Віталій Коротич vs Віктор Янукович: реверанси й компліменти

25 Серпня 2011
49174
25 Серпня 2011
14:25

Віталій Коротич vs Віктор Янукович: реверанси й компліменти

49174
...домінантою розмови було намагання хоч якось поліпшити імідж президента, виліпивши з небезпечного хижака плюшевого ведмедика.
Віталій Коротич vs Віктор Янукович: реверанси й компліменти

Вчора була прем'єра щомісячного проекту «Вечори з Віталієм Коротичем». Хоча анонсувалася програма як продукт Першого національного, її несподівано побачили ще й глядачі телеканалу «Інтер» (прес-служба «Інтера» не коментує причини появи програми Першого національного у своєму ефірі). «Детектор медіа» публікує репліки двох своїх авторів з приводу побаченого в ефірі.

 

24 серпня, в день 20-ї річниці Незалежності України, телевізійні канали влаштували для глядачів щось на кшталт гри в хованки. Програми дотримався лише 5 канал. Там тривав заявлений раніше телемарафон до Дня Незалежності. А ось із програмою «Вечори з Віталієм Коротичем», про яку прес-служба Першого національного повідомила заздалегідь, на офіційному бланку, вийшло щось незрозуміле. По-перше, ніяких вечорів Віталія Коротича в програмі Першого не було, натомість в анонсований у прес-релізі час (21.20) стояли «Урочистості з нагоди Дня Незалежності України». По-друге, лише завдяки звичці дивитися все й одразу (боже, благослови запінг!) і в надії подивитися новини, о 18-й перемкнула на «Інтер». І побачила в розкішному інтер'єрі... Віктора Федоровича з Віталієм Олексійовичем! Що й казати, обіцянка авторів прес-релізу, що «буде цікаво і несподівано», справдилася бодай у геть несподіваній появі цих персонажів на «головній кнопці» країни.

 

Невідомо, хто тут більше постарався: чи то гендиректор Першого національного, який поступився «правом першої ночі» каналу, де він довго й успішно працював, чи то власник «Інтера», котрий захотів першим продемонструвати суперлояльність найвищому шефові і, користуючись службовим становищем, пропхав продукт НТКУ в ефір свого каналу на місце заявленого серіалу для домогосподарок. Власне, «Вечір з Віталієм Коротичем» мало чим відрізнявся від серіального «мила» - діалог колишнього головного редактора славнозвісного московського журналу «Огонёк» з теперішнім президентом незалежної України вийшов млявим і невиразним з драматургічного погляду. Незважаючи навіть на мистецтво монтажу.

 

Але про все по порядку. Для початку - вигляд співрозмовники мали вельми респектабельний, щоб не сказати розкішний. Що цілком відповідало не менш шикарному інтер'єру з антикварними кріслами та інкрустованим столиком. Розмова почалася з того, що шанований публіцист, поет і журналіст, один із авторів перебудови, Віталій Коротич поцікавився в президента України, чим він керується і до кого дослухається, приймаючи рішення. Віктор Янукович відповів, що дослухається до найближчого оточення, але тиснути на себе не дозволяє нікому, в тому числі й членам родини. Глядачам, безперечно, було дуже важливо дізнатися, що пан президент у родині поводиться так само, як і в країні, за принципом «батько суворий, але справедливий». І жодних маніпуляцій із собою нікому не дозволить. І справді, як захотілося людині жити в «Межигір'ї», то хоч ти йому кіл на голові теши, він звідти не виїде ні під тиском немічної опозиції, ні на вмовляння громадськості. Ну, це ми й самі, припустімо, знали.

 

Але далі глядачів очікував справжній сюрприз. Виявляється, наш президент... написав і видав книгу. Та ще й, що б ви собі думали, англійською мовою! Називається той грубий том Victor Yanukovich. Opportunity Ukraine, що в перекладі українською означає «Віктор Янукович. Можливість Україна». Про це сповістив глядачам радісний Віталій Коротич. Відомий бібліофіл презентував сигнальний примірник книжки з таким ентузіазмом, ніби там міститься вся мудрість світу, і пригрозив, що скоро книжка Януковича вийде в українському перекладі. Це, вочевидь, був такий собі сигнал для посполитих, що їхній президент прагне увійти в коло західних інтелектуалів. Тим самим залишивши далеко позаду Леонід Кучму з його «скромною» книжкою «Україна - не Росія», котра, як годиться в будь-якій країні, спершу все-таки вийшла державною мовою, а вже потім - у російському перекладі. Що вже й казати про книжку Миколи Азарова у співавторстві з Федором Ярошенком (міністр фінансів) про інноваційні моделі в економіці, презентовану на Київському книжковому ярмарку нещодавно! У Януковича - жодних тобі співавторів та ще й одразу на західний ринок прямуємо!

 

До речі, про Кучму. У своїй розмові з Віталієм Коротичем Віктор Федорович щиро пожурився з клопотів, які обсіли нещасного другого президента України, і побажав йому з честю вийти з ситуації, в яку той потрапив, тобто - щоб у суді довели його непричетність до вбивства Ґонґадзе. А ще абсолютно простодушно розповів, як він доручав Леоніду Даниловичу різні місії. Ну, там кудись на місце поїхати і з чимось розібратися. Це було в контексті відповіді на запитання Віталія Коротича, як нинішній президент вибудовує свої стосунки з попередниками. Пан Янукович абсолютно щиросердно зізнався також, нібито Кравчука шанує так, що попросив того очолити Конституційну комісію, а Ющенкові дозволив довести до кінця реалізацію ідеї арт-центру «Мистецький арсенал». «Це його ідея, то хай доведе її до кінця», - поблажливо сказав четвертий президент сучасної України. Одне слово, у нього в стосунках з попередниками - цілковита ідилія! Так само, втім, як із його поважним інтерв'юером. Бо домінантою розмови були доброзичливість і бажання хоч якось поліпшити імідж президента, виліпивши з небезпечного хижака плюшевого ведмедика.

 

А тому найважливіші запитання, про корупцію та непублічність Віктора Януковича, було поставлено всередині зустрічі, коли глядачі вже потроху куняли під монотонний неквапний струмок неголосної розмови двох інтелектуалів. Тобто те, що цікавить усіх, уміло втопили в балачках геть необов'язкових. На запитанні про чиновників і як з ними боротися, співрозмовники одностайно перейшли на російську мову. Віктор Федорович похвалився тим, що нині за корупцію посадив більше 400 зловмисників, та ще й з нової влади. Трохи при цьому обидва понарікали на те, що корупція веде свої початки з Радянського Союзу, коли з республік на затвердження бюджету до Москви везли окремий вагон подарунків. Згадали в гумористичному ключі приїзд до Києва члена Політбюро ЦК КПРС Єгора Лігачова, якому в номер принесли сало й горілку від Щербицького, а коли московський бонза обурився, хазяїн України розгублено сказав: «Так это же традиция!».

 

Потім Віталій Коротич мужньо і принципово почав допитуватися у Віктора Януковича, чому той так рідко з'являється на телебаченні. На його думку, про свої успіхи на фронті боротьби з корупцією та розбудови країни взагалі народ має знати з перших вуст. А ще, продовжив московський гість, у його візаві-президента мусить бути система відповідей тим, хто не любить Україну. Останніми він, до речі, вважає тих, хто роздає на Хрещатику листівки з закликом до акцій протесту. Тут наш Віктор Федорович зашарівся і скромно відповів, що взагалі-то він не любить з'являтися на телебаченні, але, мабуть, усе-таки треба інформаційні зустрічі проводити частіше.

 

Президент Янукович дуже пожвавився, коли почав розповідати про господарські успіхи свого уряду, і щиро дивувався, чому журналісти їх не хочуть висвітлювати.

 

А Віталій Коротич хвалив його й за те, що президент, не будучи «з Пажеського корпусу», так гарно вміє «вилущувати» з суспільства мислячих людей. Маючи на увазі зовсім не те, що можна було б уявити, а навпаки - «вилущення» відбувається на користь народу. Тоді Віктор Федорович похвалився створенням Гуманітарної ради при собі, коханому, і запросив співрозмовника до участі в цьому ефемерному органі. «Почту за честь», відповів Коротич, підкресливши, що він, хоч і родом з розбомбленого Києва, але досяг докторського ступеня в США. Без жодних там Сорбонн.

 

У такому куртуазному стилі тривала вся майже годинна розмова. Щоправда, Віктор Янукович не був би собою, якби все-таки не припустився чергового «ляпу», які так полюбляють журналісти. Прагнучи зробити комплімент своєму співрозмовнику, він сказав щось на кшталт того, що, незважаючи на свій поважний вік, той ще не впав у маразм. Принаймні, погано артикульований реверанс на адресу Віталія Коротича можна було зрозуміти саме так.

 

А Перший національний свою обіцянку перед журналістами, яким розіслав прес-релізи, все-таки виконав - рівно о 21.20 охочі могли подивитися виставу під назвою «душевна розмова за життя» з початку й до кінця. Останній, до речі, вийшов дуже пафосним, адже московський гість іще раз підкреслив: слова «Слава Україні!» привласнили люди, які не мають на це права (!). Годі й казати, яке враження справив цей пасаж на тих, хто ціле життя мріяв, аби вони увійшли у щоденний вжиток кожного українця!

 

Одне слово, нам знову показали, які ми, українці, невдячні потвори, бо не вміємо цінувати тих, хто працює нам на благо. Натомість вештаємося Хрещатиком, викрикуючи слова, на які не маємо й найменшого права, і показуємо справжній, розумній і демократичній владі дулі. Цього разу навіть не в кишені, а відкрито, на демонстраціях та акціях протесту.

 

Коли я намагалася зрозуміти, чим керувався менеджмент НТКУ, запрошуючи до циклу розмов із президентом Януковичем саме Віталія Коротича, надибала коротеньку інформацію про вручення цьому громадському діячеві українського ордена князя Ярослава Мудрого V ступеня. Далі писалося, що нагороду було вручено під час зустрічі глави держави з Віталієм Коротичем. Зустріч тривала понад дві години. Під час неї Віктор Янукович сказав: «Мені було б цікаво послухати вас і обговорити з вами окремі аспекти гуманітарної політики».

 

Віталій Коротич відповів президенту ось що: «Це честь для мене. Зроблю все, щоб бути гідним».

 

Мабуть, таки зробив і виявився гідним. Те, що при цьому він образив український народ, часткою якого себе й досі вважає, чомусь не обходить ані теленачальників, ані їхніх високих покровителів.

 

Ілюстрація - www.gordon.com.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
49174
Коментарі
29
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Игорь
4623 дн. тому
Хамство и мерзость, которые в комментариях к данной статье демонстрируют практически все пишущие, не может заслонить главного: сказать то им практически и нечего. Кроме оскорблений. Мне жаль, что администрация сайта потакает такому неадекватному поведению своих посетителей. разрешая такие вещи у себя в доме (то бишь на сайте) она становится вровень с ними. Что непристало для медийного профессионального журналистского ресурса. Вероятно местные хамы думают, что они обижают меня лично ? :)) Наивные. Они раскрываются сами, показывая всю неприглядность своего внутреннего мира. Где кроме зависти и ненависти (в том числе и к известным популярным людям, таки как Коротич), вероятно, нет ничего. :))) Несчастные. Мне Вас искренне жаль. Идите с миром.
хрюкающему поросенку
4623 дн. тому
Свинью московской породы по кличке "ИГОРОК" все тянет и тянет в "грязь" и в "помои". Видно, в раше-параше захарчевали свинку и наши южные витаминизированные "помои" спасают полезное животное, оказавшееся в наших краях, от дистрофии. "ИГОРОК", в Украине ты не пропадешь. Харчуйся у нас помоями и набирай вес. А там посмотрим, куда тебя и на что тебя.
Игорь
4624 дн. тому
Как все таки здесь много грязи :((( И это сайт украинских журналистов. :(( Ужас. Модерации нет. Порядочности в большинстве публикаций нет. Есть только хамство, ложь и попытки промывания мозгов. Сначала самим себе. Потом - своим читателям. Ужас. Просто противно. Так что можете от бессилия и безграмотности, от профессиональной немощи и зависти хлебать свои помои здесь сами.
Мылка
4624 дн. тому
Основоположник славянского куртуазного маньеризма — Вадик Степанцов
боня
4625 дн. тому
автору респект
что-то
4625 дн. тому
Jew -тебе нужна медицинская помощь!
Jew
4626 дн. тому
НЕКИЙ / 26.08.2011 18:06:12 ХЭЛО . НЕ МЫ ПРОСТО ЗАСТАВИМ ЛЮБИТЕЛЕЙ ДЕБИЛОЯНЕКА СОЖРАТЬ ЕГО ВОНЮЧИЕ БЕЙЦА ПОД КИСЛО СЛАДКИМ СОУСОМ ОТ МЕСЬЕ КОРОТИЧА
помазанник привет!
4626 дн. тому
А ниже пояса клюнешь за бабло БЮТанутых ???Иль не готов?
помазанник
4626 дн. тому
Вот это да!!! Назовешь дурака дураком - и ты уже "антигосударственник". Назовешь бандита и вора ЗЕКОМ, и тебя осуждать будет "мировая общественность". Назовешь писательствующего холуя рабом, и "опозоришь Украину"! У тебя, Станислав, все в порядке с головой? Или ты так тупо и лениво отрабатываешь кусок хлеба свой позорный? Кормись-кормись, собачка.
Станислав
4626 дн. тому
все кто пишет здесь антигосударственные пасквили-просто позорят Украину перед глазами международной общественности,-а значит они враги Украины.Вот и сказки конец...Подумайте,что о нас подумют в мире,уродцы!Из-за вас,нас не примут в Евросоюз,гниды проЦРУшные!!!
АФАНАСИЙ
4626 дн. тому
Игорь, перестань дрочить на форуме! Тебе привокзального туалета мало? Фу! Противно!!!
Игорь
4626 дн. тому
Для Арбітр Петроній. О ! Я вижу уже я стал символом "когорти, невмирущої і незнищщенної" :)) Кстати, один из признаков манипуляции - приписывать собеседнику то, что он не говорил. Перекручивая его. И споря с его "образом". Который вы сами себе выдумали. Ну да ладно. Я понимаю, что это профессиональный прием украинских журналистов. Ответьте мне, пожалуйста, только на вопрос: неужели признаком тех, кто "остается за бортом вахканалии" являются высказывания-оскорбления типа "проститутка, отрабатывая должность" и "шлюшки типа коротича-гордона-табачника". По моему этого говорит только о хамстве, бескультурье и цинизме. А также бальной психике. Без связи с чем то другим.
Игорь
4626 дн. тому
Для Сергея. Вы считате что у "оппонента" есть аргументы ? Какие ? Процитируйте, пожалуйста, их. Кстати, почему Вы посчитали что он мой оппонент ? В своем первом посте здесь я лишь удивился тому факту, что стоит известным людям сделать что-то заметное, как в их сторону тут же летят обвинения. Впрочем это наблюдение довольно банально. Разве это не так и в данном случае ? Чем мне здесь оппонируют ? Высказываниями типа "проститутка, отрабатывая должность" и "шлюшки типа коротича-гордона-табачника" ? Неужели Вы согласны с таким ходом обсуждения ? В чем здесь диспут то ?....
Арбітр Петроній
4626 дн. тому
В усі часи, в усі віки й тисячоліття інтелігенція була найпродажнішою верствою населення. Не маючи нахилів до фізичної праці, навіть гидуючи нею, високоосвіччені повії пристосовувалися до будь-якої влади. Лише одиниці лишалися за бортом цієї ваккханалії з мораллю та сумлінням. Той, хто на форумі клікається "Ігорем" - саме з тієї когорти, невмирущої і незнищщенної. Тому він і обожнює тих покидьків, що "розмовляють з президентами". Цей кагал штучно підтримується йудиним баблом. Бо інформація через медіа - шлях до світового панування виродків, названих на форумі і не названих.
Jew
4626 дн. тому
О ЧЕМ СПОР - КОРОТИЧ МАРАЗМИРУЮЩИЙ ПОДОНОК ВИТЯ Я НЫК ПОТОМСТВЕННЫЙ ИДИОТ В УСЛУЖЕНИИ ПРОВИНЦИАЛЬНОЙ БАНДИТСКОЙ ФАШИ................ХОРОША ПАРОЧКА
Cергій
4626 дн. тому
Ігоре, не розумію чого обурюєтеся. Щось розмірковуєте "вокруг та около", а жодного аргумента опонента, фактично, не спростовуєте. Тільки щось там "вумнічаєте" у відомому стилі. Мені, наприклад, зовсім не важливо як звати опонента... Він міг би назватися як завгодно хіба в тому суть... А ваші поради, то видають просто безсилля...
Игорь
4626 дн. тому
Достойнейшему имяреку. Вы, высокоуважаемый и достойный из достойнейших анонимов, вероятно не в состоянии ощущать себя таковым без унижения остальных ? Только анонимно и безнаказанно оскорбив других людей, Вы чувствуете свою власть и могущество над убогими и сирыми "коротичами-гордонами-табачниками", ощущая таким образом себя выше и достойнее ? В Вас бурлит ненависть к противнику ? Закипает справедливый гнев к "проституткам, отрабатывающим должность" ? И знаете почему ? Потому, что это (констатирую это с большим сожалением) у Вас наличествуют все признаки нелёгкой психологической травмы. Связанной прежде всего с Вашими нереализованным жизненным потенциалом. Возможно в Вас говорит даже зависть к этим людям. Они успешны. Они реализут себя. С ними говорят Президенты разных стран и эпох. Они ЛИЧОСТИ. Ваша же травма постоянно ноет и беспокоет Вас. Она Вас так тревожит, что облегчение Вы можете получить только постоянной энергетической подпиткой со знаком минус. Для этого вы просто обязанны пробуждать в других людях ненависть и злость по отношению к Вам. Так как в этой атмосфере вы себя чувствуете комфортнее. Она Вам близка. Вам в ней уютнее. Кстати, сказанное относится не только к Вам, но и в бОльшей степени и к автору статьи - Инне Долженковой. Но она хотя бы подписалась своим именем. Надесь, о достойный из достойнейших анонимов, Вы не забудете мой совет: кушайте по-больше овощей и фруктов, гуляйте на свежем воздухе, занимайтесь физкультурой. Вы Вам станет значительно легче. Послушайтесь доброго совета неравнодушного к Вашему психическом здровью человека. :))
Альбрехт Д. ЕНД Сальвадор Д.
4626 дн. тому
Аніж собачитися на форумі, краще повеселитися http://www.bursov.net/publisist/88
обиженному Игорочку
4626 дн. тому
Дитя невоспитанное и необученное! Пусть тебе ПРЕДСТАВЛЯЮТСЯ шлюшки типа коротича-гордона-табачника. Чтобы ДОСТОЙНЫЕ тебе представлялись, надо заслужить. Старайся, еще не вечер.
Игорь
4627 дн. тому
Ниже прочитал высокохудожественное обращение ко мне. Вероятно написал его знающий, умный, высокоморальный украинский журналист. Стиль угадывается. Незаангажированный. Непродажный. Справедливый. Благодарю за Ваше внимание к моей персоне. Хочу также поблагодарить Вас за то, что вызвал в Вашей душе неравнодушный порыв, в котором Вы весьма правдиво изложили биографию Коротича. Всё правильно написано. С Вашей точки зрения. Только вот есть в вашем посте один минус: Вы даже не называете своего имени. Получается, что звать вас никак. И в профессии вы никто. Как до Чернобыля, так и после. Как в Москве. Так и в Киеве. Как до ГКЧП. Так и после. Вне зависимости от того, где получаете вы деньги. На Украине. В Украине. Или в США. А для Вашего же собственного здоровья и долголетия желаю Вам не завидовать другим. Не оскорблять незнакомых Вам людей. Есть больше овощей и фруктов. Заниматься физкультурой. И самое главное: состояться как ЧЕЛОВЕК. Который бы имел собственное ИМЯ.
малышу Игоречку
4627 дн. тому
Ты, мальчик, не виноват, что мало знаешь. Вероятно, сведения черпал из "бульвара". Коротич драпанул из радиационного Киева после Чернобыля. Анекдот: "Когда радиация дойдет до Москвы? - Когда Коротич станет редактором "Сибирских огней". За всю редакторскую каденцию в "Огоньке" не напечатал даже строчки про Украину. Ни одного автора из Украины. Почему? Больно обиделся на украинцев блуждающий писцатель сразу на двух языках (на третьем в уме). Проститутка, отрабатывая должность, выпустил книгу о загнивающей Америке. А после ГКЧП кормился из руки США. НИЧТОЖЕСТВО! Такое же, как и кодло его соплеменников, типа укгАинцев Яна Табачника или Гордона.
Игорь
4627 дн. тому
Удивляюсь: высокопрофессиональный писатель, журналист, редактор взял интервью у президента страны. И понеслась ! Кто-то уже готов смешать с грязью того, кто еще 25 лет назад сделал для назависимой Украины в "Огоньке" (и не только) больше, чем все нынешние "комментаторы" вместе взятые. Неужели наведенная манипуляторами ненависть выше собственного разума ? И это говорят "журналисты" ? Жаль профессию.
для Владимир Зеев Жаботинский
4627 дн. тому
ты никогда не станешь человеков всегда будешь сявкой,ненавидящая всех великих.Что Коротича,что Януковича.Твое место в жизни то,где ты сейчас,на форумах
Владимир Зеев Жаботинский
4627 дн. тому
Коротич - обыкновеннейшая дрянь, каких много. Гордон, Табачники и прочая антиукраинская бульварная мразь, если надавить, жирносракие вопят о "холокосте" и "антисемитах в вышиванках". Пока эта плесень будет размножаться в Украине, до тех пор ХАМЫ юродствуют на троне.
Ось добра
4627 дн. тому
что то я не пойму?Вам господь бога нужно в студию привести чтобы вы поверили,что Янукович самый достойный из всех претендентов на ту должность ,которую он сейчас нзанимает ?Он-лучше ,чем любой из Вас,потому что он профессионал и знает как выести страну из того кошмара,который ему достался после бютнутых безумцев.
мила
4627 дн. тому
Український президент Віктор Янукович опублікував у газеті The Wall Street Journal статтю «Україна: наше майбутнє з Європейським Союзом», переклад якої оприлюднено на президентському сайті. «Я бачу сучасну країну, яка динамічно розвивається, де малий бізнес на підйомі, творчість розцвітає, ринок набирає сили після виснажливої рецесії. Лише торік обсяг прямих іноземних інвестицій зріс на 35%» - стверджує В. Янукович. "Дзеркало тижня. Україна" співставило цю реляцію з даними Держкомстату. Так, за даними Державної служби статистики, обсяг прямих іноземних інвестицій в Україну 2010 року виріс усього на 5% і найбільша частка «іноземних» інвестицій надійшла з Кіпру
мила
4627 дн. тому
Станислав! Вы не правы! пРезидент Янукович умнее и проФФесиональнее всех нас не в миллион раз а в СЕМЬ! Будьте корректнее и точнее!
Jew
4627 дн. тому
старый маромой коротич РАЗГОВОРЫ С ТУПОРЫЛОЙ ЗОНОВСКОЙ ШЕСТЕРКО гнида с гнидой говорит
Станислав
4627 дн. тому
Чем то Коротич виноват уже?тем что программу вел?Он пытался показать что все что пишут оппозиционеры -ложь.Президент в миллон раз умнее и профессиональнее любого из них
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду