Ви досі ненавидите шансон? Тоді ми йдемо до вас!

19 Серпня 2011
21487
19 Серпня 2011
08:26

Ви досі ненавидите шансон? Тоді ми йдемо до вас!

21487
Як пережити рекламу з найменшими втратами для психіки
Ви досі ненавидите шансон? Тоді ми йдемо до вас!

Зізнаюся чесно: мій найулюбленіший серіал іде не в прайм-таймі. І навіть не в передпраймі. І не глупої ночі. Це не «Втеча з тюрми», не «Обручка» і не «Свати». Його можна побачити посеред білого дня на не надто рейтингових каналах у проміжках між головними програмними продуктами. Він іде під шапкою «Телемедіа» й надзвичайно захопливо розповідає про соковитискачі, набори суперножів із надзвичайно міцної сталі чи парові праски разом із диво-пристроєм для фарбування будь-яких поверхонь.

 

Їй-бо, я не перебільшую! Герої цих сюжетів настільки входять у роль, так переконливо видають бажане за дійсне, що рука мимохіть тягнеться до слухавки радіотелефону, аби набрати заповітні цифри й замовити все, що рекламують неймовірні ентузіасти з мого телевізора. При цьому я чудово усвідомлюю, що всі ті диво-леза для апельсинового філе чи громіздка парова праска - чергове, сказати б сленгом, «разводілово» для наївного глядача.

 

І все одно - коли я чую слово «соковитискач», з мого серця направду витискаються щирі сльози вдячності до авторів українського перекладу тієї заморської реклами! Бо де ще можна те слово почути?

 

Каюся - якось таки довелося зателефонувати до «Телемедіа». Одразу ж виправдаюся: замовити той самий соковитискач попросив один далекий родич із провінції. Дякувати Богу, коли з'ясувалося, що рекламований товар - типовий кіт у мішку, коли тобі тупо пропонують купити те, що ти побачиш тільки після поштової доставки, від цієї послуги вирішили відмовитися. Соковитискач купили у фірмовому магазині, і він уже кілька років служить господареві вірою й правдою.

 

Але я нині не про те, наскільки успішно рекламісти торгують повітрям. Я про рекламу як неминуче зло. А зло можна й потрібно або ж мінімізувати, або ж навіть перевести в позитив. Це не означає, звісно, що ви повинні лякати знайомих виконанням пісеньки «О палмолів, мій ніжний гель!» у караоке-барі. Або ж - лякати їх, вискакуючи з-за рогу зі словами: «А ви хотіли б мати біліші зуби?» Тим паче, приладу, яким нахабний дядько в білому халаті, прикидаючись стоматологом, копирсається в роті впійманих просто на вулиці жертв, ви ніде не купите. Навряд чи друзі зрозуміють такий гумор. Проте без гумору сприймати всюдисущу рекламу просто не можна.

 

Тут потрібна одна важлива ремарка: той, хто не хоче витрачати час на перегляд телереклами, може просто перемкнути канали. Але телевізійні дирекції з програмування чи то змовилися, чи то вдають, що турбуються про інтереси глядача: рекламні блоки хвилин по 15-20 (залежить від рейтингу програми й каналу) майже на всіх каналах ідуть одночасно. І якщо запінг втрачає сенс, то під час цих блоків тільки те й залишається, що спробувати непогано розважитись.

 

Наприклад, розглядати рекламу прального порошку «Тайд» як такий собі бенефіс українських домогосподарок та їхніх нечупар-дітей. Ну хто ще добровільно зізнається, що, попри всю непедагогічність цього методу, наші мами за брудну майку лупцюють дітей паском? Але ж за гроші можна ще й не таке розказати! Тебе ж при цьому ще й у телевізорі покажуть! Радості й заздрості - на все село. То чому ж не потішитися за героїв цієї реклами?

 

З деяких нав'язливих роликів можна залюбки познущатися. Це переважно стосується тих, хто всім серцем ненавидить «русскій шансон» як жанр і однойменне радіо. Чого варте лише запитання на початку цієї реклами: «Ви ще й досі слухаєте паплюжні гудки у вашому телефоні?» Що таке паплюжні, мені як філологу не зрозуміло. Ну нема такого прикметника в українській мові! Є «паплюжити» (рос. - поносить, порочить, позорить, хулить) і «паплюження». А от слова «паплюжний» не дає жодний словник! Той, хто писав цей текст, вочевидь, дуже хотів у такий спосіб збагатити державну мову, яку слід уживати в рекламі, згідно з поки що чинним законодавством. Ну, не знаю, може, це була спроба перекладу «фені»... Натомість вийшов ще один привід «тіпа поржать» з недолугої реклами. А тих, хто хоч трохи розуміється на рідній мові, цей ролик може спонукати до палких навколофілологічних суперечок. Дивись, так і час можна згаяти, поки йде та осоружна реклама.

 

А ще можна пуститися в розлогі розумування, чиїм голосом розмовляє мальований персонаж ролика з тієї ж серії - справжнього Віктора Андрієнка чи пародиста. Теж непоганий варіант, щоби дочекатися кінця реклами. Головне при цьому - пропускати повз вуха зразки «непаплюжних» гудків у вигляді витворів Міхаіла Круга і його послідовників. Хоча... Якщо це не вдається, можна їм підспівувати, бажано в пародійному стилі. Ну, там, рвати на грудях тільник, чи що. А коли при цьому намалювати на тих грудях «золотиє купола», успіх у членів родини забезпечено!

 

Ще одна гра, яка допоможе пережити тяжкі хвилини випробування рекламою - побитися об заклад з ближнім, хто в ній знімався. Якщо ви дійшли згоди, що то насправді таки Ірина Розанова, можна зав'язати дискусію на тему, своїм вона голосом говорить українською без жодного акценту, чи ні. Або ж поговорити, яких висот сягнув фотошоп (бо ж повірити, що вже далеко не молода російська актриса так добре збереглася, можуть лише її безнадійні фанати). У таких продуктивних балачках ви знову ж таки згаєте час не зовсім бездарно.

 

А втім, попри все вищесказане, є в телевізорі реклама, на яку... чекають. Це передусім стосується телеглядачів, які люблять тварин. А конкретніше - котів. Можна їх у хаті й не тримати, а просто любити здалеку, суть від того не зміниться. Бо коли на екрані з'являються пухнасті створіння в особах кота Бориса, білосніжного «перса», британського блакитного або ж смугастого «скотіш страйт» (тобто шотландського прямовухого), більше відомого в нас як кошеня породи «Віскас» (сама бачила оголошення на виставці котів: «Продаються кошенята породи "Віскас"»!), тануть навіть кам'яні серця. І цю рекламу можна дивитися як завгодно довго. Бо тварини не набридають. На відміну від людей.

 

Хоча й серед людських персонажів реклами трапляються живі й кумедні. Приклад - новорічний ролик мінеральної води «Миргородська». Отой, де тато в костюмі Діда Мороза виробляє якісь неймовірні кульбіти, а двійко дітей за ним досить насторожено спостерігають, явно підозрюючи в батька якесь душевне захворювання. Аж поки хлопчика не осяяло, і тоді він закричав: «Мамо, здається, тато хоче "Миргородську"!».

 

Не скажу, що лише телевізійний ролик змусив зробити нас вибір на користь «Миргородської», але в комплексі з грамотною промоцією в інших ЗМІ він відіграв свою роль - наша родина п'є лише цю мінеральну воду. Попри те, а радше - завдяки тому, що в ній не знімалися зірки. Байдуже, наші, російські чи голлівудські.

 

Ну не віримо ми зіркам! Краще вже про котів подивитися. Воно якось душевніше... Та й для здоров'я корисно!

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21487
Теги:
Читайте також
01.09.2011 13:20
Інна Долженкова
для «Детектор медіа»
21 317
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Sparrov
4634 дн. тому
Про оці паплюжні гудки і "солідні" дзвінки. Мені аж реготати хочеться коли таке чую, проте бентежусь, адже якщо є реклама, то на когось вона ж розрахована. А отже в моїй державі є значний відсоток таких які можуть вважати таку, перепрошую, "музику" солідною?! Щодо реклами, то так - 99 ₴/міс (у моєму випадку 120 ₴/міс) вартості Інтернету. Ще на додачу другий монітор підключений до компа (середній за потужністю) і мій "ТВ" без реклами працює у фоновому режимі. Єдине зараз літом у каналу ТВІ в записі лише новини, інші їх передачі тільки онлайн можна подивитися, весною вони все своє надавали в записі.
Клаша
4635 дн. тому
99 гривень на місяць, пару налаштувань браузера - і спокійно дивимось улюблені серіали і фільми без реклами і без перерв (навіщо дивитися новини та "телепередачі" з ящика не знаю, але це теж можна спокійно подивитися в мережі)
ППКС
4636 дн. тому
А еще круто, когда Олимпийская чемпионка (!!!) Серебрянская призывает питаться в МкДональдсе (!!!), и сама показательно уминает какую-ту фигню из этого фастфуда. Или ряшка Богдана Бенюка, который убеждает нас, что на ночь пьет "Ряженку з печи". Селебритис, или выбирайте рекламу тщательнее, или не ПАПЛЮЖЬТЕ свой же собственный светлый образ, который вы создавали долгие годы))
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду