У межах дозволеного

10 Серпня 2011
22069
10 Серпня 2011
08:36

У межах дозволеного

22069
Російські ЗМІ, приділивши арешту Юлії Тимошенко як ніколи багато уваги, вочевидь, орієнтувалися на «що сказала партія» і на те, проти кого тепер дружить їхній прем’єр
У межах дозволеного

Такого гарячого серпня в журналістів не було давно. Зазвичай нашій братії цієї пори тільки й лишається писати хіба що про фестивалі чи гастролі. А цього року пан президент позбавили взагалі єдиного інформаційного приводу - святкування Незалежності. Що само по собі дуже дивно з огляду аж на 20-річний ювілей тієї самої незалежності, перший в історії.

 

Але спасибі Юлії Тимошенко та українській Феміді! Вони подбали і про журналістів, спраглих сенсацій, і про народ, який скучив за Майданом. «Зміна запобіжного заходу з підписки про невиїзд на арешт» (саме таке офіційне формулювання того, що відбулося в Печерському суді п'ятничного вечора) дала поживу не те що Україні, цілому світові. Якщо чесно, не чекали. Ні арешту, ні бурхливої реакції світової спільноти. Тут я цілковито солідаризуюся з Юлією Тимошенко, котра висловила щирий подив із того, що стільки народу за межами України висловили своє невдоволення фактом її запроторення до Лук'янівського СІЗО. Щодо її соратника Юрія Луценка, який у тому СІЗО вже сім місяців відсидів, ніхто бурхливо не протестував. Мабуть, харизма не та!

 

Певно, що головною несподіванкою для всіх стала заява МЗС Російської Федерації, зроблена увечері 5 серпня, одразу після того як Юлію Володимирівну через живий коридор спецпризначенців провели до машини, що попрямувала в СІЗО.

 

Цитую: «...Все газовые соглашения 2009 года подписывались в строгом соответствии с национальным законодательством двух государств и международным правом, и на их подписание были получены необходимые указания президентов России и Украины... Исходим из того, что судебное разбирательство относительно Тимошенко должно быть справедливым и беспристрастным, отвечать всем требованиям национального законодательства при обеспечении возможностей защиты и соблюдения элементарных гуманитарных норм и правил...»

 

І тут моя інтуїція, попри абсолютну демократичність і вишукану стрункість формулювань російських дипломатів та й власне, сам приголомшливий факт такої заяви, залементувала «пробі!».

 

Це ж як воно виходить тепер? Янукович - ворог Путіна (що не Медведєва, то це точно, адже Міністерство закордонних справ Росії підпорядковується її прем'єр-міністру)? Бо те, що в братній країні жодна офіційна заява не може бути проголошена без «височайшої» згоди, ні для кого не таємниця. А якщо наш вельмишановний президент уже став недругом Росії (бо хто ж її ще уособлює!), це означає, що в друзі собі Путін вибрав Юлю. Ну, про їхню полум'яну дружбу, припустімо, нам відомо ще з часів, коли вони підписували ті самі газові угоди, за які нині Тимошенко й судять. І коли «подєльнік» заступається за колежанку у справі, то, видно, таки був у тих газових угодах обопільний інтерес. Тим паче, в заяві російського МЗС усю відповідальність за газові угоди 2009 року покладено на президентів(!) обох країн. Краса та й годі! Прем'єри собі угоди підписували, а президенти, виявляється, в цей час бовваніли в них за спинами, як оті сірі кардинали.

 

І стало мені цікаво, що про це пишуть і як показують російські газети й телеканали. Бо в них же там як - «партія (читай «Единая Россия» сказала, комсомол, чи то пак, ЗМІ відповіли «єсть!»). Але не всі, не всі. Це я знаю з тих часів, коли почала читати в інеті опозиційну російську «Новую газету». Давній автор видання, Дмитрій Биков, талановитий поет, прозаїк, публіцист, есеїст і колумніст (власне, в нього набагато більше іпостасей, але їхній перелік зайняв би забагато місця), а ще - невгамовний демократ і ліберал, не міг не відгукнутися на арешт Юлії Тимошенко. Він написав віршовану колонку «Тарасовское» (від Тараса Шевченка). Як завжди, яскраво й дотепно. І, як завжди, про Росію. Хоч і про Юлю. Знову цитую:

 

«Вот и понял я случайно, слава тебе Боже, почему у вас Украйна - не Россия все же. И от вас, дивя планету, лучшие съезжают, и у вас свободы нету, а врагов сажают, понимающих лажают, дураков ласкают... Но у нас, когда сажают, то не выпускают. И у нас бы Тимошенко сделала карьеру, подольстившись хорошенько к нашему премьеру, и резвилась бы, как серна, и цвела, как вишня, - но у нас бы если села, то уже б не вышла. Если ж кто у нас и выйдет - никого не судит, потому что плохо видит и почти не ходит.

...Нет, Россия - не Украйна.

Возвращайся, Юля».

 

У тому ж числі «Новой...» є й стаття Ольги Мусафірової «Тимошенко попала в СИЗО. Янукович - в ловушку». Кореспондент газети зробила цілком об'єктивний репортаж із Києва про арешт нашої головної опозиціонерки, зацитувала вже згадану заяву МЗС РФ і зробила з неї певні висновки. Приміром, такі: «Никогда еще прежде Россия не пеняла Украине за ущемление украинской же демократии!» Або ще: «С подачи России Янукович фактически объявлен последователем Лукашенко? Ряд европейских лидеров и Госдеп со своей солидарностью и возмущением теперь вынуждены идти в фарватере...» Але далі цього авторка статті не йде.

 

«Московский комсомолец» (не той, що в Україні, а той, що в Москві) 8 серпня присвятив мегаподії аж дві статті - Станіслава Бєлковського «Тріумф Юлії Тимошенко» та «Майдан і Юля неподільні». У першій автор доводить, що «...Юлия Владимировна очень хотела, чтобы ее нынче посадили в тюрьму. И она таки этого добилась». Пан Бєлковський вважає, що з погляду Тимошенко це сталося дуже вчасно, бо якби їй дали умовний термін у вересні, можливість використати процес для політичної реанімації була б мінімальною. А відтак вона знову головна жертва авторитарного режиму Віктора Януковича та безальтернативний лідер об'єднаної опозиції. Оглядачеві «Новой...» зі свого московського «далека» видно, що, на відміну від Росії, в Україні президент - просто головний бюрократ. Далі автор стверджує, що політик вождистського типу, яким, безумовно, є саме Юлія Тимошенко, не міг перемогти в цій країні. Завершується стаття побажанням: «И, дай Бог, не победит, несмотря на нынешний СИЗО-триумф». Стаття про неподільність Юлі і Майдану - це хроніка подій у репортажному форматі.

 

Взагалі з російських газет лише одна, вибачте за мимовільний каламбур, «Російська», дозволила собі в замітці про арешт опозиціонерки поблажливий тон: «Киев ареста экс-премьера Украины почти не заметил. Несмотря на призыв к новому «майдану», в наскоро разбитом палаточном лагере на Крещатике вчера ютились всего несколько десятков человек». Мабуть, до редакції на той момент ще не довели директиву, чи то пак, заяву МЗС.

 

Російські ж телеканали у висвітленні п'ятничних подій були майже бездоганно виваженими, відтак репортажі з Києва на РЕН ТВ і на «РТР-Планета» майже не відрізнялися. Єдиний нюанс (а диявол криється в деталях!) - у головних «Вестях» Росії не давали повних синхронів, обмежившись переказом слів того чи іншого персонажа, тоді як новинарі з ліберального РЕН охоче показували всіх дійових осіб процесу, наклавши російський переклад на українські синхрони. І ще - «Вести» намагалися показати українські події відповідно до заяви МЗС ( щодо «обеспечения возможностей защиты и соблюдения элементарных гуманитарных норм и правил...», а на кабельному (дуже вже незначна аудиторія в РЕН ТВ»!) намагалися зробити репортаж «живенько так».

 

Назагал моя інтуїція таки мала рацію - російські ЗМІ, приділивши арешту Юлії Тимошенко як ніколи багато уваги, вочевидь, орієнтувалися на те, що «сказала партія» і на те, проти кого тепер дружить їхній прем'єр. Але при всьому тому і ті з них, хто відкрито симпатизує екс-прем'єрці, і ті, кому раніше це було зась, усе-таки стримані в оцінках як її судових демаршів та арешту, так і політичного майбутнього. Воно й зрозуміло - ми самі поки що не знаємо, чим усе може скінчитися. Тільки б не бунтом «а-ля рюс», «бессмысленным и беспощадным»...

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22069
Читайте також
06.08.2011 10:39
Інна Долженкова
для «Детектор медіа»
11 232
30.07.2011 11:00
Інна Долженкова
9 490
26.07.2011 14:30
Інна Долженкова
для «Детектор медіа»
8 449
21.07.2011 08:45
Інна Долженкова
для «Детектор медіа»
12 063
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Саша
4643 дн. тому
Инна, Дмитрий Быков НИКОГДА не был либералом. Все девяностые годы и начало 2000-ых он был и неоднократно называл себя антилибералом, симпатизировал СССР и империи. Только последние несколько лет он перестал называть себя антилибералом, но и не стал либералом. По его словам, выход для России не в либеральном западничестве или в имперском консерватизме, а в этическом христианстве. Но сам Быков называет себя неверующим.
Саша
4643 дн. тому
Айрат, это не по Репортерам без границ определяем, а методом сравнительного анализа.
Айрат
4644 дн. тому
"наклавши російський переклад на українські синхрони" - а что им украинский язык в эфир пускать? На мой взгляд вполне нормальная практика, и в целом - репортажи от украинских каналов были хуже чем от российских - как раз Украина не знала что говорить и что показывать!!! Опять в телекритике пишут полный бред о том что у нас европа, а в Росиии - нет свобод. Это Вы по Репортерам без границ определяете степень демократии?? Ну-ну.
вадим
4644 дн. тому
І знов приходять до світанку Василь Руслан Богдан та йдуть до вечору і з ранку Михайло Руслан Богдан туди де ген за небокрай
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду