Вибрані місця з листування недругів

6 Серпня 2011
11232
6 Серпня 2011
10:39

Вибрані місця з листування недругів

11232
За доби дисидентства й самвидаву 60-70-х років відкриті листи, адресовані закордон, були чи не єдиною доступною формою протесту проти тоталітарного режиму. І головне - завдяки їм можна було хоч трохи полегшити долю в'язнів совісті. Але ж то були часи, коли влада бодай трохи зважала на міжнародну громадську думку і змушена була на неї реагувати.
Вибрані місця з листування недругів

Теперішній владі начхати і на громадську думку, і на дисидентів, і на «інтелігенцію». Це яскраво продемонстрував арешт Юлії Тимошенко.

 

Лист «української інтелігенції» до президента Януковича, де вона дякує батьку нації за боротьбу з корупцією, початок справжніх реформ і збереження інституту українознавства та реліктових лісів біля Львова, наробив у пресі багато галасу. Надто ж в інтернеті.

 

Хто тільки не висловився з цього приводу - від самого гаранта з дякою за розуміння й підтримку його курсу «українськими елітами» до професійних ботів-коментаторів. Останні, як завжди, у висловах не соромилися, майже одностайно затаврувавши ту нещасну інтелігенцію найпаскуднішими ярликами. Справді, компанія, котра поставила свої підписи під удячним листом, виглядає дуже різношерстою. Чому поряд із Віталієм Коротичем та Петром Кононенком опинилися Сергій Квіт і Володимир Цибулько - «володарі дум» молоді 90-х, яким, до речі, тоді більше пасувало називатися європейським словом «інтелектуали», а не вигаданим у XIX столітті російським письменником Боборикіним визначенням «інтелігенція» з усіма «вытекающими», обоє пояснили. Причина підписання - неповне ознайомлення з текстом. Вам не смішно? Мені - сумно. А місцями страшно.

 

Сергій Грабовський у своїй статті на «Детектор медіа» («Хто кому вклонився і хто кого підтримав») абсолютно точно зазначив, що журналістська поверховість у висвітленні ситуації навколо цього листа загрожує, за словами Мераба Мамардашвілі, випаленням смислів, а відтак - гуманітарною, а далі ‑ антропологічною катастрофою.

 

Пан Грабовський, один із небагатьох науковців, який цією катастрофою переймається, пише, що з десяток «підписантів» цього листа не є всією українською інтелігенцією. Як не є ознака частини множини ознакою всієї множини і передбачає в недалекому майбутньому моду на збори громадськості в дусі тоталітаризму. Де трудящі будуть ухвалювати листи або з категоричним «одобрямсом» чергового Леоніда Ілліча, або з нищівною відсіччю всіляким «відщепенцям».

 

Перспектива, що й казати, невесела. Але, як на мене, усі коментатори того досить кумедного звернення до президента забувають принаймні про дві речі, які одразу ж упадають в око при неупередженому читанні інформації.

 

Перше - вдячна цидула до АП надійшла майже зразу після того як на ту ж адресу надійшов лист від так само української інтелігенції із вимогами припинити політичні репресії - скасувати суд над Юлією Тимошенко та випустити із СІЗО Юрія Луценка. Тобто подяка президентові ‑ це така собі симетрична відповідь на протестні вимоги «прогресивної громадськості». Протест підписали люди справді відомі й шановані. Принаймні, ніхто з них до 1991 року в україножерстві, на відміну від одного «підписанта» листа ‑ подяки президентові, не помічений. Інша річ - чому вони це зробили, тим самим давши привід до «симетричної відповіді»? (До речі, якби не та відповідь, мало хто й дізнався би про існування протестного оригіналу.)

 

Тут мушу зробити невеличкий екскурс у нещодавню історію. Коли після оголошення результатів президентських виборів, у лютому минулого року, я зателефонувала дуже талановитій поетесі з «активною громадянською позицією» з розпачливим криком: «Що тепер робити?!», вона відповіла: «Ну що? Будемо тепер листи підписувати, мабуть». Тобто, уже тоді, на світанні остаточного утвердження бандитсько-феодального устрою, українська інтелігенція (цього разу без лапок) не бачила для себе інших форм протестів, окрім відкритих листів. Байдуже, кому - чинній владі чи в міжнародні організації. Правда, того листа проти політичних репресій підписала не вона, а її чоловік, попри всю свою іронічність і здоровий скептицизм.

 

Так уже склалося історично - за доби дисидентства й самвидаву 60-70-х років відкриті листи, адресовані закордон, були чи не єдиною доступною формою протесту проти тоталітарного режиму. І головне, завдяки їм можна було хоч трохи полегшити долю в'язнів совісті. Але ж то були часи, коли радянська влада бодай трохи зважала на міжнародну громадську думку і змушена була на неї реагувати.

 

Теперішній владі начхати і на громадську думку, і на дисидентів, і на інтелігенцію з її протестними листами. Це яскраво продемонстрував арешт Юлії Тимошенко.

 

Так само, втім, як і тим, на захист котрих колись був покликаний цей «прошарок», отих, за Шевченком, «малих рабів німих».

 

Другий момент, який мало хто зауважив, ‑ вереск в інтернеті стосувався переважно саме тих «підписантів», які досі не були поміченими у провладній орієнтації. Виринуло в цьому контексті й ім'я Ольги Богомолець, не в останню чергу завдяки Ганні Герман. Радник президента у власному блозі докладно розповіла, як відомий лікар і громадський діяч написала аж два листи Віктора Януковичу: один із розповіддю про вандалів у Музеї народної ікони в Радомишлі з проханням допомогти, а другий уже з подякою за скасування рішення Київради про виділення ділянки під забудову на вулиці імені її прадіда.

 

Власне, якщо людина звертається до найвищої інстанції із проханням по допомогу, бо ніхто більше не в змозі допомогти ‑ це її і лише її особистий вибір. І вона має на нього право. При цьому ніхто не просив і не збирався ті листи оприлюднювати. А вийшло, що «майстри піару» з АП зробили так, що «підписантів» подячного листа спровокували на цю дію, маніпулюючи ім'ям Ольги Богомолець, буцімто на її підтримку.

 

Дехто може сказати, мовляв, треба було читати, що підписуєш, і матимеш рацію. Але ж наша творча інтелігенція на те й творча, щоб не вчитуватися в кожний рядок, а зреагувати на знайомі й подеколи шановані імена серед тих, хто підписав. Свої ж хлопці, як-не-як! Та й привід благородний нібито, як пояснили деякі з тих, кому зателефонували із запрошенням підписати листа. І вийшло, що «українська інтелігенція» знову опинилася у великих лапках. По-перше, тому, що вміє лише рефлексувати, а по-друге, тому, що так і не еволюціонувала від пролетарсько-комуністичного терміну «прошарок інтелігенції» до правдешнього європейського «інтелектуали».

 

Це безпрецедентне «листування з недругами» демонструє українському споживачеві інформації, байдуже, на яких носіях, те, що неможливе ніде більше - цілковиту розпорошеність чи то й відсутність національної інтелектуальної еліти. Бо якщо вона так легко піддається на провокації замість запропонувати й занести в залізобетонні голови співгромадян свіжі ідеї розвитку суспільства, а головне - шляхи їхнього втілення, то нам тільки й лишається цитувати «вибрані місця з листування з недругами» (хто не зрозумів, це перифраз гоголівських «Избранных мест переписки с друзьями»).

 

Ілюстрація - caricatura.ru

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11232
Читайте також
10.08.2011 08:36
Інна Долженкова
для «Детектор медіа»
22 071
05.08.2011 14:03
Сергій Грабовський
для «Детектор медіа»
16 931
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Пилип з конопель
4646 дн. тому
Інтелектуали, інтелігенція - це вторинне. Первинне - це почуття власної гідності та поваги до власної країни та до прав її громадян, яке може бути притаманне будь-кому. Саме це почуття рухало дисидентами 60-70-80-х, серед яких з однаковою шаною можна назвати як відомих вчених чи літераторів на кшталт Сахарова чи Дзюби, так і звичайних людей, наприклад кіноредактора Гелія Снегірьова, подвиг якого в незалежній Україні фактично забуто. Натомість почуття власної гідності - яке цінилося у всі віки, і про що написані томи світової літератури - в сучасній Україні це абсолютне ніщо, яке нікому не потрібне. І через те, всі ці "геніальні" митці, заслужені й перезаслужені, а разом з ними всілякі академіки, дохтори, гинеральні продюсери та інші андераундні гуру та гламурні звьозди - одним словом все це велике українське цабе є направду грязюкою, що чвиркає з-під чобіт Його - Сонцепикого та Непересічного, якому належить Влада. Це не той, про кого ви подумали. Йому ім`я - Жлоб. І доти, поки його не зупинить той, у кого є почуття власної гідності - до того в Україні нема і не може бути ні інтелектуалів, ні інтелігенції.
Пилип з конопель
4646 дн. тому
2 Rublik --- Если ТК - помойка, то что же вы тут делаете?
Rublik
4646 дн. тому
Не смешите мои тапочки... с. грабовский -науковец... а яворивський писатель... Дурдом... Вот телекритика, помойка для отбросов- это точно.
atos
4647 дн. тому
Так исковеркать мой текст-надо уметь!
atos
4647 дн. тому
"Телекритика" ,как всегда, НАД всем. Грабовский .."один из немногих УЧЕНЫХ".. Ученые должны заниматься НАУКОЙ, а не подрабатывать на "джинсе". Большей компрометировании для настоящего ученого не бывает В. Коротич, П. Кононеко- не авторитеты для автора, ей больше по душе М. Мамардашвили. И почему КРИТИКА должна быть только "черной"? Ведь,есть люди,которые умеют замечать, пусть не большое, но положительное, а есть чистые "очернители. И почему в статье нет ни ОДНОГО СЛОВА, об основном фигуранте этой полемики- Тимошенко,ее поведении на Суде,ее хамстве, оскорблениях ГОСУДАРСТВА И ЕГО АТРИБУТОВ??? Все мы видели ,как в Штатах арестовали Кросса Кана-наручники, два амбала взяли под руки и в каталашку, как в Египте Президента на носилках доставили в СУД и никаких проблем. У нас же ,даже такую авантюристку,которая опустила всю страну в долговую яму, нанесла громадный урон нашей экономике и всему народу Украины, нельзя арестовать. ОНА ОППОЗИЦИЯ! А чем она отличается от ВЛАСТИ? Она предлагает какие то планы по оздоровлению экономики,по ЖКХ ... одни голые оскорбления и больше ничего. И последнее, если в суде создан прецедент хамства,неуважение к Суду,к ГОСУДАРСТВУ, то теперь любой гражданин будет поступать так же. Тогда нам будет не о чем говорить. Вы к этому призываете ?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду