Сеанс магії на Першому національному. Викриття не потрібне

19 Жовтня 2011
17611
19 Жовтня 2011
12:00

Сеанс магії на Першому національному. Викриття не потрібне

17611
Сергій Савка зробив телевидовище з фокусами настільки насиченим, що впродовж 25 хвилин хронометражу відірватися від екрану важко
Сеанс магії на Першому національному. Викриття не потрібне

З дитинства не любила фокусників, байдуже, маніпуляторів чи ілюзіоністів. Коли намагалася розібратися в причинах цієї, здавалось б, цілковито ірраціональної неприязні до представників професії, яких обожнюють майже всі, зрозуміла: занадто багато брехні було в навколишньому світі, і я повсякчас боялася вкотре виявитися обдуреною та висміяною. Дідусь Фройд, мабуть, розібрався в тих дитячих комплексах, але, дякувати Богу, обійшлося без психоаналітиків, тим паче в «совєтському союзі» їх, як і сексу, не було, самі лише психіатри, звертатися до яких було небезпечно.

 

Тож із подоланням дитячих комплексів неприязнь до ілюзіоністів практично зникла. Але недовіра все одно залишилася. Тому я ніколи не велася на захват публіки, яка спостерігала за фокусами обох Акопянів та родини Кіо, а щосили намагалася провести власний сеанс «викриття магії». Який, звісно, завжди був приречений на невдачу.

 

Тому нову розважальну програму на Першому національному «Атака магії» сприйняла насторожено-скептично. Але 16 жовтня вирішила все-таки подивитися прем'єрний випуск, бо демонстрацію фокусів у виконанні Сергія Савки анонсували не в студійно-концертному антуражі, що вже звично для такого штибу телешоу, а просто на вулиці. Тим часом сучасні ілюзіоністи, які хочуть вразити публіку, озброєні дуже громіздкою та дорогою апаратурою, а її на вулиці, на голому асфальті, де збирався творити чудеса автор і ведучий програми Сергій Савка, просто ніде сховати. Сергій Савка, до речі, син знаменитого українського подружжя ілюзіоністів Галини та Степана Савок, сам сказав в одному з телеінтерв'ю: «Великий фокус - великі гроші». А втім, це ми й раніше знали бодай із деяких одкровень Девіда Коперфілда, який потроху, будучи впевненим, що ніхто й ніколи його не переплюне, подеколи все-таки підіймає завісу таємниці своїх фокусів.

 

Наразі Сергій Савка не претендує на рівень найвідомішого фокусника сучасності. Для цього в нього вистачає і здорового глузду, і розуміння власних можливостей на даному етапі розвитку майстерності. Хоча на один рекорд він уже претендує й подав на нього заявку до комітету Книги рекордів Гіннесса. Йдеться про те, що українець утримує на кінчику підборіддя не 222 коробки з-під сигар, як американець Террі Коул 20 років тому, а на цілих три більше. Але це так, принагідно, до того, що молодий ілюзіоніст - хлопець амбітний і хоче в такий спосіб заявити про себе на міжнародній арені. Проте й про славу на рідних теренах Сергій Савка дбає не менше. Тож у новому проекті Першого національного вражав довірливу (іншої у фокусників просто не буває!) публіку на Оболонській набережній, у ресторані та на задвірках промзони.

 

І все це була чистої води ілюзія, себто високе мистецтво. Адже магії, як зізнавався дебютант-ведучий у вже згаданому інтерв'ю, не існує. Але коли дивишся, як із повітря виникали і в нікуди зникали карти, або ж коли своїм поглядом ілюзіоніст змушував гнутися металевий ключ, у це вірити не хочеться. Ані очманілим телеглядачам, ані випадковим «жертвам» Сергія Савки на вулицях Києва. Ну, як можна непомітно зробити так, щоб у твоїх руках із болта сама собою скручувалася гайка? А якщо цю механічну «нерозлучну парочку» помістити в пластикову пляшку? «Жертви» фокусника, тримаючи у власних руках ту саму пляшку, недовірливо спостерігали за процесом, намагаючись збагнути, де їх дурять, і щасливо всміхалися. Залишивши одурених київських відпочивальників на мальовничій Оболонській набережній, Сергій Савка блискавично знайшов ще одну жертву і продемонстрував чоловікові карткові фокуси. Звідки що з'являлося й чому, нещасний так і не зрозумів. Одне слово, в новій програмі нащадок родини ілюзіоністів не давав нікому оговтатися. Тим, хто потрапив у його тенета, лишалося тільки роззявляти рота в німому здивуванні або ж вигукувати: «Ну як це?».

 

Винятком не став і співак Василь Бондарчук, який був гостем рубрики «Трюк із зіркою». Вася сумлінно перевірив чорну бандану, якою Сергій зав'язав очі, сівши за кермо свого авто з номером «Савка» і повізши співака на його студію. Пов'язка виявилася непроникною. Бондарчуку довелося пожертвувати ключем від власного гаража, щоб побачити, як той на долоні артиста вигинається, наче під дією потужного теплового променя. Ну, а коли ілюзіоніст дістав із власного черевика «джокера», підписаного власноруч Бондарчуком, проробивши перед тим із картою низку маніпуляцій, Вася так і не зміг дібрати інших слів, окрім: «У мене зараз голова вибухне!». І все ж по-чесному - перед маніпуляціями Сергій усім своїм жертвам дає переконатися, що всі предмети, які він використовує, справжні й цілі-цілісінькі. Але ж тоді як можна пропхати монету в келих крізь шматок гуми, щоб та гума лишилася без жодного знаку ушкодження? Або як перетворити звичайну мінералку в бокалі з ресторану на сніг чи вгадати колір кульки в руці кожного учасника експерименту? Звісно, автор «Атаки магії» все це знає і вміє, адже за найменшу помилку його б давно освистали й виключили з професійної корпорації. Та й не довірили б вести програму про фокуси.

 

Мало не кожен із нас ще в юності намагався опанувати сякі-такі фокуси і може вважати себе великим експертом у царині «великого обману». Проте все-таки головне, що вирізняє професіонала з-поміж мільйонів аматорів, які не без успіху осягають простенькі фокуси за популярними книжками, а потім гордо показують їх у колі рідних та друзів, - це талант, праця і майстерність. Бо інакше в нас би тих маніпуляторів та престидижитаторів розвелося, як менеджерів нерізаних.

 

Те, що в буквальному сенсі витворяв на київських вулицях Сергій Савка (не те що без допоміжних засобів, а навіть без своєї дружини-партнерки Катерини, в дуеті з якою працює з 2003 року), його «буря і натиск», із якими він кидався на перехожих, а найперше - реакція тих перехожих, не може не вражати. Це була справді атака. Якщо й не магії, котрої в природі немає, то майстерності справжнього митця.

 

Кульмінаційний трюк програми, коли артиста, що сів на стільчик посеред асфальтового полотна і прикрився шматиною, закріпленою важкими цеглинами, збив 10-тонний «КамАЗ», справив належне враження на всіх. Присутні жіночки при цьому закривали обличчя руками, чоловіки мужньо відверталися, а Сергій Савка під'їжджав до «місця пригоди» на тому ж таки білому авто цілий і неушкоджений. Захвату публіки не було меж, а якась екзальтована глядачка імпульсивно вигукнула: «Кіо він точно переплюнув!». Мабуть, вона знала, що казала.

 

Не знаю, чи має хтось із членів світової гільдії магів-ілюзіоністів авторські права на цей трюк, але якщо це й повтор чийогось «ноу-хау», то блискучий. Таке видовище не забувається. А щодо порівняння з геніальним фокусником Емілем Кіо, якого, як відомо, багато в чому випередив його син Ігор, то воно цілком коректне в сенсі того, що Сергій Савка - теж син відомого фокусника і теж пішов далі засновника династії Степана. Бо те, що робить він в ефірі українського телебачення, дуже відрізняється від програми батька «Вулик пана Савки». Свого часу вона була дуже популярною, але нині, коли змінився і світ, і люди в ньому, дивитися старі записи вже геть нецікаво - в тих виступах, уже по-ностальгійному поважних і дещо наївних, немає тієї нестримної динаміки, чи, як кажуть, драйву. Натомість спадкоємець пана Степана вчасно зрозумів: для успіху в сучасного глядача потрібне динамічне шоу та ще й бажано в кліповій стилістиці. А телебачення саме й відповідає новим вимогам і викликам професії. Тож Сергій Савка зробив телевидовище з фокусами настільки насиченим, що впродовж 25 хвилин хронометражу відірватися від екрану важко. Глядач після цього ще довго чухає макітру й, перебираючи в пам'яті трюки ілюзіоніста, думає: «Чорт забирай, ну як це в нього виходить?»

 

Ілюстрація - 1tv.com.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17611
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Джокер
4588 дн. тому
Только магия не поддается никакому вляиния временных халифов на час.Она всемогущая и неуправляемая до конци никем.Это очень хорошо,что программа будет выходить на первом.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду