Єднання в тоталітарному екстазі

21 Серпня 2011
46549
21 Серпня 2011
13:54

Єднання в тоталітарному екстазі

46549
Приєднання «Сильної України» до Партії регіонів: у теленовинах – пустопорожні пропагандистські синхрони Азарова й Тігіпка, набагато кориснішими за які були б думки експертів
Єднання в тоталітарному екстазі

Проголошене 16 серпня рішення Миколи Азарова й Сергія Тігіпка про приєднання «Сильної України» до Партії регіонів мало всі шанси стати як не головною подією дня, то другою за значенням після суду над Юлією Тимошенко. Адже воно докорінно змінює структуру влади й наближає її до статусу однопартійної; воно не залишає навіть теоретичних сподівань на те, що віце-прем'єр вдаватиметься до незалежних кроків і наполягатиме на власній позиції. Принаймні, так мало б бути в будь-якій країні, де політика є публічною, а громадська думка становить бодай якусь цінність. Яке ж насправді місце посіла вона у випусках новин?

 

Перший національний, «Підсумки дня», ведуча Світлана Леонтьєва. Коротенький сюжет (1 хвилина 20 секунд) про плановане об'єднання партій був п'ятим за ліком і обійшовся без кореспондентського репортажу. Текст варто навести повністю. Світлана Леонтьєва: «Партія Регіонів і партія "Сильна Україна" об'єднаються. Про таке рішення сьогодні повідомили лідери політичних сил. За словами Сергія Тігіпка, переговори тривали досить довго. Ухвалити рішення саме сьогодні його спонукала необхідність спільних зусиль заради проведення реформ в країні. Із початку нового політичного сезону віце-прем'єр обіцяє представити пакет нових змін. У свою чергу лідер Регіонів прем'єр Микола Азаров, закликав до об'єднання решту політичних сил, які також підтримують реформаторські настрої». Сергій Тігіпко: «Якщо відкинути особисті амбіції, то я переконаний, що, входячи практично в партію влади, зсередини продукувати, зсередини виробляти ці рішення і впроваджувати - зсередини набагато буде легше. Україні потрібні реформи, потрібна модернізація. Чи ми це будемо робити, чи ми не будемо цього робити і будемо втрачати». Микола Азаров: «Я думаю, что на этом процесс укрупнения политической силы, которая буде проводить в стране реформы, не закончится. Я смею думать, что вот к нашей инициативе прислушаются и другие политики, и другие партии».

 

У коротенькому сюжеті - цілий букет маніпуляцій. По-перше, залишилися незрозумілими причини об'єднання: слова не лише лідерів обох партій, а й ведучої сприймалися як відверто демагогічні. По-друге, і у словах ведучої, й у синхронах прив'язування теми реформ до теми об'єднання двох партій було штучним. Навіть більше: воно відвертало увагу глядачів від події й перемикало її на абстрактне «реформаторство». Це було розмивання події, розмивання теми повідомлення. По-третє, кваліфікування політичних сил як «реформаторських» та «інших» (глядачі мали зрозуміти: антиреформаторських) було довільним і необґрунтованим; насправді це було навішування ярликів. По-четверте, синхрон Тігіпка фактично був звичайнісінькою абракадаброю: як це «зсередини» й «не зсередини», чому «набагато буде легше»? Тут ми стикнулися з добиранням цілковито неінформативного синхрону.

 

Ведуча лише й робила, що переповідала слова лідерів двох партій. Але вибудувала свої слова вона так, щоб глядачі сприймали їх як істинну й безсумнівну інформацію. Пасаж про «пакет нових змін», які пообіцяв Тігіпко, теми об'єднання партій ніяким чином не стосуються.

 

Сюжет вийшов суто пропагандистським.

 

«1+1», «ТСН» (19:30), ведуча Наталя Мосейчук. Сюжет про об'єднання партій також був п'ятим і теж тривав трохи більше за хвилину. Наталя Мосейчук: «"Сильна Україна" зникне з політичної мапи України. Партію віце-прем'єра Сергія Тігіпка, що посів третє місце на минулих виборах, поглине владна Партія регіонів. Про такі наміри оголосили партійні лідери Микола Азаров та Сергій Тігіпко. Принципи злиття виробить спеціальна робоча група і вже за 2 місяці проведуть об'єднавчий з'їзд, - сподівається Азаров. Сили нерівні: лише за кількістю членів Регіони переважають "Сильну Україну" вдесятеро, - констатує Тігіпко. Втім іде на такий крок, за його словами, заради проведення реформ в країні». Микола Азаров: «Мы не спорим здесь, кто главнее, кто больше, кто сильнее. Мы открыты для объединения всех сил, которые стоят на программе реформ». Сергій Тігіпко: «Нелегкий буде рік - рік виборів у парламент. Дуже багато буде крику і деструктиву. Хотілося б обговорити програму конструктивних кроків і без зайвої конкуренції попробувати її втілити у життя».

 

Підводку ведучої можна вважати за нейтральну, але ж синхрони! Знову ті самі реформи, знову навішування ярликів, знову відсутність зрозумілої логіки: невже нині між ПР та «Сильною Україною» існує «зайва конкуренція», а то ще й, не дай Боже, «крик та деструктив»? Невже взірець конструктиву - це однопартійна система на кшталт радянської?

 

Припустімо, інших синхронів не було. То чи треба було взагалі давати в ефір слова Азарова й Тігіпка, якщо вони були відверто пропагандистськими? А якщо вже давати, то чи функція журналіста (ведучого, тим більше за відсутності кореспондентського матеріалу) полягає лише в ретранслюванні слів політиків?

 

«Інтер», «Подробности», ведуча Анастасія Даугуле. Тут сюжет про злиття партій уклався менш ніж у хвилину, проте був найпершим. Анастасія Даугуле: «Украинские политики объединяются. О таком намерении заявили сегодня Николай Азаров и Сергей Тигипко. По словам премьер-министра Украины, "Сильная Украина" присоединится к Партии регионов, чтобы совместно проводить реформы. Азаров рассчитывает, что это произойдет в течение нескольких месяцев после проведения партийных съездов». Микола Азаров: «Мы предлагаем нашу платформу как платформу для объединения всех тех политических сил, которые хотят сделать одно - сделать Украину европейской страной». Сергій Тігіпко: «Для того, щоб уникнути великих проблем для нашої країни, а ми тільки-тільки - дійсно, тут я погоджуюсь з Миколою Яновичем - почали з них виходити, нам потрібна консолідація заради того, щоб ми робили відповідні кроки, які би нас робили більш конкурентоздатними і, врешті-решт, більш багатими наших людей».

 

От цікаво, чи пані Даугуле зрозуміла, що вона сказала? А сказала вона от що: Микола Азаров та Сергій Тігіпко ухвалили рішення, за яким усі українські політики мусять об'єднатися. Спробуйте-но якось інакше потрактувати її перше речення! Висновок, що насправді не випливає з факту, та ще й винесений перед самим фактом, а отже, такий, що сам сприймається як факт, а не висновок, - от що з цього вийшло.

 

Синхрони ж і тут були суто пропагандистськими, й ішлося в них не про тему об'єднання партій.

 

СТБ, «Вікна-новини» (22:00). Й тут сюжет про об'єднання партій був п'ятим - магічною якоюсь виявилася ця цифра. Віта Євтушина, ведуча: «Партія регіонів та "Сильна Україна" зливаються в єдине. Про це на спільній прес-конференції заявили політичні бонзи двох партій - Микола Азаров та Сергій Тігіпко. Останній визнав: "регіонали" давно пропонували йому згуртуватися. Та пристати на їхні пропозиції Тігіпко не поспішав - спостерігав за владною політичною силою. Віднині до об'єднання - готовий. Щоправда, якого формату буде злука та як називатимуться об'єднані політсили - ані Азаров, ані Тігіпко ні пари з вуст». Сергій Тігіпко: «Яким чином буде проходити об'єднання - ми ще самі не знаємо до кінця». Микола Азаров: «Это займет два месяца с учетом партийных уставов».

 

На загальному тлі сюжет був просто тобі бездоганним: жодної пропаганди й жодного відхилення від теми.

 

Новий канал, «Репортер» (19:00). Тут пішли нестандартним шляхом і поставили сюжет про злиття двох партій третім. Ірина Волкова, ведуча: «Партія регіонів та "Сильна Україна" об'єднуються. Про це сьогодні заявили їхні лідери - Микола Азаров і Сергій Тігіпко. Кажуть, остаточне злиття - не раніше, ніж за два місяці. Доти проект політсили обговорять кожна на своєму з'їзді. Лідери партій пояснюють - так буде зручніше проводити реформи і не марнувати сили на конкуренцію одне з одним під час парламентських виборів. Азаров не виключає, що незабаром до Партії регіонів слідом за "Сильною Україною" приєднаються й інші». Сергій Тігіпко: «Нелегкий буде рік. Рік виборів парламенту. Дуже багато буде крику і деструктиву. Хотілось б обговорити програму конструктивних років і, без зайвої конкуренції, попробувати її втілити в життя». Микола Азаров: «Мы не спорим здесь кто главнее, кто больше, кто сильнее. Мы открыты для объединения всех сил, которые стоят на программе реформ».

 

Тут уже була типова маніпуляція чужими руками: нейтральний текст ведучої й суто пропагандистські синхрони. Утім, маніпуляція чужими руками залишається маніпуляцією.

 

ICTV, «Факти» (18:45). Тут сюжет про об'єднання владних партій ішов шостим. Олена Фроляк, ведуча: «І сьогодні ж стало відомо про об'єднання Партії регіонів та "Сильної України". Про це оголосили лідери обох сил - Микола Азаров та Сергій Тігіпко. Протягом двох місяців відбудуться партійні з'їзди, які ухвалять механізм злиття. Головний регіонал зазначив, що дві сили гуртуються заради проведення в Україні реформ. На думку лідера "Сильної України", входження його політичної сили до партії влади допоможе ефективніше впроваджувати передові ідеї в життя країни. Микола Азаров закликав всі політичні сили, налаштовані на перетворення, єднатися з Партією регіонів». Микола Азаров: «Мы предлагаем нашу платформу как платформу для объединения всех тех сил политических, которые хотят сделать одно - сделать Украину европейской страной». Сергій Тігіпко: «Зараз, я вважаю, нам потрібно більше всього думати, яким чином об'єднатися, і боротися з корупцією, яка сьогодні, на жаль, ті уже зміни, ті реформи, які ми провели, яка сьогодні нівелює часто їх».

 

Діагноз той самий: нейтральний текст ведучої й пропагандистські синхрони.

 

А от далі йтиметься про чималий сюрприз. 5 канал, «Час новин» (20:30), третій за ліком сюжет випуску. Артем Овдієнко, ведучий: «Партія "Сильна Україна" і Партія регіонів об'єднуються. Про це заявив лідер регіоналів, прем'єр-міністр України Микола Азаров. За словами керівників політсил, об'єднуються заради консолідації зусиль для проведення нових реформ у країні». Микола Азаров: «Ради консолидации общества. Ради консолидации наших усилий мы с Сергеем Леонидовичем договорились - выступить с инициативой объединения наших партий путем присоединения "Сильной Украины" к Партии регионов. Мы не спорим здесь, кто главнее, кто больше, кто сильнее. Мы открыты для объединения всех сил, которые стоят на программе реформ». Сергій Тігіпко: «Коли не буде результатів спільної роботи, на перших порах розмови будуть надзвичайно емоційними. У нас ніхто не полюбляє владу, тим більше, чим довше вона працює - тим більше не полюбляють. Але я можу сказати одне - ще ніхто з опозиції справи не зробив».

 

Коли вже 5 канал за допомогою синхронів утовкмачує глядачам, що «ніхто не полюбляє (от саме цю. - Б.Б.) владу» лише через те, що владу взагалі не люблять, і що «ще ніхто з опозиції справи не зробив», - це таки й справді верх оригінальності. Принаймні, включити до синхронів пасаж про бездіяльність опозиції не здогадався більше ніхто.

 

«Україна», «События». Четвертий за порядком сюжет, що тривав аж дві з половиною хвилини, з кореспондентським матеріалом. Єлена Кот, ведуча: «"Сильная Украина" присоединяется к Партии регионов. Об этом на совместном брифинге заявили лидеры обеих политсил, а по совместительству руководители правительства». Дмитрій Шльонський, кореспондент: «Политологам и экспертам будет чем заниматься в ближайшие несколько недель. Премьер-министр Украины Николай Азаров подтвердил: партия "Сильная Украина" объединяется с Партией регионов. С сегодняшнего дня регионалы готовы принять любую партию, если она готова участвовать в превращении Украины в развитое европейское государство». Микола Азаров: «Ради консолидации общества, ради консолидации наших усилий мы с Сергеем Леонидовичем договорились выступить с инициативой объединения наших партий путем присоединения "Сильной Украины" к Партии регионов». Дмитрій Шльонський: «Сергей Тигипко, в свою очередь, информацию о самоликвидации "Сильной Украины" не подтвердил и не опровергнул. На решение всех вопросов об объединении отведено 2 месяца. На своей страничке в одной из социальных сетей Сергей Тигипко выставил проект слияния на всеобщее обсуждение». Сергей Тігіпко: «Я добре розумію: нічого не міняючи, життя краще зробити ми не зможемо. Нам потрібні зміни. А якщо ми разом бачимо це, якщо ми разом готові це робити, то чому не поговорити про об'єднання, чому, в кінці-кінців, і не об'єднатися». Володимир Фесенко, політолог: «Я думаю, что вот эта тенденция, укрупнение партий, консолидация различных политических партий, это тенденция, которая будет доминировать в ближайшей перспективе». Дмитрій Шльонський: «Из всех более-менее значащих игроков слияние двух партий согласились прокомментировать только коммунисты». Ігор Царьков, народний депутат, фракція КПУ: «Я думаю, это связано с работой политтехнологов. Тут вряд ли идет какой-то вообще разговор о том, что это выбор одной или другой партии. Потому что обычно это принимается на съездах». Дмитрій Шльонський: «Остальные ограничились пресс-релизами. Оппозиция предложение премьер-министра начать работать вместе отвергла со свойственной ей пролетарской ненавистью. Партия «Батькивщина» обвинила Сергея Тигипко в троекратной измене своим избирателям и призвала рядовых членов "Сильной Украины" покинуть партию и присоединиться к ним. "Народный Рух" усмотрел в объединении стратегию поэтапного уничтожения других политических партий Украины. И те, и другие сошлись в одном - Сергей Тигипко закончил жизнь политическим самоубийством».

 

Отже, й цей сюжет був у річищі загальної тенденції - застосування пропагандистських маніпулятивних синхронів. Але й кореспондент доклав для того зусиль. Це саме йому належали слова про те, що лише союзники Партії регіонів виступають за «превращение Украины в развитое европейское государство». Опозиція, мали зрозуміти глядачі, категорично проти європейського вектору розвитку. Це саме кореспондентові належали слова про «пролетарську ненависть», що аж ніяк не пасували загалом емоційно нейтральному матеріалу. Окрім того, що вони були відверто зневажливими, вони ще й мусили переконати глядачів: опозиційність опозиції (даруйте за тавтологію) є геть ірраціональною, емоційною й суб'єктивною. Ну от не любить опозиція людей на прізвище Янукович, і все тут, є в опозиції такий пунктик.

 

«Україна» була єдиним каналом, який звернувся по допомогу до експерта. Точніше, буцімто звернувся - адже політологи (а тим паче Фесенко) ніколи не висловлюються одним реченням, без аргументування. Слова політолога було вочевидь вирвано з контексту, й у такому вигляді в них було штучно привнесено нібито високу оцінку злиттю двох партій та буцімто констатацію, що вони йдуть в авангарді модерних тенденцій.

 

Отже, вельми сумною вимальовується загальна картина. Складається враження, ніби наші тележурналісти й гадки не мають про те, що синхрон - це теж частина ЖУРНАЛІСТСЬКОГО матеріалу. І саме журналіст (а не «синхронований») відповідає за коректність добирання синхронів та коректність їх використання. Ба більше: журналіст (і репортер зокрема!) має не лише право, а й обов'язок коментувати синхрони на предмет змістовності, інформативності й правдивості. Не підносити глядачам малоїстівний продукт, а попередити їх про низьку його якість.

 

Власне кажучи, чим політики кращі за журналістів? Чи їх, політиків, у нас офіційно визнано особами вищої касти? Якщо журналіст подає негодящий матеріал, його завертають. А якщо політик дає негодящий синхрон - невже так уже неодмінно треба пускати його в ефір?

 

А чому лише на «Україні» згадали про реакцію на злиття ПР та «СУ» інших політичних сил? (Некрасиво, ганебно згадали, але все ж!) Невже викладення позиції Азарова та Тігіпка - оце й була ПОВНА інформація? Оце й був баланс усіх можливих позицій? Невже не було зрозуміло від самого початку, що Азаров та Тігіпко в даному разі вже точно співатимуть в унісон, що вони - одна й та сама сторона?

 

Оце був черговий (і дуже яскравий) вияв загальної хвороби наших ЗМІ, для яких суспільства ніби не існує. Адже навіщо взагалі було інформувати українців про злиття двох партій? Щоб потішити їх черговою цікавинкою? Що в даному разі цікавило глядачів - кар'єрні та електоральні перспективи Сергія Тігіпка? Чи здійснив він політичне самогубство, а чи політичне самозґвалтування? Чи, може, глядачів цікавили й цікавлять передусім їхні власні перспективи, перспективи країни, у якій вони живуть? І, відповідно, значення злиття ПР та «СУ» для процесів, що відбуваються у владі й державі?

 

Годі вже й казати, що замість пустопорожніх пропагандистських синхронів двох «героїв дня» набагато кориснішими й інформативнішими були б думки експертів.

 

Але й це ще не все. Як повідомила «Українська правда», у спільній заяві Азарова та Тігіпка йдеться, зокрема, про те, що «громадяни, політичні і громадські організації, що прагнуть підтримати реформи президента, мають об'єднатися», а «час та інтереси народу вимагають відповідальної політики та консолідації всіх здорових сил суспільства». А ще - про те, що «політичні сили, які живляться з розбрату, продовжують спроби протиставити одне одному людей, які насправді хочуть спокійно працювати і жити в добробуті... Спосіб політичного існування цих сил вчорашнього дня - популізм, демагогія і політиканство. Вони не вміють працювати, і тому кличуть до революцій».

 

Крижаним вітром тоталітаризму повіяло від цієї заяви. Забутими вже «всі, мов один», «пліч-о-пліч», «раз-два-лєвой», «єднанням партії з трудовим народом» та, з іншого боку, мало не «паразитичними елементами». І підписали цю заяву не хто-небудь, а прем'єр-міністр та віце-прем'єр-міністр. От які ідеї насправді об'єднали їх! От якими ідеями живе влада, що розбудовує «європейську Україну»! От якими категоріями вона мислить!

 

А наші телеканали (зокрема, й 5-й) цього не помітили! Не сприйняли за важливе! Подумаєш, дрібничка яка! І це вже насправді страшно.

 

А може, їх, телеканали, так надихнула заява, що вони кинулися єднатися з владою раніше за неї саму?

 

Картинка - politics.comments.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
46549
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду