Цензурований «Вечірній квартал» на «Інтері». Післямова

21 Квітня 2012
42507
21 Квітня 2012
14:48

Цензурований «Вечірній квартал» на «Інтері». Післямова

42507
Усі спроби щось заборонити, приховати, недоговорити чи не показати в епоху інтернету просто не канають
Цензурований «Вечірній квартал» на «Інтері». Післямова
Гумор «95-го кварталу» зазнав цензури. І, як виявилося, не вперше. «Студія Квартал 95» все ж підтвердила існування номера, де висміяно сім’ю Януковича, та його не вихід у телеверсії шоу від 7 квітня.

Володимир Зеленський і Ко таки догралися. Тепер усі факти на руках. Політичні жарти кварталівців про Януковича опиняються під цензурою.

Минулої середи, 11 квітня, на «ТелеПросторі» вийшов матеріал, де було викладено факти не виходу окремих виступів «Студії Квартал 95» у випусках гумористичного шоу «Вечірній квартал» від 7 квітня та в ніч на 1 січня на каналі «Інтер».

Так, у випуску від 7 квітня не вийшов жартівливий номер про молодшого сина Віктора Януковича, показаний 20 березня під час запису програми у палаці «Україна». У своїй мініатюрі кварталівці зачепили тему статків Олександра Януковича, всієї сім’ї Януковичів і стосунки синів президента між собою.

Очевидці цього номера розповіли, що жарти, які лунали від кварталівців, були досить сміливими і напрошувалися на висновок, що молодший син президента Віктор значно поступається старшому сину Олександру в кмітливості та способі заробляння грошей.

Ба більше, коли журналісти почали «копати», витекла інформація, що ситуація з вирізаним номером трапляється не вперше. У новорічному випуску «Вечірнього кварталу», який вийшов у ніч із 31 грудня на 1 січня, було вирізано пародію на привітання президента з Новим роком. У номері кварталівець Юрій Великий обігрував конфуз президента Віктора Януковича, який не зміг вимовити фрази «увімкніть Україну» під час виступу на економічному форумі в Давосі торік у січні. Загалом, у номері нещадно висміяно ораторські здібності президента, а також його знання шкільних предметів, зокрема географії.

Відео цього номера стало доступним після виходу новорічного «Вечірнього кварталу» на російському каналі «РЕН-ТВ». Напрошується цілком логічне запитання: чому російські глядачі були удостоєні права побачити цей номер і чому цього не заслужили українці? Невже росіянам ближча тема конфузів українського гаранта? Ще більшої комічності ситуації додає той факт, що номер україномовний. Невже росіяни краще знають українську?

 
 
 
 


У середу, 11 квітня, «ТелеПростір» звернувся до прес-служби «Інтера» по офіційний коментар генерального продюсера каналу «Інтер» і творчого керівника «Студії Квартал 95» Володимира Зеленського з приводу вищеописаних фактів. Нам пообіцяли надати відповідь до кінця дня, але так цього й не зробили. У четвер, 12 квітня, нам відмовили, аргументувавши це тим, що відповідальність за монтаж і зміст програми «Вечірній квартал» несе не канал, а «Студія Квартал 95».

В цей же день у прес-службі «Студії Квартал 95», куди ми звернулися, пообіцяли надати відповідь не раніше вівторка, 17 квітня, пославшись на зайнятість Володимира Зеленського у зйомках російської версії шоу «Розсміши коміка» в Москві та на відсутність можливості отримання коментаря від інших керівників «Студії Квартал 95» через свято Великодня. У вівторок, 17 квітня, ми отримали чергову відмову, а в середу 18 квітня прес-служба «Студії Квартал 95» спромоглася викласти свою офіційну позицію, щоправда лише в усній формі та без коментарів начальства, обмежившись загальними фразами про перебір хронометражу програми. 

Вищеописана ситуація викликає подив, бо прес-служби каналу та студії, що розташовані в одному приміщенні і, як відомо, належать одному власнику – в особі першого віце-прем’єр-міністра Валерія Хорошковського, не можуть поділити своїх обов’язків.

Ще більше здивування викликало рішення прес-служби студії надати коментар в усній формі, попри наполегливі прохання журналіста зробити це у письмовій формі. Скоріше за все, розуміючи резонанс, який може викликати ця тема, прес-служба спробувала підстрахуватися й у разі великого розголосу заявити, мовляв журналісти «не так процитували», «не так зрозуміли», «не те почули» або ж «вирвали з контексту». З письмовою відповіддю такі «маневри» не пройдуть.

Тим не менше, ми все ж сподіваємося на людську чесність та порядність і робимо ставку на розумного читача та глядача, який зможе відрізнити зерно від полови. Тим більше, як це не дивно, що повні випуски гумористичного шоу «Вечірній квартал» доступні на YouTube, де можна вистежити всі вищезазначені факти.

Отже, чергові спроби, нехай і в жартівливій формі, показати українцям щось більше про свого президента, ніж те, що вони звикли бачити в новинах того ж таки «Інтера», зазнали повного фіаско. 

Журналісти й надалі стежитимуть як за зйомками шоу, так і за його випусками в надії все ж таки побачити обіцяні прес-службою пародії на синів Віктора Януковича та на новорічне привітання того ж таки Віктора Януковича, як би це не було смішно, навіть з огляду на те, що невдовзі літо. 

У всій цій ситуації співчуття викликає не так прес-служба студії, яка цілий тиждень мучилася, щоби врешті-решт відповісти таке, не так сценаристи цих номерів, які без сумніву отримали гроші за свою роботу і чия праця, дякуючи розголосу, не пропала, як телеглядачі, яких загадкова рука невідомого цензора позбавила задоволення все це побачити на власні очі. 

Та найбільше співчуття в цій історії викликає той самий цензор (цензори) й ті люди, які сліпо слухалися його. Цензурні майстри-віртуози, які, скажімо чесно, присутні на центральних телеканалах, за останні два роки перфектно оволоділи мистецтвом вирізання цензурними ножицями відео та сюжетів із новин і політичних програм на теми, що можуть КОМУСЬ не сподобатися. Роблять вони це тихо й безшумно. На відміну від них, цензори «Вечірнього кварталу» заслуговують на жирну «двійку» по 12-бальній шкалі.

Їхні дії можуть спокійно претендувати на Шнобелівську премію, яку, як відомо, дають людям за найдурнішу та найбезглуздішу витівку. Пояснюю чому. Щоразу на зйомки шоу до палацу «Україна» приходять десятки політиків, зірок шоу-бізнесу, спорту та багато інших відомих людей України. Можна тримати людей за дурнів або ж спробувати себе самого обманювати і сподіватися, що інформація не набуде розголосу, а всі ці 3714 людей, яких вміщає глядацька зала палацу «Україна», не подивляться телеверсії й замисляться, а чому не вийшов номер про Януковича.

Хто знає, може, ці самі політики чи інші персони шукали шляхів до ДЕКОГО, аби «відзначитись», і підказали цензорам не допустити «такого неподобства» при живому «царі-батюшці»? Можливо, самі кварталівці зайнялися самоцензурою, аби уникнути наслідків? Проте в цих цензорів, схоже, мізки думають по-радянськи. Їм невтямки, що ми вже 20 років живемо не в Радянському Союзі (нехай земля цьому Союзу буде пухом), а всі спроби щось заборонити, приховати, недоговорити чи не показати в епоху інтернету просто не канають.

Що б там не було, але факт залишається фактом: у нашої влади геть усе погано з почуттям гумору, а ці дитячі фобії бути публічно висміяними викликають посмішку.

Павло Мандрик, «ТелеПростір», для «Детектор медіа»
 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Павло Мандрик для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
42507
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Перехожий
4392 дн. тому
Да ви что Ігарь? Так, справді, цензура - не цензура, Вітя - простий громадянин, Межигір`я - скромна хижина, Саша "стоматолог" - звичайнісінький бізнесмен і нєфік над ними жартувати. Як про мертвих - або добре, або ніяк. Автору варто було глибше копнути... Але і на тому дякуємо. Такі розмови ходили 2 роки точно, нарешті, знайшлось цьому підтвердження.
Игорь
4394 дн. тому
Видимо автор статьи не знает разницы между цензурой и этикой. Янукович - это такой же гражданин, как и мы и он так же имеет конституционное право на уважение и защиту своей чести и достоинства. Я считаю, что любой публичный человек, которого высмеивают на Квартале - имеет полное КОНСТИТУЦИОННОЕ ПРАВО запретить выход в эфир материал, который оскорбляет его или его семью!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду