Губернаторські айподи як дзеркало нашої етики

13 Грудня 2011
30341
13 Грудня 2011
13:35

Губернаторські айподи як дзеркало нашої етики

30341
Навіть невизнання професійних етичних обмежень не звільняє журналістів від правил хорошого тону: за подарунок треба бути вдячним
Губернаторські айподи як дзеркало нашої етики

8 грудня Дніпропетровська обласна державна адміністрація ощасливила півсотні журналістів, які прийшли висвітлювати засідання Ради регіонів за участю Віктора Януковича, недешевими подарунками. Поміж іншим у кожному прес-кіті лежав пристрій iPod Touch виробництва Apple, ціна якого - від двох тисяч гривень. Організатори скромно пояснили, що айподи було видано журналістам для перегляду «презентації бета-можливостей Дніпропетровської області», одначе, схоже, повернути цю не зайву в господарстві річ прес-службі ОДА після використання ніхто з колег не схотів. До того ж, як поспішили запевнити щедрі дарувальники, подарунки було придбано приватним коштом. Чиїм саме й хто вповноважив ОДА ці кошти розподіляти, залишилося в таємниці.

 

Цей випадок аж ніяк не є прецедентом - кожен, хто бодай кілька років працює в українських медіа, пригадає подібні спроби бізнесменів, політиків або чиновників «просто зробити журналістам приємно». Конверти або пляшки, які передають інтерв'юерам після публікації матеріалу, несподівано дорогі новорічні сувеніри, прес-тури з «повним фаршем» і тому подібні ненав'язливі й безкорисливі жести покликані налагодити добрі стосунки, аж ніяк не підкупити. Часом відмовляються, зазвичай беруть. Тож коли чотири роки тому «Детектор медіа» запитала в спортивного журналіста Олександра Гливинського, навіщо він узяв дорогий mp3-плеєр у ФК «Шахтар», він був безмежно здивований: «Так усім журналістам подарували цей плеєр. Мені навіть дивно, що хтось на такі речі звертає увагу. iPod - це розвага і дрібничка, яка була лише часткою усіх матеріалів, що були роздані на презентації. Я в цьому проблеми не бачу, тому що вони, як і буклет, були лише подарунком».

 

За підсумками запеклої полеміки, що розгорнулась у блогосфері та соцмережах після розкриття дніпропетровської історії, доводиться констатувати: у професійній етиці українських журналістів усе стабільно - за чотири роки нічого не змінилося.

 

Є частина людей, яка вважає цю ситуацію кричущим випадком хабарництва і журналістської продажності, ба навіть плекає ілюзії щодо можливості розслідування й покарання винних. Більшість представників цієї категорії, однак, до навколомедійних професій не належить. Журналісти, що стикаються з суворою реальністю професії, судять дніпропетровських колег значно поміркованіше. Навіть ті, хто загалом засуджує цю практику, вдаються радше до м'якої іронії, аніж суворого осуду та навішування ярликів. Ну, а більшість, - принаймні, як видалося мені, бо підрахунків я не проводив, - уважає, що айподи у влади брати можна і треба.

 

Чому? По-перше, це не підкуп, а подарунок, який ні до чого не зобов'язує. Мовляв, можна взяти, а написати все одно правду. (Або, як варіант, написати як скажуть у редакції.) По-друге, ці гади стільки в нас украли, що повернути собі дещицю не гріх. (Цікаво, що поруч як аргумент використовується те, що гроші не бюджетні, а «від бізнесу», отже, формально платять не ті гади, яких ми так ненавидимо.) По-третє, - і це, напевно, найщиріший з усіх аргументів, - айпод на дорозі не валяється, зарплати в журналістів скромні, ось якби платили більше... (І тут, знов-таки, поруч лунає теза, що айпод - дрібничка, сувенірчик, немає про що говорити.)

 

Трапляються навіть такі дописи: «Скажу честно - жаба меня, конечно, давит, ведь я могла бы там быть и, как те 50 счастливчиков, получила бы "средство для просмотра презентаций". Но, блин, это же откровенная взятка и это в голове не укладывается. Зачем такие подарки местным журналистам? Ведь и так свое мнение есть у единиц, остальные уверенно год за годом подлизывают кому надо». Спробуй зрозумій, чи людина засуджує, чи схвалює.

 

Це все, звісно, лише декорації для головного аргументу - беззастережного припущення, що всі, хто проти приймання айподів у подарунок, просто заздрять, бо їм не дісталося. А якби були там, то взяли б айпод неодмінно. Цей очевидний вияв захисної психологічної реакції людей, які відчувають уразливість своєї позиції й поспішають розділити свою провину з іншими, коментувати немає сенсу.

 

Контраргументи, озвучені цього разу Володимиром Мостовим та Оксаною Романюк - в основі яких лежить посилання на високі стандарти демократичної журналістики «за бугром», - мало хто сприймає всерйоз. Мовляв, то в них, а то в нас, - ви ж не порівнюйте!

 

Що ж, гаразд, не порівнюватимемо. Звичка кидати сміття на вулиці собі під ноги, виправдовуючись відсутністю смітників та особливостями українського менталітету, є визначною особливістю цього самого менталітету. Хоча журналісти, здавалося, мали б бути порівняно більш свідомою частиною суспільства, одначе здатність виправдовувати себе, перекладаючи відповідальність на «владу», «систему», «народ», «ментальність» і тому подібні абстракції, розвинена і в них. Припустімо, що норм журналістської етики, які забороняли би брати цінні подарунки в політиків або бізнесу, не існує.

 

А як щодо норм звичайної людської моралі?

 

Чи може подарунок справді ні до чого не зобов'язувати? Чи морально це - прийняти цінну річ від людини, яку ви не поважаєте, якій не симпатизуєте?

 

Звісно, якщо подарунок іде від серця (ось любить журналістів Дніпропетровська ОДА, беззавітно й безкорисливо любить!), одарений може не почуватися зобов'язаним. А чи морально це - не почуватися вдячним?

 

Та ж навіть малі діти знають, що взяти цукерочку й не сказати чарівних слів - це негарно. А тут, виходить, дорослі люди пишаються тим, що можуть узяти подарунок і не сказати за це жоднісінького чарівного слова?

 

Чи, можливо, «чарівні слова» випливуть колись потім? Коли, наприклад, перед журналістом постане дилема: критикувати чи не критикувати губернатора, висвітлювати чи не висвітлювати неподобства обласної влади, - чи не засвербить айпод у його кишені? Чи не буде коли-небудь використано згадку про невинний сувенірчик як аргумент, що переважить професійні мотиви?

 

Суто по-людськи такою якістю, як уміння брати в поганої людини й не бути їй удячним, навряд чи варто пишатися. Тож залізобетонна впевненість у тому, що взятий у губернатора айпод ніколи не стане «троянським конем», спонукаючи до непрофесійного угодовства, теж не прикрашає колег.

 

Що вже казати про логіку, згідно з якою згода прийняти подарунок від поганої влади виправдана тим, що ця влада погана. Тобто, ти не просто береш подарунок, не висловлюючи й не почуваючи вдячності, а ще й ховаєш у кишені дулю, радіючи, що грошей у поганих людей убуло. Тут, навіть попри моральність, варто було б замислитись, із яких джерел вони цю втрату компенсуватимуть.

 

Здоровою реакцією журналіста на такий подарунок була б чемна відмова - мотивована, якщо запитають, не особистими, а суто професійними мотивами. Мовляв, вибачте, друзі, на роботі не дозволяють брати. Принагідно можна було б поцікавитися ґрунтовніше, звідки бюджет на такі подарунки, чия це була ініціатива, хто віддав розпорядження ОДА, де й за яких обставин купувалися подарунки... Зазирнути в податкове законодавство й поцікавитися, чи не оподатковуються подібні сувенірчики... Цікаве могло б вийти розслідування.

 

А потім, - можна не в офіційній атмосфері, а десь за кавою чи пивом, - пояснити співробітникам прес-служби ОДА всю кричущу неєвропейськість їхніх дій. Про яку їхні роботодавці в силу свого обмеженого світогляду та шахтно-бригадного виховання навіть не підозрюють, але на те й потрібні прес-секретарі, щоби вчасно відкривати начальству очі на подібні речі.

 

Це, звісно, план-максимум. А план-мінімум - наступного разу просто ґречно подякувати, а подарунок не взяти. Не обов'язково як принциповий журналіст, можна просто як чесна людина.

 

Ілюстрація - iworldshop.com.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
30341
Коментарі
10
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Бен Гуру
4540 дн. тому
Да я этих даров и не принимал, даже когда предлагали. Только гранты )))
BenHur
4540 дн. тому
dear Сергій Гузь хм... "заслужений журналіст" как сказал бы Иван Бунин - "я не знаю такого звания покойник...." .... ющенка в этом смысле не исключение еще тот продажный пидармот просто на тот момент не было другого выбора и была надежда шо провинциальный мздоимливый бухгалтеришко перерастет... а он сука привел на хвосте провинциальную донбацкую фашу.... которую придется выжигать огнем и мечом.... так шо дорогэнький - ДАРОВ НЕ ПРИНИМАЙ
Meesha
4540 дн. тому
Я так понимаю, про деньги от Госдепа разговора не будет. : ) Надо полагать, что демократические американские доллары совсем другие на вкус и пахнут как-то особенно, не так, как айподы обладминистрации. Отар, не таким как ты мораль читать.
Сергій Гузь
4540 дн. тому
Ох, Отаре, якби ці звання дійсно присвоювались у відкритий спосіб, як це прописано у відповідному Положенні, то я б з тобою погодився. Матеріальна цінність Айпода не така вже й велика, а "вартість" "заслуженого журналіста", якщо її купувати через блат, вийде набагато коштовнішою за цей дівайсь. І це не нагорода держави, це нагорода конкретного президента і тих, хто в АП готує списки. Достатньо зауважити, що всі кандидатури проходять попереднє узгодження, щоб вони "випадково" публічно не відмовились від цього звання. Коротше, що тут розповідати...
Otar Dovzhenko
4540 дн. тому
Сергію, я не думаю, що це одне й те саме. Про пільги не знаю (ніколи не користувався :), звання - це не матеріальна цінність. Хоча з більшою повагою ставлюся до вчинку тих, хто відмовився від цього звання, аніж до тих, хто його взяв. Думаю, що заслуги журналістів не держава повинна оцінювати, а аудиторія.
Сергій Гузь
4540 дн. тому
dear BenHur, а приймати з тих самих рук звання "заслужений журналіст", то нормально? Чи з рук Ющенка. Тіпа: "О, Бен Гур, ти знаєш, ці руки, які ніколи не крали, сьогодні вручили мені папірець, що я заслужений журналіст". Це якась збочена мораль виходить, що Айпод брати не можна, а звання брати можна. Я не підтримую подарунків чи підкупу журналістів, але і не засуджую тих, хто взяв. Бо у нас моралістів дуже багато, але від титулів ніхто не відмовлявся. Тому якщо хтось заслужив (у влади?) звання, то чому б іншим за менші заслуги (чи послуги?) не взяти Айпод? В цілому всі виходять однакові, тільки розмір призових відмінний.
BenHur
4540 дн. тому
dear Сергій Гузь // 13.12.2011 13:22:30 Даров не принимай, ибо дары слепыми делают зрячих и превращают дело правых. (Исх. XXIII, 6-8) тем более от ахметовско яныковских псов папаши и сынка вулкувых
Сергій Гузь
4540 дн. тому
Скажи нам, Отаре, а звання заслуженого журналіста, яке присвоюється виключно наказом президента, це хабар від влади чи ні? Чи мають журналісти (поки що не називатиму прізвищ), публічно відмовитись від такого звання, бо ніде в Європі чи іншій демократичній країні немає такого, щоб влада нагороджувала "заслуженим". А то так, плеєра брати не можна, це хабар. А звання заслуженого і пільги, які ним передбачені, виходить брати можна. Якась дивна етика виходить.
хехе
4540 дн. тому
ИМХО, если журналист циник, то никакого чувства благодарности у него к Днепропетровской ОГА и не будет. Взял айпод и все равно гадость написал
Meesha
4540 дн. тому
Я х-ю дорогая редакция, кто учит нас морали!!! Заслуженный грантоед со стажем в грантоедском издании!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду