владні інтереси. Інакше кажучи, до тих, що обдурили своїх виборців.

 

А тепер повернімося до постаті депутата Канівця. Чи є свідчення того, що, вийшовши у квітні з фракції «Батьківщини», він перейшов до якоїсь провладної фракції? Ні, немає: він став позафракційним. Чи є свідчення про те, що він голосував на користь влади, синхронно й узгоджено з фракцією Партії регіонів? Якщо й є, то, принаймні, ЗМІ про це не сповіщали. Чи є свідчення про те, що депутат Канівець працював на користь владі у який-небудь інший спосіб? Знову ж таки: жодного такого факту, про який би повідомляли ЗМІ, не пригадати.

 

І ще важлива деталь: Олег Канівець ішов до Верховної Ради не за списком об'єднаної опозиції «Батьківщини», а як мажоритарник. Тобто, його було обрано як Олега Канівця, а не як рядок у партійному списку.

 

То чи є докази того, що він обдурив виборців і зрадив їх? Чи є докази того, що він відстоював не ті ідеали й не ті принципи, відстоювати які обіцяв під час виборчої кампанії? Чи є докази, що він використав свій депутатський мандат у корисливих цілях?

 

Якщо такі докази й існують, то зі ЗМІ - принаймні, з наведених у гіперпосиланнях у першому абзаці - про них не дізнатися.

 

Так, було повідомлення: ще до виходу з фракції «Батьківщина» Канівець отримав від бюджетного комітету понад 2 млн гривень. Не особисто для себе - для потреб округу, від якого обирався. Чи можна розцінювати це як корисливі мотиви? Жодних даних про те, що депутат розпорядився грошима якось у неналежний спосіб, знову ж таки, не було. Зрештою, йшлося про суму, виділену на офіційну мету й за офіційною процедурою.

 

То що ж виходить? Солідні демократичні видання винесли людині вирок, не обтяживши себе збиранням фактів і встановленням складу злочину? Просто навісили на людину ярлик, тавро? А виходить, саме так і сталося.

 

Повторю: цілком може бути, що насправді депутат Канівець - така «тушка», що всіх «тушок» перетушкує. Річ не в цьому - річ у тім, що ЗМІ жодних доказів так і не навели. Просто оголосили: «Ворог народу!» - й усе.

 

Дуже вже це нагадує почуте нещодавно в новинах Національного радіо повідомлення (цитата не дослівна, але точна за змістом): «У дитячому будинку сімейного типу чоловік зарізав дружину та прийомну дочку, а потім повісився. Розпочато слідство». Будь-який слухач може тільки дивуватися: якщо й так усе відомо - і що саме сталося, і хто злочинець, то навіщо тоді слідство? ЗМІ й без слідства все розповіли, розставили всі крапки над усіма «і». Чи не те саме відбулося й із Канівцем?

 

Сталася, власне, невеличка підміна. От як тепер тлумачить термін «тушка» стаття у «Вікіпедії»: «"Ту́шка" - термін, що вживається щодо депутатів Верховної Ради України, котрі, з особистої матеріальної чи іншої зацікавленості, вийшли з фракції, від якої вони балотувалися до Верховної Ради України. Термін також вживається щодо депутатів, котрі у важливих питаннях голосують за постанови на боці фракцій, до яких не входять і до яких їх виборці не обирали... У широкому значенні політичний термін "тушка" застосовується до тих політиків-високопосадовців, хто з кон'юнктурних міркувань змінив свої політичні погляди та (або) силу, яка забезпечила йому місце у парламенті або іншу високу посаду».

 

Не треба навіть дуже уважно вчитуватися в цю цитату, щоб помітити: дві її частини позначають неоднакові вчинки, а взяті разом, можуть узагалі означати що завгодно. Бо що таке «чи інша зацікавленість»? Ото ж бо й воно. Бо «вийти з фракції» та «змінити свої політичні погляди» - то далеко не одне й те саме.

 

Пригадаймо, наприклад, 2009 рік. Той самий, коли Блок Юлії Тимошенко щосили прагнув укласти коаліцію з Партією регіонів і поділити з нею Україну «по-братньому». Якби ця спроба здобула тоді успіх, немає сумнівів: фракцію БЮТ залишили б чимало депутатів, причому саме тих депутатів, які й створювали (та й досі створюють) її демократичне обличчя. Залишили б гучно, грюкнувши дверима. Тож, за сьогоднішньою логікою, тепер ми б усіх їх знали як «тушок»? І, відповідно, зневажали б їх? А їхню принциповість вважали б за зраду?

 

А скільки разів у найсолідніших ЗМІ траплявся «компромат» на того або іншого політика: мовляв, був колись у Русі, потім увійшов до «Нашої України», потім перебіг до БЮТ, а тепер пристав до УДАРу. Це подається як доказ зрадництва й запроданства - й дарма, що всі ці політичні сили декларують (декларували) дуже близьку ідеологію, а отже, ані про яку кон'юнктурність у даному разі, радше за все, не йдеться.

 

Зрештою, вірність принципам, вірність виборцям та даним їм обіцянкам, із одного боку, й вірність партійно-фракційному керівництву - хіба ж це одне й те саме? Хіба керівництво демократичних (!) політичних сил ніколи не може бути неправим? «Я начальник, ти дурень» - оце й є демократія?

 

Зрозуміло: підміна змісту значення «тушки» сталася з ініціативи «Батьківщини». Тієї самої, передвиборні плакати якої й досі трапляються в Києві: «Ти за кого - за опозицію чи за УДАР?» Тієї самої, що позиціонує себе як «єсть такая партія», як єдине світло в українському віконці, як «партія завжди права», тоді як усі решта - то прислужники влади: «хто не з нами - той проти нас». Ну, отакий у «Батьківщини» традиційний піар, така традиційна політтехнологія.

 

От тільки політтехнологічні напрацювання - це справа партій і політичних сил. У ЗМІ - своя голова на плечах, і бездумно тиражувати ці напрацювання вони не мусили б - чи не правда? Якщо, звісно ж, ідеться не про партійні ЗМІ.

 

Бездумно тиражуючи навішувані «Батьківщиною» ярлики, бездумно ретранслюючи партійні політтехнології, бездумно відтворюючи ініційовані «Батьківщиною» підміни змістів і сенсів, ЗМІ тим самим навіюють і навіюють аудиторії:

 

а) самі по собі депутати - ніхто, партійні багнети й не більше;

б) вірність суспільству, вірність принципам - ніщо; єдина цінність - то вірність вождеві й готовність коливатися разом із «партійною лінією», хоч би які піруети вона виписувала; депутати мусять не служити Україні, а прислужуватися партійно-фракційному керівництву;

в) «народ і партія (читай: партійне політбюро) єдині» - хай навіть у народу ніхто про це й не питав.

 

І навіюють це ЗМІ, які щиро вважають себе демократичними. Якщо це й є демократичний ідеал, до якого ми маємо прагнути, то надто вже він не схожий на класичну демократію.

 

Як і колись давно, виходить, що партія «мудро» керує засобами масової інформації: бездумно ретранслюючи продукцію партійних штабів, ЗМІ перетворюються на ангажовані. Починають теж не служити, а прислужуватися - навіть самі того не бажаючи.

 

Зрештою, радянські ЗМІ теж розписували КПРС як найдемократичнішу в світі партію, а думки «особисто дорогого Леоніда Ілліча» змальовували як загальносуспільні вподобання...

 

І от що дивує: не пригадується, щоб хтось хоч раз назвав «тушкою» Олександра Волкова, який балотувався за підтримки тієї ж таки «Батьківщини», або Якова Безбаха, на підтримку якого знялися всі опозиційні кандидати в його окрузі. Чи не через те, що за Безбахом бовваніє постать Віктора Пінчука, а Волков - колишній «директор парламенту»? Номенклатурні щаблі різні?

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18644
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ДимОК
3929 дн. тому
Телекритика отбеливает тушек из оппозиции. Видимо, дальше падать уже некуда
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду