Зимові свята на ТБ. Наодинці з порожнечею

19 Січня 2012
27843
19 Січня 2012
08:35

Зимові свята на ТБ. Наодинці з порожнечею

27843
За 20 років в Україні так і не сформувався телевізійний стандарт святкування Різдва. А новорічне ТБ нагадує елітні котеджі: багатство й несмак на межі непристойності
Зимові свята на ТБ. Наодинці з порожнечею

Старий Новий рік завершив двотижневе різдвяно-новорічне святкування. Дуже давно, ще з радянських часів, ТБ привчило нас, що цього дня більшість каналів повторювали свої хіти (або шедеври) новорічної ночі.

 

Робили вони це недаремно. Більшість людей не зустрічають Новий рік наодинці з телевізором і не дивляться на екран, мов заворожені, прагнучи нічого не пропустити.

 

Час до 24:00 31 грудня - за моїми спостереженнями - значною мірою втрачений для телебачення. Люди або роблять останні приготування до зустрічі Нового року, або дістаються туди, де його зустрічатимуть, або приймають і облаштовують гостей. Мабуть, не помилюся, якщо стверджуватиму: зафіксовані рейтинги в ці години не свідчать ані про що. Навряд чи хто зможе підрахувати, скільки телевізорів люди «дивляться потилицею», бо їм не до того.

 

Цьогоріч «Україна» повторила 13 січня свою фірмову страву - «Голубой огонёк на Шаболовке 2012». Перший національний - «Сміх до коликів у рік Кролика», що йшов 31 грудня о 14:10 - аж ніяк не новорічної ночі. 14 січня «Інтер» ще раз показав «Вечерний квартал. Новый год» та о 03:15 уже 15 січня - минулорічну «Карнавальну ніч на "Інтері"». Ото, здається, й усе. Більшість новорічних програм канали вирішили не повторювати.

 

З інших святкових програм зацікавив аж сорокахвилинний фільм-концерт Тарапуньки та Штепселя на Першому національному ввечері 13 січня. В усьому іншому ефір старого Нового року майже нічим не відрізнявся від повсякденного.

 

А чим супертелевізійним уразило нас Різдво? А нічим. 6 січня хіба що Перший національний показував «Благословенний вечір», «Різдвяні богослужіння» та «Різдвяний вертеп - 2011». Винятково свіжо, звісно ж, але бодай щось. На решті каналів були фільми, фільми.

 

7 січня той самий Перший національний показав «Різдвяний вертеп - 2012» і традиційного Михайла Поплавського. Його ж, Поплавського, тільки інший концерт, показував і «Київ». «Інтер» потішив програмами «Честь имею пригласить» Яна Табачника та «Две звезды. Новый год» (на Різдво!). На решті каналів були худфільми, худфільми.

 

За двадцять років офіційного статусу Різдва Христового як державного свята в Україні так і не сформувався його телевізійний стандарт. Різдво ніби залишається, як і за радянських часів, «нішевим» святом для не такої вже широкої верстви глибоко релігійних громадян, для яких Перший національний і демонструє богослужіння. Можливо, останнім роками трохи додався ще й історико-етнографічний аспект цього свята, виникла інша ніша - «для націонал-патріотів». Ані в якому іншому розумінні наше телебачення Різдва не бачить і бачити не бажає. Але ж в усьому світі воно є святом для всіх, святом значною мірою світським!

 

Що ж до Поплавського, то майбутні історики, які вивчатимуть сьогоднішню Україну за телепрограмами, точно вважатимуть, що він є взірцем взірців української пісні. Отакою є й має бути наша пісня, а хто хоче чогось вишуканішого й модернішого - будь ласка, є російська естрада. Чи не українське телебачення, зрештою, провокує парламентарів до скасування квот на національний музичний продукт? Адже телеефір, зокрема й святковий, таки й справді навіює враження: радіостанція, що віддасть оцьому всьому половину (чи хай навіть чверть) ефіру, ризикуватиме втратити слухачів раз і назавжди.

 

Не потішив цього разу й день 1 січня. На більшості каналів і тут були худфільми, худфільми. Канали вирішили не напружуватися, а заповнити ефір тим, що є, аби бодай щось у тому ефірі стояло.

 

Дещо осторонь цих загальних творчих лінощів стояв хіба що «Інтер», який дав у прайм-таймі «Новорічний вечір із Галкіним та Басковим». А вдень, як рік чи два тому, показав поспіль класичну «Іронію долі» та «новоділ» «Іронія долі: продовження». Давати ці два фільми без перерви, мов реальне, справжнє продовження одне одного, як на мою консервативну думку, було святотатством.

 

«Україна» у перервах між худфільмами повторила аж два «Голубих вогники» - цьогорічний і минулорічний.

 

Перший національний фільмів не дав, заповнивши ефір програмами, скажімо так, умовно святковими: традиційною для дня 1 січня «Магією цирку», «Кумівськими байками», «Шоу триває», «Зірками гумору», «Новорічним жартом із Юрієм Гальцевим», а також повторенням нічного «Фольк-м'юзік. Із Новим роком!».

 

Хто по-справжньому відзначився, то це ТВі. Два дні поспіль, 31 грудня та 1 січня, левову частку ефіру каналу було заповнено випусками «Як ішли кумири». Розповідати про людські трагедії, коли екраном бігають Діди Морози, а аудиторія цокається шампанським, - це, без перебільшення, було ноу-хау. Бракувало тільки титрів: «І вам теж бажаємо щастя!» Якщо ж за цим стояв свідомий, навіть концептуальний намір «посіяти депресняк» і навіяти асоціації з суспільно-політичною ситуацією, то це було, по-перше, грубо, а по-друге, чи не поза межами моралі?

 

Ну й, нарешті, новорічна ніч. Про неї вже написано-перенаписано, й так щороку; щороку ж виявляється: віз і нині там. Кількість виділених на «новорічку» грошей усе ніяк не хоче втілюватися у якість кінцевого продукту. Гламурний блиск інтер'єрів і декорацій, розкіш костюмів - ото й усе, у що виливається велич новорічних кошторисів.

 

Зрештою, зрозумів, що нагадує мені щорічне новорічне телебачення. А нагадує воно райони «елітних» котеджів: воно так само вражає настирливим демонструванням багатства разом із несмаком на межі непристойності. Які реалії, таке й телебачення?

 

Отже, щодо новорічної ночі... Боюся, тут, навіть підсумовуючи, складно написати щось оригінальне, таке, про що не йшлося б із року в рік: який об'єкт, таким виходить і його аналіз.

 

Почнімо з того ж таки ТВі. «Веселий ПесецЬ» подеколи вражав дотепністю. Вражав би ще більше, якби був дещо менш хронометражним і, відповідно, відбирання жартів для новорічного ефіру було б прискіпливішим. Пародія на привітання президента теж майже сподобалася. Чому «майже»? Я завжди вважав себе людиною, «політично збентеженою». Але навіть за цієї обставини відкорковувати шампанське й зустрічати Новий рік під акомпанемент політики, під акомпанемент того, як усе погано, а буде ще гірше... мені видалося, що це вже надміру, відлунює певним мазохізмом. Все ж таки бодай у новорічну ніч хотілося б забути про всі негаразди, зокрема й політичні (їх не бракує й решту 365 днів), а пародію можна було б показати 1 січня.

 

Справжні традиційні привітання президентів мають бодай ту перевагу, що до них можна не надто дослухатися. Тож про справжнє цьогорічне привітання президента: лунало воно, мов чергова звітна прес-конференція. Віктор Янукович не зрадив своєї звичної інтонації й так і не знайшов для співгромадян анітрохи тепла, анітрохи камерності в голосі.

 

А Перший національний не знайшов нічого кращого, як поставити в передноворічний вечір «Вечори з Віталієм Коротичем» - бесіду письменника з президентом. Навіть усвідомлення того очевидного факту, що «Вечори...» дають багатющий матеріал для критики й інакше не можуть, не змусило мене цього разу витрачати на них свій час. Надто вже це було б недоречно.

 

...Розглядання безкоштовного святкового спецвипуску газети «Сегодня» вселяло чималі надії: розворот «Новогодний ТВ-десерт» обіцяв новорічної ночі воістину казкове розмаїття телепрограм і сюжетів. Деякі сумніви вселяли, щоправда, одні й ті самі імена артистів у різних програмах і на різних каналах. Артистів, як і годиться, переважно російських і, як і годиться, здебільшого тих, чий пік популярності минув років так із п'ятнадцять тому.

 

Дивна, все ж таки, річ - оте новорічне телебачення. Ледь не кожний канал, що бодай трохи поважає себе, має своє фірмове талант-шоу. Перебіг цих телеконкурсів привертає до себе чималу увагу, викликає запеклі дискусії й зароджує, зрештою, віру: от вони, вітчизняні таланти; багатою на них є наша земля! Тож логіка речей мала б підказувати: навіть не надто напружуючи фантазію (а то й геть релаксувавши її через непотрібність), можна створити фірмовий, ані на що не схожий новорічний телеконцерт, залучивши до нього власних же героїв. Ну то й де вони були? Де Іван Ганзера з Антоніною Матвієнко? Де герої претензійного «Шоу №1»? Де переможці національного відбору на «Євробачення»? Де ті, хто не приївся, чия поява стала би свіжим вітерцем? Де, де?

 

А ніде. Ті самі як не Басков, то Кіркоров (народні артисти України, тож національний продукт!), як не Кіркоров, то Басков. СТБ, щоправда, випустив в ефір фінал «Х-фактора». Перший національний поставив «Новорічний концерт із "Кроликами"» (як і годиться, з домінуванням «традиційної української естради»; ну хіба ж ці хохли здатні на що-небудь модерне?) аж на четверту дня 31 грудня. Подалі від очей людських.

 

Цьогоріч було дещо відсунуто мюзикли, а ставку було зроблено на «Блакитні вогники». І знову: вже писано-переписано про те, що повторити чи бодай відтворити «Вогники» радянської доби неможливо. Епоха нині не та, телебачення не те, життя геть інше. Втім...

 

Як і кожного Нового року, «Воля-кабель» зробила своїм абонентам подарунок: у свята працювали понад сто каналів. Російська «Ностальгія» якраз демонструвала «Блакитний вогник» десь горбачовських часів. І виявилося, що його цілком можна дивитися й сьогодні! І зірки до значної міри ті самі! Чимось майже невловимим відрізняються тодішні «Вогники» від сьогоднішніх. Отак одразу й не скажеш, чим. Мабуть, тим самим, чим солідний респектабельний ресторан відрізняється від кабака. Рівнем.

 

Тодішні «Вогники» створювали камерну, ледь не інтимну атмосферу - нинішні демонструють уселенський купецький розгуляй. Порівняно з сьогоднішніми ті являли собою просто дива динамічності сюжетів. Трішечки слів - і пісні, пісні. Сьогоднішні «Вогники» вражають безкінечними «бла-бла-бла» - аж до такої міри, що нагадують радше ток-шоу, ніж концертні програми. А оскільки вести довгі розмови в новорічну ніч ніби й нема про що, оте «нема про що» й стає основним змістом. У «тих» «Вогниках» зірки прагнули вразити глядачів чимось незвичним, неочікуваним. У нинішніх вони вочевидь відробляють халтурку й виконують або старе й заяложене - таке, що й забудеш, який рік настає, або ж переспівують відомі західні хіти цілком у традиціях середньої руки радянських ВІА.

 

Нинішні «Вогники» ніби навмисне створено так, щоб не дуже захоплювати глядачів, не дуже відволікати їх від застілля з власними ток-шоу «нема про що». От тому, може, й не повторили їх на старий Новий рік, що як самостійне видовище вони мало чого варті?

 

Можна було до посиніння клацати пультом - а картинка на екрані ніби й не змінювалася. От Ніколай Басков із Максимом Галкіним верзуть щось нібито гумористичне. Дотепер обох можна було багато й справедливо критикувати, можна було не бути їхнім прихильником, але досі до іміджу обох не в'язалося слово «похабство». Тепер в'яжеться. От хто вже здивував, то здивував.

 

От Надежда Бабкіна з Юрієм Стояновим пародіюють Ангелу Меркель, про що вже писав Сергій Цигіпа. Ні, річ не в нав'язуванні в такий спосіб стереотипів про німців (мовляв, вони ходять стройовим кроком і взагалі нагадують гітлерівців). Просто свіжість вийшла далеко не перша: німці разом із іншими європейцями нажартувалися з зовнішнього вигляду канцлерки вже чимало років тому. До нас (як і годиться, через Росію) тільки тепер дійшло, мов до того жирафа - тоді, коли імідж такої собі tomboy давно вже став візитівкою Меркель, знаком її індивідуальності, мов саксофон Білла Клінтона або коса Юлії Тимошенко. Чим віддавала ця пародія, то це сексизмом: вийшло, що жінка-політик неодмінно має бути гламурною, мов... ні, не уточнюватимемо.

 

У чому, як видалося, було справжнє послання цієї пародії, то це в принизливих, зверхніх, зневажливих репліках «Меркель» то про Грецію й греків, то про Італію й італійців. Підкреслю: не критичних, а саме презирливих. Давно відомо: Владимир Путін не гребує демонструванням відвертої зневаги до сусідніх країн і народів. Бабкіна зі Стояновим прагнули переконати глядачів: у цій путінській манері немає нічого особливого, так у світі заведено, це невід'ємне право сильного; он, Меркель поводиться так само. Тож річ була не в tomboy, річ була у приклеюванні іміджу Путіна до постаті Меркель. Мабуть, Росія вже об'їлася дурнуватих анекдотів про молдаван, українців, американців, естонців і таджиків (тих анекдотів, де зміст анітрохи не є важливим, бо саме лише слово «естонці» або «хохли» вже мусить викликати сміх), тож і вирішила скуштувати (а заодно й нам згодувати) «делікатес» про греків із італійцями.

 

Перший національний після опівночі бавив публіку «Кроликами»; у такій кількості вони стали чималим випробуванням для глядачів.

 

Дещо виділився «1+1» із російською, та ще й минулорічною, «Супердискотекою 90-х». Західних гостей було аж цілих двоє - афрошвед Доктор Албан та німці «Скутер». Із, як на мене, не найкращими своїми піснями. Решта були росіяни на кшталт «Руки вверх». Російський «Первый канал. Всемирная сеть» показав «Дискотеку 80-х», яка почалася з програмного номера - пісні USSR. Якоюсь депресивною вийшла цьогорічна «Дискотека». Замість повернення в часи юності глядачів тицьнули носом у те, що ті часи таки минули. Так, ідея «Дискотек» є непоганою, але якби ж то, окрім них, бодай раз на рік глядачам пропонували й справжні записи шоу минулих часів!

 

Поклацав пультом майже годину, мляво продовжував робити це надалі. Знайшлася нарешті рятівна пристань! Там, де й не гадалося, - на К 1. Фінал української серії «Що? Де? Коли?». Не без жалю, але переглядати його не збирався: хоч що кажіть, а не для новорічної ночі це було. Недаремно фінал російської версії відбувся 22 грудня: росіяни розуміли, що новорічного вечора ця програма дисонувала б із загальним настроєм. А виявилося, нічого цікавішого (й нічого святковішого!) однаково було не знайти. Так, український ведучий, як і завжди, щосили витягував команду аж до того, що одного разу прямо підказав їй відповідь. Так, інтелектуальні ігри й справді не надто пасували новорічній ночі. Але, зрештою, яка різниця? Новорічний антураж було витримано, новорічний декор у студії був наявний. Зміст? Краще вже не дуже святкова інтелектуальна гра, ніж так само несвяткове, та ще й нецікаве, відверте тринькання ефірного часу на інших каналах. Краще, ніж псевдосвято. Тут, принаймні, були щирість і непередбачуваність.

 

І от тепер запитання. Навіщо ж так марнувати бюджети? Чи не може бодай один канал виявити до новорічно-різдвяних свят справжню фантазію? Чи не може почати готувати новорічні ефіри не в листопаді, а знімати їх не за два дні? Чи не може, зрештою, не змушувати російських зірок переспівувати старезні західні хіти, а закупити запис концерту тієї ж Леді ГаГа? На тому ж таки німецькому телебаченні святкові (по-справжньому святкові, а не кабацькі!) поп-коцерти є давньою-прадавньою традицією!

 

І друге. Незалежні канали, здавалося б, тільки й роблять, що конкурують між собою. А новорічно-різдвяних свят ця конкуренція ніби зникає: скрізь усе однакове, один канал не відрізнити від іншого. Десять пар однаковісіньких кирзових чобіт, тільки від різних виробників, - отака виходить конкуренція. Протягом двох святкових тижнів усі канали ніби забувають про цільову аудиторію й розраховують свої ефіри на людей одного й того самого віку, одного й того самого освітнього рівня, одних і тих самих смаків.

 

І останнє запитання: чи погодилися б керівники телеканалів провести новорічно-різдвяні свята за перегляданням власної продукції? Чи не вважали б таку пропозицію за знущання?

 

Фото - e-motion.tochka.net

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
27843
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
джина
4485 дн. тому
"Мнение", читал ли ты статью ? Ведь речь совсем не о том, о чем ты нацарапал. Речь о том, что хотелось бы видеть свои национальные программы. Отличная подсказка руководителям наших ТВ-каналов - показать праздничные выступления участников талант-шоу. Почему до этого они сами не додумались ? Ничего не имею против Баскова, Галкина, Киркорова, Лазарева и пр. и пр., но когда их так много на наших каналах в один вечер - это явный перебор ! А ты, "мнение", о чем ?
мнение
4485 дн. тому
и действительно, к чем на Новый год яркое и красочное с преувеличением красок веселье с любимыми артистами? В извращенном понимании автора, в это время нужно показывать нищету и трущебы, болезни людей в голодающих африканских странах, криминальную хронику с непременной расчлененкой, трупами, убийствами....Всё это надо знать, понимаешь ли, и видеть, непременно в новогоднюю ночь. А вы тут веселитесь понимаете!!! Стыд- позор!!! А слабо научится праздновать НГ по автору?! к примеру,в новогоднюю ночь не изменять своей стране, не смотреть Баскова, а смотреть трансляции похорон врагов украинского народа - Сталина, затем - Брежнева ну и еще кого-то там из той тоталитарной эпохи. Затем документальный фильм про Бандеру непременно (на Первом Национальном), ну и Параджанова творенье "Тени забитых предков" (вместо "карнавальной ночи" или вместо до безобразия заезженного "С легким паром"... - другого творения Рязанова...)... Вообще, автору я рекомендовал бы, ну так, для начала, CENSORED
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду